Bukalemun gibi takım

Güncelleme Tarihi:

Bukalemun gibi takım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bu akşam İnönü Stadyumu'nda Beşiktaş'la karşılaşacak olan Üsküdar Özsahrayıceditspor çok ilginç bir takım. Son yıllarını sürekli isim ve başkan değiştirerek geçirdi.

Adnan Dinçer Beşiktaş maçına ilişkin, ‘‘Futbol oynadığımızı ortaya koymaya çalışacağız. Sonuç için iddialı değilim. 'Beşiktaş gibi bir devle başa çıkacağız' demek hayalperestlik olur’’ diyor. Güçlü rakibini orta sahada durdurmanın ve hızlı ataklarla sürpriz goller aramanın hesaplarını yapıyor. 4-4-2, 3-5-2 gibi dizilişlerden çok futbolcularına topu kaptırdıkları anda savunma, kazandıkları anda da hücuma geçme düşüncesini aşılamaya çalışıyor. ‘‘Bunu uygularsak dizilişlerin önemi kalmaz’’ diyor.

Beşiktaş'la Türkiye Kupası maçına çıkacak Özsahrayıceditspor, kabuk değiştirmekte olan bir kulüp. Üstelik bu durum çıplak gözle görülebiliyor. Sahaya sarı-lacivert yağmurluklarla gelen oyuncular, antrenmana başlarken yağmurluklarını çıkardıklarında yeşil beyaz şort ve tişörtler ortaya çıkıyor.

Çünkü Özsahrayıceditspor artık Özsahrayıceditspor değil ve aslında sadece 10 yıl gibi kısa bir süre için Özsahrayıceditspor olmuştu!

Üstelik bu takımın ‘‘Susurluk Takımı’’, ‘‘Fenerbahçe'nin Pilot Takımı’’ gibi lakapları da var. Kafanız karışmasın, bu durum bir seyyar spor kulübünün Üsküdar'la Kadıköy arasında mekik dokumasından ibaret:

Bir Sahrayıceditspor var

Özsahrayıceditspor 1953'de Üsküdar'da sarı-lacivert renklerle kurulan Üsküdar Spor Kulübü'nün devamı. Kulüp, 1989'da amatör kümede oynarken Ali Fevzi Bir ve ekibinin yönetime gelmesiyle Üsküdar'dan Kadıköy'e taşınıyor. Gerekçe Sahrayıcedit'in bir spor kulübü olmaması. Aslında bir Sahrayıceditspor var ama spordan uzak sadece adı var.

Eski asbaşkan Metin Sinan'a bakılırsa ortada kapısında ‘‘Sahrayıceditspor Lokali’’ yazan bir kahvehaneden başka bir şey yok. Dernekler kanununa göre iki Sahrayıceditspor olamayacağı için, Ali Fevzi Bir yönetimi, böyle bir durumla karşılaşan her Türk gibi, Sahrayıceditspor'un başına bir ‘‘öz’’ getirerek bu semte yeni bir spor kulübü kazandırıyor. Özsahrayıcedit, sarı-lacivert renklerini koruyarak ikinci lige yükseliyor.

Susurluk takımı

Başkan Ali Fevzi Bir, Susurluk skandalına karışıp yargılanmaya başlanınca işler tersine dönüyor. Rakip takım taraftarlarının yakıştırmalarıyla Özsahrayıceditspor'un adı ‘‘Susurluk Takımı’’na çıkıyor.

Takımın başka bir ismi de ‘‘Fenerbahçe'nin Pilot Takımı’’. Altyapıda oynayan gençler bu kulübe kiralanarak tecrübe kazanmaları sağlanıyor. Bu işbirliğinde Ali Fevzi Bir'le, Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın arasındaki dostluğun payı büyük.

Ancak Susurluk takımı yakıştırmalarından sonra işler pek iyi gitmemeye başlıyor. Eski asbaşkan Metin Sinan bu yüzden CHP'li Kadıköy Belediyesi'nin, Özsahrayıceditspor'a antrenman sahası vermediğini söylüyor. Başkanların arkadaşlığına karşın Fenerbahçe'nin Kayışdağı'ndaki çim sahasını kullanmaları da mümkün olmuyor. Üstelik Fenerbahçe daha önce birkaç genç futbolcunun bonservisiyle Özsarayıceditspor'a verilmesinden vazgeçiyor. Futbolcuları veriyor ama bonservislerini elinde tutuyor.

Üsküdar belediyesi alıyor

Sonunda Ali Fevzi Bir 2000-2001 sezonunun başlamasına bir hafta kala kulübü Üsküdar Belediyesi'ne devrediyor. Eski yöneticiler istifa ediyor, genel kurul yapılıyor ve Üsküdar Belediye Başkanı Yılmaz Bayat Kadıköy'ün Özsahrayıceditspor'una başkan oluyor. Başkan ve yönetim kurulu aynı zamanda Üsküdar Anadolu Spor Kulübü'nü de yönetiyor. Özsahrayıceditspor da bir kez daha isim değiştirerek Üsküdar Özsahrayıceditspor oluyor.

Kulüp bu sezon sarı lacivert renklerle mücadelesini sürderecek. Gelecek yıl Üsküdar Anadolu Spor'la birleşerek bu adla ve yeşil beyaz renklerle yoluna devam edecek. Üsküdar Anadolu Spor Kulübü 1908'de kurulmuş. O yıllarda Fenerbahçe ve Galatasaray'la oynadıkları mahalli liglerde alınmış kupaları var. Ancak şu an üçüncü ligde.

Asbaşkan Abdülbaki Şimşek'e göre, Fenerbahçe'nin yeni yönetimle arası yine iyi. Kayışdağı'ndaki çim sahalarını bakımın yapılması ve günde bir-iki saat kullanılması şartıyla ikinci lig kulübünün hizmetine vermişler. FB altyapıdan iki genç kiralık olarak Özsahrayıcedit'te oynuyor. Beşiktaş ve Galatasaray'dan iki genç futbolcu takımda. Özsahrayıcedit için artık ‘‘üç büyüklerin pilot takımı’’ denilebilir! Özsahrayıceditspor Beşiktaş'la anlaşarak maçın İnönü Stadı'nda oynanması karşılığı miktarını belirtmedikleri bir para aldı. Naklen yayın karşılığında Kanal 7'den de para gelecek.

Puan cetvelindeki durumsa, ekonomik durum kadar parlak değil. Özsahrayiceditspor İkinci Lig Üçüncü Grupta, 14 maçta iki galibiyet ve dört beraberlik alarak 10 puan toplayabildi. 10 takımdan oluşan grubun sekizinci sırasında düşme potasında bulunuyor. Ligin başlamasına bir hafta kala yapılan yönetim değişikliği nedeniyle takım hiç hazırlık yapamamış.

Gazeteci hoca

Takımın en büyük silahı Türkiye Ligleri'nde rekor sayıda, tam 17 şampiyonluğa imza atan Teknik Direktör Adnan Dinçer. Bir ay önce göreve gelen Dinçer, 27 yıldır teknik direktör. 40 yıldır da spor basınında. Dünya, Günaydın ve Hürriyet'te çalıştıktan sonra 25 yıldır Cumhuriyet Gazetesi'nde fırsat buldukça maç kritikleri yazıyor.

Adnan Dinçer'in başarılı kariyerinden bazı satırbaşları şöyle: 1975-79 arası Serpil Hamdi Tüzün

ile birlikte Beşiktaş'ın altyapısında görev aldı. 14 futbolcuyu profesyonel takıma kazandırdı. 1979'da profesyonel takımda Tüzün teknik direktörlük, Dinçer antrenörlük yaptı. 1980'de Genç Milli Takımlar Teknik Direktörü oldu. 2,5 yılda keşfettiği yıldız isimler şaşırtıcı: Tanju, Oğuz, Metin, Rıza, Erdi, Hayrettin, Eser. Bu isimlerin çoğu artık antrenör olarak çalışıyor. Bu dönemde ilk kez B Genç Milli Takım namağlup olarak Avrupa'da finallere çıktı.

1989'da Köln Spor Akademisi, 1990'da Boby Robson'ın Lilleshall Football Hall'ünde eğitim gördü. İngiltere'deki 6 aylık eğitimi tamamlamak ve uluslararası alanda geçerli teknik direktörlük diplomasını almak üzereyken geçirdiği beyin ameliyatı onu futboldan uzaklaştırdı. Futbol oynarken beyin kanaması geçirmişti. Bugün hala yurtdışında çalışmak için temaslarını sürdürüyor. Bunun nedeni olarak kendisine hakettiği değerin verilmemesini gösteriyor. Açık açık ‘‘Futbolumuzda, siyaset, şike ve doping var’’ diyerek bazı çevreleri ürküttüğü için hep gözardı edildiğini söylüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!