Bu kez günü unuttu!

Güncelleme Tarihi:

Bu kez günü unuttu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2016 09:53

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 Eylül ayında çalışma günü sayısının sehven 1 gün eksik hesaplandığını açıkladı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 Eylül ayında çalışma günü sayısının sehven 1 gün eksik hesaplandığını açıkladı. Bu durumun takvim etkilerinden arındırılmış verilerin 2015 Eylül ayına denk düşen bölümünü etkileyeceğini belirten TÜİK, “Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerdeki 1 günlük eksik çalışma günü etkisi, rutin revizyon kapsamında ilgili haber bültenleri ile birlikte düzeltilerek yayımlanacaktır. Yukarıda özetlenen bu durumun, arındırılmamış (ham) veriler üzerinde herhangi bir revizyon etkisi bulunmamaktadır” açıklamasında bulundu.

Bu açıklama daha önce yine kurum tarafından yapılan ve kamuoyuna yansıyan hataları da gündeme getirdi. Son yıllarda basına yansıyan bazı TÜİK hataları şunlar oldu:

Haberin Devamı

MADDİ HATA YAPILDI

TÜİK 2016 büyüme verisini Tablo 6 ve Tablo 7’de maddi hata nedeniyle düzelterek tekrar yayımladı. Kurumdan yapılan açıklamada, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmamış cari ve sabit fiyatlarla gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) büyüklüklerinde ve büyüme oranlarında herhangi bir değişikliğin olmadığı belirtildi.

BÜYÜMEDEN KÜÇÜLMEYE GEÇTİ

2014 Haziran ayında açıklanan GSYH istatistiklerinde yer alan dolar bazlı büyüme verisinde yanlışlık yapıldı. Buna göre, ilk bültende dolar cinsinden “yüzde 9.9 büyüme” olarak açıklanan veri, hatanın düzeltilmesiyle ikinci bültende “yüzde 7.2 küçülme” olarak değiştirildi.

SİGARA FİYATI YANLIŞ GİRİLDİ

Türkiye İstatistik Kurumu, 2014 Ocak ayı enflasyonunda hata yapıldığı gerekçesiyle yüzde 1.72 olan aylık değişimi düzelterek yüzde 1.98’e çekti. Böylelikle yıllık enflasyon da, yüzde 7.48’den yüzde 7.75’e yükseldi. Hatanın gerekçesi olarak sigara fiyatlarında yapılan hatalı giriş gösterildi.

4 SAATTE DÜZELTİLDİ

TÜİK’in 2009 yılında açıkladığı sanayi üretim rakamı, gazetecilerin uyarısı üzerine 4 saat sonra düzeltildi vesanayi üretiminde 86 ayın rekor küçülmesi ortaya çıktı. Tekstilde ’yüzde 40 büyüme’ yaşandığı bilgisine dayanılarak sabah saatlerinde yüzde 11.9 olarak açıklanan düşüş, bu hatanın telafi edilmesiyle birlikte yüzde 17.6’a yükseldi. TÜİK Başkan Vekili Ömer Toprak, kamuoyundan özür dilerken, bunun tamamen bir maddi hata olduğunu açıkladı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!