Bu bereketli kar kaçmaz

Güncelleme Tarihi:

Bu bereketli kar kaçmaz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2002 02:04

Geçen sene Türkiye'de kar sıkıntısı vardı. Bu yıl böyle bir sorun yok. Uludağ'da bile kar kalınlığı 140 santimi buluyor. Türkiye de artık kış tatili yapmak isteyenlere epeyce seçenek sunacak bir düzeyde. İsteyen çam ağaçlarının arasında kayabilir, isteyen nemsiz, kuru toz karda kayak yapmasını öğrenebilir.

Sabah denize girip öğleyin karların arasında yuvarlanmak mümkün; eğlenceyi kayak kadar sevenler de istedikleri gibi bir dağ bulabilirler kendilerine... Türkiye dağlarında bütün oteller sömestr ve Kurban Bayramı için paket programlar hazırladı. Nerede kaça kalabilir, ne yapabilirsiniz? İşte size bir rehber.

KÖROĞLU DAĞLARI

Kartalkaya'da üç metre kar var

Bolu'da 2000 metre yüksekliğinde Köroğlu Dağları'nın zirvesindeki kayak merkezi Kartalkaya, yoğun kar yağışı nedeniyle son yılların en bereketli sezonunu geçiriyor. 500'er yataklı Grand Kartal ve Kartal Otel ile 600 yatak kapasiteli Dorukkaya Otel'in bulunduğu Kartalkaya'da, kar kalınlığı üç metreye ulaştı. Tatilciler, özellikle hafta sonları Kartalkaya'yı dolduruyor, kayak ve snowboard yaparak eğleniyor. Oteller sömestr tatili için programlarını hazırladı.

500 yatak kapasiteli Grand Kartal'da, 8-10 Şubat ve 15-17 Şubat arasındaki haftasonlarında 2 kişilik oda 144 milyon, 3 kişilik oda 136 milyon 500 bin, 4 kişilik oda 129 milyon 500 bin lira, 10-15 ve 17-21 Şubat arasındaki haftaiçi programında ise 2 kişilik oda 130 milyon, 3 kişilik oda 123 milyon 500 bin, 4 kişilik oda 117 milyon lira. Fiyatlara sabah kahvaltıları, öğle, akşam yemekleri, yerli içkiler, kayak çıkışı ve dönüşünde nescafe ikramları, gece çorbası, lift çıkışları, kapalı yüzme havuzu, sauna, jakuzi, fitness, kapalı otopark ve mini club dahil.

500 yatak kapasiteli Kartal Otel'de, sömestr tatili için bir gecelik bir kişilik konaklama ücretini 125 milyon lira. Fiyatlara kahvaltı ve yemekler, lift çıkışları, kapalı yüzme havuzu, jakuzi, sauna, diskotek girişi, kapalı otopark ve günboyu çay, ıhlamur dahil.

600 yatak kapasiteli Dorukkaya Otel'de, 8-21 Şubat tarihleri arasında 2 kişilik oda 125 milyon, 3 kişilik oda 118 milyon 750 milyon, 4 kişilik oda 112 milyon 500 bin lira. Fiyatlara kahvaltı, öğle, akşam yemeği, öğle sonrası çay, kahve, pasta, kek servisi, sıcak içecekler, yerli içkiler ve meşrubatlar, hamam, sauna ve disko girişi, fitness center, kapalı otopark ve kapalı yüzme havuzu dahil.

ULUDAĞ

Bu kış keyifler yerinde

Yıllarca Türkiye'nin bir numaralı kış tatili merkezi olan Uludağ, son dönemde rakiplerinin hızla gelişmesi yüzünden harekete geçti. İsviçre'den 2 milyon 300 bin İsviçre Frankı ödenerek suni kar makinesi bile alındı. Ancak geçen yıl Uludağ'da hissedilen kar sıkıntısı bu yıl yok. Kar kalınlığı 140 santim, hava sıcaklığı da sıfırın altında 1 derece kadar.

Uludağ, Bursa'ya 32 kilometre uzaklıkta. Dağa Bursa'dan teleferik, taksi, dolmuş taksi ve minibüsle günün 24 saati ulaşım var. Teleferik, 18 dakika boyunca yolcularına Uludağ'ın eteklerini ve Bursa'yı kuşbakışı izleterek, önce Kadıyayla daha sonra Sarıalan'a ulaştırıyor. Burada bekleyen minibüsler, yolcuları yedi kilometre uzaklıktakı oteller bölgesine taşıyor. Uludağ'a Bursa'dan dolmuş- taksi veya daha ucuz olan minibüsle gitmek isteyenler Tophane semtindeki duraklara gidiyor. Dolmuş taksi ise Bursa'da Santral Garaj ve Altıparmak'taki duraklardan kalkıyor.

Uludağ'da oteller, sömestr ve kurban bayramı tatili için fiyatlarını belirledi. Bir kişilik konaklama ücreti 75-190 milyon arasında değişiyor. Bazı oteller fiyatlarına limitsiz içki ve yiyecek, kayak kursu, telesiyej ve sauna fiyatlarını dahil etti. Komik rakamlarla resmi kuruluşlardaki üst düzeyi ağırlayacak misafirhaneler ise şimdiden doldu. Oteller de yüzde 70 doluluk oranına ulaştı. Toplam 5 bin yatak kapasitesi bulunan Uludağ'da, 16 otel 17 misafirhane bulunuyor.

ILGAZ DAĞI

Dört tesis var diğerleri yolda

Ilgaz'da işletmeciler, yeni otel ve pansiyon yapmak için şimdiden kolları sıvadı. Milli Park sınırları içinde bulunan Ilgaz Dağları üzerinde halen faal durumda bulunan dört ayrı tesis var: Köy Hizmetleri Misafirhanesi, Mountain Resort Tatil Köyü ve devremülkleri, Dağbaşı Hotel ile Ankara Üniversitesi'ne bağlı Fizik Tedavi Merkezi.

Ankara'ya 2,5 saat uzaklıkta olan Ilgaz dağları hafta sonları Ankaralıları ağırlıyor. Bin 500 metre uzunluğundaki kayak pisti var. Konaklama fiyatları şöyle: Montain Resort Tatil Köyü ve Devremülkleri: 1 kişi, 1 gecelik tam pansiyon 60 milyon lira. Dağbaşı Hotel: 1 kişi, 1 gecelik tam pansiyon hafta içi 50, hafta sonu 100 milyon lira. Köy Hizmetleri Misafirhanesi: Kamuda görevli siviller için 1 gecelik 22 milyon lira.

ERCİYES DAĞI

Kuru toz karıyla acemilerin gözdesi

Erciyes kayak merkezi, uluslararası üç kayak pisti, çok sayıda mekanik tesisi ve pistlerde iki metrenin üzerine çıkan nemsiz, toz karıyla turistlerin gözdesi.

Erciyes, kent merkezine 24 kilometre uzaklıkta ve elverişli bir yola sahip. Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürü Vahdi Elbaşı, slalom, mukavemet ile snowboard dallarında usta kayakçıları tatmin edebilecek pistlerin olduğunu, ama acemilerin de Erciyes'te zorlanmadıklarını söylüyor: ‘‘Göz alabildiğine uzanan pistlerde, elini kolunu kırana çok az rastlanıyor. Çünkü Erciyes dağının karı, etrafında orman ve bitki örtüsü olmadığı için nemsiz ve kuru. Toz kar olarak nitelendirilen bu kara ancak Alp'lerde rastlayabilirsiniz. Üstelik, Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından belirlenmiş üç kayak pistini başka kayak merkezlerinde zor bulursunuz’’

Erciyes'te Gençlik ve Spor il Müdürlüğü, Zümrüt Anonim Şirketi, Hisarcık Belediyesi, Dedeman Oteli, DSİ ve Orduevine ait çok sayıda mekanik tesis (telesiyej, teleski, lift, baby-lift gibi) var. Erciyes dağında bir kişi tam pansiyon 36 milyon liraya kalabiliyor. Mekanik tesislerden 10 iniş için 17 milyon lira vererek yararlanabiliyor. Saati iki milyon liraya kayak kiralayabiliyor.

Erciyes'te Dedeman Erciyes Oteli ile kamuya ait dokuz tesis var. Kayak isteyenler, kayak hocalarından saati 40 milyon liraya ders alıyor. Erciyes Dağı Tekir Yaylası'na çıkan tatilciler, günlüğü 36-40 milyon lira arasında değişen fiyatlarla, tam pansiyon olarak kamu kurumlarında konaklayabiliyor. Dedeman Oteli'nde ise bayram nedeniyle dört günlük paket proğram uygulanıyor. Çift kişi tam pansiyon 180 milyon lira, normal günlerde hafta sonu 160 milyon, hafta içi ise 100 milyon lira ödüyor.

SARIKAMIŞ

Çamların arasında kayak

Kars havalimanına 50, Erzurum havalimanına ise 160 kilometre uzaklıkta bulunan Sarıkamış, Doğu'nun İsviçre'si. Çam ağaçları ve kristal karıyla ünlü, yeşil ile beyazın içiçe geçtiği Sarıkamış'ta, Sarıçam ormanlarının içinde kayak yapmak büyük bir zevk. Saatte ortalama 2 bin kişi kapasiteli ve 20 kilometre uzunluğundaki telesiyej, deniz seviyesinden 2 bin 169 metre yükseklikteki Cıbıltepe'ye kayakseverleri bırakıyor. Tüm olanakları bulunan Çamkar Hotel, 1998'den bu yana üçü suit 55 odasıyla hizmet veriyor. Sarıkamış Sarıçam Kayak Tesisleri'ndeki tek otel olan Çamkar'da iki kişi 120 dolar karşılığı tatil yapabilecek.


PALANDÖKEN

Doğal pist öyle büyük ki oteller yetişemiyor


Deniz seviyesinden 3 bin 170 metre yükseklikteki Palandöken Dağı, kayak turizminde gittikçe öne çıkıyor. Palandöken'in havalimanına 10 dakika uzaklıkta bulunması, metropollerden gelenler için büyük kolaylık. On turistik otelin yapılması planlanan Konaklı da devreye girince aynı anda 30 bin kişi kayak yapabilecek. Ancak otellerin kapasitesi şimdilik 3 bin kişi.

Erzurum'a tepeden bakan Palandöken'in Ejder Tepesi'nden yer yer kar kalınlığı iki metreyi aşıyor. Polat Renaissance Hotel'de paten yapma olanağı da var. Özel İdare'ye ait kabinli gondol lift, Dedeman Hotel'e ait çift kişilik üç telesiyej, bir teleski, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne ait 3 bin metre uzunluğundaki telesiyej kayakseverleri tepeye taşıyor.

Palandöken Dağı'nda beş yıldızlı Polat Renaissance Hotel, dört yıldızlı Dedeman Hotel ve Tourinn Palan Otel, üç yıldızlı Kardelen Otel var. Kızılay, Gençlik ve Spor ve Jandarma'ya ait sosyal tesislerle birlikte yaklaşık 3 bin kişi konaklayabiliyor. Otellerde iki kişi tam pansiyon 110 milyon lira ile 150 milyon lira arasında konaklayabilecek.

BEYDAĞLARI

Sabah Konyaaltı'nda yüz öğlen Saklıkent'te kay

Antalya'nın kayak merkezi olan Saklıkent, isminden de anlaşılacağı Beydağları'nın arasında saklı bir cennet. Deniz seviyesinden 2 bin 345 metre yükseklikteki Saklıkent, kent merkezine 57 kilometre uzaklıkta. Yaklaşık bir saat süren yolculukla, bu beyaz cennete ulaşmak mümkün. Saklıkent'te biri 750, diğeri de 850 metre uzunluğunda iki teleski hizmeti veriliyor. Yaklaşık 3 bin metre uzunluğunda pisti var. İsteyenler, sabah şehir merkezindeki otellerde veya Konyaaltı Sahili'nde denize girip, bir saat sonra da Beydağları arasındaki bu cennette kayak yapabilir.

Saklıkent'e özel araçla ilk kez gidecek olanlar, yolun sonlarına doğru buzlanma olabileceğinden mutlaka zincir bulundurmalı. Saklıkent'e ulaşmak isteyenler çevreyoluna çıkıp, Saklıkent tabelası yönüne sapmalı. Akdeniz Üniversitesi kampüsünü izleyerek Çakırlar istikametine girince bir süre sonra Doyran Köyü'ne ulaşılıyor. Buradan yine 'Saklıkent' ve 'TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi' tabelaları istikametinde tırmanılıyor. Yaklaşık bir saat sonra, Beydağları'ndaki saklı güzellik insanın karşısına çıkıyor.

Saklıkent'te konaklama 50 ile 100 milyon lira arasında değişiyor. Sadece bir tesisin açık olduğu bu kayak merkezinde fiyatlara kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri dahil. Saklıkent'teki Bakırlı Motel'de gecelik bir kişi konaklama 70 milyon lira. Hafta içi ve tatil günleri dışında ise 50 milyon lira. Bakırlı Motel'e (0-242) 446 11 36 nolu telefondan ulaşabilirsiniz. Bölgede faaliyet gösteren küçük pansiyonlar da mevcut.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!