Bolt Bolt'a karşı

Güncelleme Tarihi:

Bolt Bolta karşı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2013 01:03

Atletizmin bayramı Dünya Şampiyonası’nın yıldızı yine Usain Bolt olacak. Doping ve sakatlıklardan ötürü önemli rakipleri evde oturan Bolt, adeta kendisiyle yarışacak. Şampiyonada 10 Türk atlet yer alacak.

Haberin Devamı

OLİMPİYAT Oyunları’ndan sonra dünyanın en önemli spor organizasyonlarından biri olarak kabul edilen Dünya Atletizm Şampiyonası, Rusya’nın başkenti Moskova’daki Luzhniki Stadyumu’nda bugün başlayacak. 18 Ağustos’ta noktalanacak atletizm şöleni, aynı zamanda Rusya’nın 1980’den bu yana organize edeceği en büyük şampiyona olacak. Ayrıca Dünya Atletizm Şampiyonası ile birlikte Rusya, yüksek profilli spor organizasyonları serisini de başlatmış olacak. Zira Rusya, bu organizasyondan sorna 2014 yılında Sochi’de Kış Olimpiyatları’nın, 2018’de de Dünya Kupası’nın ev sahibi olma heyecanını yaşayacak. Türkiye, şampiyonaya 5’i kadan 5’i erkek olmak üzere 10 sporcu ile katılıyor. Ancak Moskova’daki Dünya Atletizm Şampiyonası daha başlamadan dopingle mücadele etmek durumunda kaldı.

Haberin Devamı

RUSYA VE TÜRKİYE BAŞI ÇEKTİ

ÖNCE Rusya’da ardından da Türkiye’de ve nihayetinde bütün dünyada aralarında çok önemli yıldızların bulunduğu bir dalga, iyi tarafından bakılırsa, Moskova’da yepyeni ve tertemiz yıldızlar izlem şansı sunacak. Ev sahibinde, aralarında çekiç atmada 2004 Atina Olimpiyat Oyunları şampiyonu Olga Kuzenkova, disk atmada 2012 Londra Olimpiyat Oyunları ikincisi Daria Pishchalnikova ve 800 metre Avrupa şampiyonu Yelena Arzhakova’nın da bulunduğu yaklaşık 40 sporcu yasaklı madde kullandıkları için şampiyonada olamayacak. Türkiye’de ise son dalgada aralarında Eşref Apak’ın da bulunduğu 31 sporcu Moskova’da yarışamayacak. Bunun yanısıra, Nevin Yanıt ve Aslı Çakır Alptekin de haklarındaki soruşturmaların devam etmesi nedeniyle Rusya’da yoklar.

SAKATLIKLAR DA BEL BÜKTÜ

DÜNYADA da Asafa Powell, Tyson Gay, Veronica Campbell-Brown, Sherone Simpson gibi ünlü yıldızlar, yasaklı madde kullandıkları için ceza aldı ve Moskova’da olmayacaklar. Bolt’un diskalifiye edilmesi sonrasında 2011’deki Dünya Şampiyonası’nda altın kazanan Yohan Blake ise sakatlıktan ötürü yarışamyacak. 1500 metre olimpiyat şampiyonu Taoufik Makhloufi, heptatlonun kraliçesi olarak anılan Jessica Ennis Hill, 800 metre dünya rekortmeni David Rudisha ve üç adımcısı Ernesto Reve, 3 olimpiyat şampiyonluğu bulunan Kenenisa Bekele ve yüksek atlamanın kraliçesi Blanka Vlasic de sakatlıktan ötürü evde kaldı.

Haberin Devamı

Bu atletlere çok dikkat!

Moskova’da bir çok yıldızın olmaması gençlerin önünü açması bakımından olumlu bir etki yaratacak. İşte Dünya Şampiyonası’nda çıkış yapması beklenen genç atlteler:

KIRANI JAMES
(400 metre)

20 yaşında dünya ve olimpiyat şampiyonluğuna erişen Grenadalı, Rusya’da disiplininin favorisi. Yeni Michael Johnson olarak görülen James, Johnson’ın 43.18’lik dünya rekorunu bakalım geride bırakabilecek mi?

B.OKAGBARE
(100 metre)

YAŞI 24 ama hem 100 hem 200 hem de uzun atlamada oldukça başarılı. O da Bolt gibi çıkışı kötü ama sonra açılıyor. Nijaryalı, 100 metrede son olimpiyat ve dünya şampiyonu Shelly Ann Fraser Pryce’ı zorlayacak.

Z.HEJNOVA
(400 metre engelli)

Haberin Devamı

26 yaşındaki Çek, 400 engellide bu sezonun en iyi derecesine (53.07) sahip. Pekin’deki 7.’likten sonra performası artan Hejnova, 53.07’le olimpiyat bronzu getiren derecenin 0.31 saniye üzerine çıktı.

B.BONDARENKO
(Yüksek atlama)

23 yaşındaki Ukraynalı Lozan’da bu sene 2.41’lik yüksekliği aştı. Hedefi, 1993’ten beri geçilememiş Kübalı Javier Sotomayor’un 2.45’i. Kritik soru ise şu: Moskova’da bizlere bir dünya rekoru izletebilecek mi?

WARREN WEIR
(200 metre)

BOLT ve Blake’in antrenman arkadaşı 23 yaşındaki Jamaikalı sprinter, 200 metrede Bolt’u devirmeye çalışacak. En iyi derecesi bu yıl koştuğu 19.79, Bolt’un dünya rekorundan sadece 0.9 saniye geride.

Haberin Devamı

F.NIYONSABA
(800 metre)

YAŞINDAN büyük işler yapan atletlerden biri. 800 metrede bir kez 1 dakika 56.72, bir kez de 1 dakika 57.26 koştu. Bundan hızlısı yok. 20 yaşındaki Burundili son şampiyon Mariya Savinova’yı alt etmeye en büyük aday.

TIFFANY PORTER
(100 metre engelli)

İSTANBUL’DAKİ Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’nda gümüş alan 25 yaşındaki Avustralyalı olimpiyat ve dünya şampiyonu Sally Pearson’u devirmeye çalışacak. Londra’da Pearson’u zorladı ama ikinci oldu.

E.GARDNER
(100 metre)

YAZIN profesyonel olan 21 yaşındaki ABD’li, Blessing Okagbare ile 100 metrede dikkatlerin üzerine çevrileceği isim olacak. Performansını Maurice Greene’in tartışmalı antrenörü Smith ile yukarıya taşımak istiyor.

Haberin Devamı

C. KIPRUTO
(3 bin sulu engelli)

Kenya ekolünün son ürünü 18 yaşındaki atlet, profesyonel olmasına karşının olağanüstü bir sezon geçirdi. 5 Elmas Lig’inin hepsini kazandı. Dünyanın en zor elmesi olan Kenya’da da sezonun en iyi derecesine sahip.

Sırık öksüz kalacak

Dünyanın en çok tanınan kadın atletlerinden biri olan sırıkla atlama dünya rekortmeni Rus Yelena Isinbayeva, kariyerini Moskova’daki şampiyonada noktalayacak.

RUS sırıkla atlamacı Yelena Isinbayeva, evinde düzenlenecek Dünya Şampiyonası sonrasında aktif spor hayatına nokta koyacak. İki kez olimpiyat şampiyonu olmayı başaran, 17 kez açık, 13 kez de salon dünya rekoruna imza atan 31 yaşındaki Yelena Isinbayeva, 2 kez de dünya şampiyonu olmayı başarmıştı. 28 Ağustos 2009 tarihinde Zürih’te elde ettiği 5.06’lık derecesiyle halen sırıkla atlama kadınlar dünya rekorunu elinde bulunduran tecrübeli sporcu, kariyerini noktalama fikrinin kesin olduğunu da ifade etti. Atletizmseverler büyük yıldızı Moskova’da son kez izleyecek.

Muhammed Ali ve Pele gibi efsane olmak istiyorum

DÜNYA Atletizm Şampiyonası’nın en parlak yıldızı kuşkusuz Jameikalı rekortmen Usain Bolt. Ünlü yıldız, yarışlar öncesinde bir kez daha temiz olduğunu ifade ederken, “Blake, Gay ve Asafa’nın yokluğunda daha hızlı koşmalıyım ki insanların kafasında soru işaretleri kalmasın” dedi. İyi çıkış yapması halinde dünya rekoru kırabileceğinin de altını çizen Jamaikalı yıldız “2016 Rio Olimpiyatları’nda üç altın amdalya daha kazanıp Muhammed Ali ve Pele gibi efsane sporcular arasına girmek istiyorum” dedi.

BU YARIŞLARI KAÇIRMAYIN

ERKEKLER 100 M
AĞUSTOSUN 11’inde koşulacak olan yarış, her zaman atletizm organizasyonlarının en heyecanla beklenen yarışı olmuştur. Belki rakipleri olmayacak ama Bolt yine de sahip olduğu dünya rekorunu geliştirmeyi deneyecek.

ERKEKLER 200 M
BOLT’un bir dünya rekoru daha deneyeceği disiplin. Christophe Lemaitre ve iki genç Warren Weir ile Isiah Young’ın onu ne kadar zorlayacağı, rekorun 19.19’un altına taşınıp taşınamayacağının da göstergesi olacak.

ERKEKLER 5 BİN M
DÜNYA ve olimpiyat şampiyonu Mo Farah’ın tarihe geçme yarışı. Zira Ismail Kirui’den bu yana (1993-1995) 5 bin metrede üst üste iki kez şampiyon olan çıkmadı. Bernard Lagat da üst üste üçüncü kez ikinci olmak istemiyor.

ERKEKLER 10 BiN M
KAÇIRILMAMASI gereken finallerden biri de 10 bin metre erkekler yarışı. Son şampiyıon Ibrahim Jeilan, son olimpiyat şampiyonu Mo Farah ve bu senenin en iyi derecesine sahip olan Dejen Gebremeskel. Bakalım zirve kimin olacak.

KADINLAR 400 M
BÜYÜK çekişmelerden biri Christine Ohuruogu, son şampiyon ve bu sezonun en iyi dereceli ismi Amantle Montsho ve bu sezonun en iyi ikinci derecesine sahip olan Antonina Krivoshapka arasında yaşanacak.

TÜRKiYE’Yi KiM TEMSiL EDiYOR?

ERKEKLER
İlham Tanui Özbilen (1500m)
Polat Kemboi Arıkan (10.000m)
Tarık Langat Akdağ (3000m Engelli)
Ercüment Olgundeniz (Disk Atma)
Fatih Avan (Cirit Atma)

KADINLAR
Tuğba Koyuncu (1500m)
Sultan Haydar (Maraton)
Ümmü Kiraz (Maraton)
Burcu Ayhan Yüksel (Yüksek Atlama)
Emel Dereli (Gülle Atma)

İLK GÜN PROGRAMI

Sabah Seansı
08:30 Kadınlar Disk Atma (Eleme A Grubu)
08:35 Erkekler Dekatlon 100 m.
09:10 Erkekler 100 m. Eleme
09:15 Erkekler Sırıkla Atlama (Eleme)
09:35 Erkekler Uzun Atlama (Eleme)
09:50 Kadınlar Disk Atma (Eleme B Grubu)
10:20 Erkekler 800 m. (Eleme)
11:20 Erkekler Dekatlon Gülle Atma
13:00 Kadınlar Maraton Finali

Akşam Seansı
14:30 Erkekler Dekatlon Yüksek Atlama
16:05 Erkekler Çekiç Atma (Eleme A Grubu)
16:20 Kadınlar 3000 m. Sulu Engelli (Eleme)
17:05 Kadınlar 400 m. (Eleme)
17:35 Erkekler Çekiç Atma (Eleme B Grubu)
17:55 Erkekler 10 bin m. Finali
18:20 Kadınlar Uzun Atlama (Eleme)
18:40 Erkekler Dekatlon 400 m.
19:15 Erkekler 100 m. (Eleme)

BAKMADAN GEÇME!