Bizden daha büyük hata yapmayın

Güncelleme Tarihi:

Bizden daha büyük hata yapmayın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2012 00:00

Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, soykırımı inkar edenlere hapis öngören yasanın Fransa Senatosu’nda onaylanmaması için girişimlerini sürdürürken, Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili de farklı bir lobi turuna çıktı.

Haberin Devamı

Bili, İstanbul’da aralarında Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) de bulunduğu birçok iş dünyası örgütüne dönük, “havayı yumuşatma” görüşmelerine yöneldi.
İkili ilişkilere dikkat
Bili, bu çerçevede önceki gün Rahmi Koç’un başkanlığını yürüttüğü Global İş Forumu (GİF) üyeleriyle de biraraya geldi. Bili, Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Herve Magro ile birlikte görüştüğü GİF üyelerine, “Belki biz bir hata yaptık ama siz daha büyüğünü yapmayın. Cumhurbaşkanımız Nicholas Sarkozy’e dönük kızgınlıkla sert adımlar atıp, Fransa halkını küstürmeyin” mesajı verdi.
Görüşme öncesi temaslar
Haziran 2011’de Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği’ne atanan fakat Türkiye’deki çalışmaları başmüsteşar olarak görev yaptığı 1995 yılına dayanan Laurent Bili, Türkiye’yi yakından tanıyan bir isim olduğu için tasarının Senato’da görüşüleceği 18 Ocak ve nihai olarak oylanacağı 23 Ocak’tan önce Türkiye’de buzları eritmek için temaslarda bulunuyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sözde soykırımla ilgili yasa konusunda kaygılarını dile getirmek ve Türkiye-Fransa ekonomik ilişkilerinin zarar görebileceği uyarısında bulunmak amacıyla Laurent Bili’yi ziyaret etmişti. Yasanın Türk-Fransız ilişkilerini derinden sarsabilecek çok ciddi bir mesele olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Bizim için, Türkiye-Fransa ilişkileri her zaman çok önemli olmuştur. Yasa tasarısı temelleri açısından da son derece yanlış. İfade özgürlüğünün temellerinin atıldığı bir ülkede bu tür bir adım atılması bizleri hayrete düşürüyor” demişti. Bili de, Fransa ve Türkiye’nin çok sıkı ekonomik ilişkilere sahip olduğunu, bu ilişkilerin bozulmasını istemediklerini belirtmişti.

Haberin Devamı

Türkçe’yi Trabzon’da öğrendi tuttuğu takım Trabzonspor oldu

TÜRKÇE’yi iyi konuşan Laurent Bili, sıkı bir Trabzonspor taraftarı olarak biliniyor ve iki çocuğu Türkçe isimlere sahip. Aurelien Volkan ve Florian Tayfun adında iki erkek çocuğu da Trabzonspor taraftarı. Haziran ayında Ankara’da göreve başlamadan önce dil öğrenmek için Türkiye’ye gelme kararı alan Bili, Trabzon TÖMER’de bir dil kursuna yazıldı. Öğrencilerle birlikte yurtta kalan Bili, Türkçe’yi öğrendi. Bili, Trabzonspor’a kanının nasıl ısındığını ise, daha önce şöyle açıklamıştı: “Benim doğup büyüdüğüm bölge, Fransa’nın kuzeybatısındaki Brötanya. Orası da Karadeniz gibi yağmuru, yeşili ve insanlarıyla ünlüdür. Yani Fransa’nın Karadeniz’i diyebiliriz. Biz Brötonlar da Karadeniz insanı gibi çabuk hiddetleniriz, duygularımız taşkın olur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!