Bölge insanı güreşlerle bütünleşmiştir

Güncelleme Tarihi:

Bölge insanı güreşlerle bütünleşmiştir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2010 15:17

Trakya Üniversitesi (TÜ) Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) tarafından düzenlenen, 6. Uluslararası Tarihi Kırkpınar Sempozyumu başladı.

TÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Beyhan Karamanlıoğlu, TÜ Merkez Kütüphanesi'ndeki sempozyumun açılış konuşmasında, insan topluluklarını millet yapan, kültür ögelerinden birinin de spor olduğunu söyledi.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin tarihi taşıyan önemli bir spor dalı olduğunu, sporun hem toplumu etkilediğini, hem de toplumdan etkilendiğini ifade eden Karamanlıoğlu, “Toplumsal değişme sürecinde , değişimin içeriğine bağlı olarak, spor da değişiklik göstermiştir. Tarihteki ilk sporların o zaman ki yaşama bağlı olarak, savunma ya da saldırı kökenli sporlar olduğu görülmektedir. Günümüzde ise spor, çağdaş eğitim sisteminde, bir araç olarak yerini alırken, sporcu, antrenör, hakem, yönetici ve seyirci eğitimini amaçlayan spor eğitimi, başlı başına, bir eğitim alanı haline gelmiştir “ dedi.

KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ

Güreşin, Türk milletinin vazgeçilmez, kültürel öğelerinden biri olduğunu ifade eden Karamanlıoğlu, şöyle konuştu:
“Türk ata sporu olan güreş içinde de (Kırkpınar Yağlı Güreşleri) bir mihenk taşıdır. Kırkpınar Yağlı Güreşleri bölgenin ulusal değerleridir. Bölge insanı Kırkpınar Yağlı Güreşleriyle bütünleşmiştir. Üniversitemiz, Kırkpınar güreşlerinin gerçek tarihini, özellikle Osmanlılardaki uzun dönemini, çağdaş yöntemlerle araştırarak, gün ışığına çıkarmaya devam edecektir. Ulusal ve uluslararası bilimsel platformlarda sahiplenecektir. Trakya Üniversitesi olarak geleneklerimize sahip çıkmak ve kültürel değerlerimizi geleceğe taşımak istiyoruz.”

KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİNİN ÖNEMİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran, kurum olarak üstlendikleri görevlerden birinin de geleneksel kültür değerlerini araştırmak, bu geleneklerle ilgili yayın yapmak, ilgili sivil toplum örgütleri ve üniversitelerin çalışmalarına katkı sağlamak olduğunu bildirdi.

Özellikle dünyada oluşmuş kültür politikaları çerçevesinde, yeni eksenlere uygun yeni projeler yapmaya büyük özen gösterdiklerini ve öncelik verdiklerini vurgulayan Evkuran, “Kültür gerçekten sahip olduğumuz araçları nasıl kullanacağımız, dünyada nasıl bir duruş sergileyeceğimiz, değerlerimizi nasıl paylaşacağımız, bize gelen mirasın içinden hangi değerleri geleceğe taşıyacağımıza ilişkin kararlarımızı belirleyen en temel faktördür” diye konuştu.

Kendileri için uluslararası Tarihi Kırkpınar Sempozyumunun çok önemli olduğunu vurgulayan Evkuran, şöyle devam etti:
“Geçen yıl UNESCO somut olmayan kültürel miras sözleşmesine taraf ülke olmamızın bir gereği olarak, çeşitli kültür değerlerimizi dosya olarak hazırlayıp UNESCO'ya sunalım diye bir karar verdik. Bu dosyalar arasında Kırkpınar Yağlı Güreş Festivalini de koyduk. Şu anda Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali UNESCO somut olmayan kültürel miras aday dosyasıdır. Türkiye'yi temsillen aday dosyası olarak değerlendirme aşamasındadır. Beklentimiz ve umudumuz o dur ki eylül ve ekim ayında yapılacak UNECSO genel kurul toplantısında Türkiye'yi temsillen Kırkpınar Yağlı Güreşlerini ulusal listede göreceğiz inşallah. Bu çalışmamızı Edirne'de yaptığımız bir çalıştayla rapora son halini verdik.
Bu raporun önemli bir bölümünü birlikte oluşturduk. Sunulan dosyada mutlaka o değerin korunması ve yaşatılmasına ilişkin bir eylem planı içermek zorunda. Ülkeler bu değerlerini dünyaya dosya olarak sunarken o değerin yaşayabilirliğini güvence altına almaya dönük taahhütü üstlenmek zorundadırlar.
Bu çerçevede biz de bakanlık olarak belirlemiş olduğumuz ve katılımcıların önerileriyle son halini verdiğimiz eylem planında yer alan faaliyetleri ve projeleri belirledik. Bu projelerin sivil toplum örgütleri ve ilgili uzmanlarla işbirliği içinde bir kısmını başlattık. Bir kısmının da takvimini uygun bir şekilde önümüzdeki yıl uygulamaya koyacağız. Bazı projelerimiz yatırım niteliğinde olduğu için uzun bir hazırlık süreci gerektiriyor.”

TÜ Kırkpınar BESYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. İlhan Toksöz ise Kırkpınar kültürünün geleceğe aktırılması için bilimsel çabalarını yoğun şekilde sürdürdüklerini belirtti.

Kırkpınar ile ilgili bir sunum yapılmasından sonra, salonda davul zurna eşliğinde mini bir gösteri güreşi yapıldı.
Sempozyuma ve Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne katkılarından dolayı Evkuran ve Kırkpınar Marşının bestekarı Beyazıt Sansı'ya plaket verildi.

Daha sonra sempozyuma geçildi. Gazi Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Öcal Oğuz, “Somut olmayan kültürel miras ve Kırkpınar” ve aynı üniversiteden öğretim üyesi ve Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Erdal Zorba da “Uluslararası Kırkpınar sempozyumu ve TAFİSA” konulu birer sunum yaptılar.

6. Tarihi Kırkpınar Sempozyumu 15 Mayıs'ta sona erecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!