Bireysel emekliliğe 1.25 milyar ayrıldı

Güncelleme Tarihi:

Bireysel emekliliğe 1.25 milyar ayrıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2012 00:00

Maliye Bakanlığı, bireysel emeklilikte başlayacak devlet katkılı sistem için 2013 yılı bütçesinde 1 milyar 250 milyon TL ayırdı. Katılımcılara ödenecek yüzde 25’lik devlet katkısı Hazine Müsteşarlığı’nın 2013 bütçesine eklendi.

Haberin Devamı

MECLİS’te kabul edilen 2013 yılı bütçesinde, bireysel emeklilikte yeni başlayacak devlet katkılı sistem için, 1 milyar 250 milyon TL ayrıldı.

1 Ocak 2013’te uygulamaya girecek yeni bireysel emeklilik sistemine göre devlet, hem sistemdeki mevcut katılımcılara hem de yeni gireceklere yüzde 25 katkı yapacak. Yeni bireysel emeklilik yasası çıktığından bu yana da en çok tartışılan konuların başında, bütçe açığının olduğu bir ortamda devletin sisteme katkı yapamayacağı ve devlet katkılı sistemin yürümeyeceği geliyordu. İşte, Maliye Bakanlığı, bu tartışmalara son noktayı koydu ve bireysel emeklilik sistemi kapsamında ödenecek yüzde 25’lik devlet katkısı için 2013 bütçesinde, 1 milyar 250 milyon TL ayırdı. Maliye Bakanlığı ayrılan bu ödeneği de Hazine Müsteşarlığı’nın 2013 bütçesine ekledi.

Haberin Devamı

KATKIYA GÖRE HESAPLANDI

Bugün itibariyle bireysel emeklilik sisteminde 3 milyon katılımcı bulunuyor ve katılımcıların bugüne kadar ödediği toplam katkı payı tutarı 16 milyar TL’ye yaklaştı. Sistemdeki fon toplamı ise 20 milyar TL’yi geçti.

Maliye Bakanlığı, yeni başlayacak uygulama ile birlikte 2013 yılında hem sistemdeki mevcut katılımcıların hem de yeni gireceklerin bir yıl içinde 5 milyar TL katkı payı ödeyeceğini hedefleyerek; 2013 bütçesine, devlet katkısı olarak 5 milyar TL’nin yüzde 25’i olan, 1 milyar 250 milyon TL koydu. Böylece hükümetin, yeni sistemin ilk yılından beklentisi de ortaya çıkmış oldu.

HAZİNE’NİN BÜTÇESİNE EKLENDİ

Maliye Bakanlığı’nın bireysel emeklilik sistemi için ayırdığı ve Hazine Müsteşarlığı’nın bütçesine eklediği 1 milyar 250 milyon TL ise, 2013 yılının başından itibaren yüzde 25 devlet katkısı olarak, her ay Hazine tarafından katılımcılara ödenecek. 2013 yılından hedeflenenin üzerinde kişinin sisteme girmesi ve 2013 yılında bütçeye konan rakamın yetmemesi halinde ise ilave katkı yapılacak. Emeklilik şirketi yöneticileri ise, Maliye Bakanlığı’nın 2013 bütçesinde bireysel emeklilik sistemi için ayırdığı payı olumlu bulurken, devlet katkısı adı altında ayrılan 1 milyar 250 milyon TL’nin ilk yıl içinde yeterli olacağını söylüyor. Öte yandan, yüzde 25’lik devlet katkısının nasıl yönetileceği ve hangi yatırım araçlarında değerlendirileceğine yönelik Maliye Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı’nın ortaklaşa yayınlayacağı yönetmeliğin ise, bu yılın sonuna kadar çıkması bekleniyor.

Haberin Devamı

Katılımcı sayısı 500 bin artar

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, yeni bireysel emeklilik sisteminin 2013 yılında uygulamaya girmesi ile birlikte katılımcı sayısında 500 bin artış beklediklerini, fon büyüklüğünün ise 28 milyar TL’ye ulaşacağını belirterek, şunları söyledi: “1 Ocak 2013’te başlayacak yeni düzenlemelerle birlikte bireysel emeklilik sisteminde kamu teşviki, tüm katılımcıların kolaylıkla yararlanabileceği daha etkin bir yapıya kavuşacak. Yeni modelde, vergiden indirim uygulaması sona erecek ve devlet katkısı uygulamasına geçilecek.”

Diğer Sigortalı Yaşam haberleri

Garanti Emeklilik, erken yaşta tasarrufu özendiriyor

Garanti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, emeklilik şirketlerinin 2013’e hazırlandıklarını, şimdiye kadar sistemin faydalarından yararlanamamış kitlelere ulaşmak için planlar yaptıklarını söyledi. Cemal Onaran, tasarrufa erken başlamanın önemine dikkat çekerek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Çalışmaya başlandığı 24 yaşında, bireysel emekliliğe girilir, ayda 150 lira ödenirse; 56 yaşında tahmini birikim tutarı, 300 bin TL oluyor. Sadece 3 yıl geç başlanırsa bu rakam, 231 bine düşüyor. Mutlaka 56 yaşında emekli olunması gerekmiyor. SGK’da emeklilik yaşı 65’e çıktı. 24 yaşında birikime başlayan biri, 65’de, 626 bin lira birikime sahip oluyor. Diğer taraftan bireysel emeklilik, gider kalemi değil, hesabınıza koyduğunuz para. En kötü ihtimalle geri alıyorsunuz, iyi ihtimalle 100 binlere ulaşıyorsunuz. Üstelik her 100 bine devlet de 25 bin veriyor. ”

Cemal Onaran, tasarruf konusunda emeklilik şirketinin önemine de değinerek, “Bunun konunun önemini kavramış emeklilik şirketleri var. Mesela Garanti Emeklilik olarak biz, müşterilerin sadece emekliliklerinde değil, hem bugün hem de yarınlarında yanlarında olmayı misyon edindik. Buna en güzel örnek de Hobi Kulüpleri projemiz. Bu kulüplere katılanlar, yaşam kalitelerini yükseltme, sosyal yaşamlarını zenginleştirme imkanı buluyorlar. Aynı zamanda, şirket olarak verdiğimiz SGK danışmanlığı sayesinde de sosyal güvenlik konusunda her soruyu hızla yanıtlıyoruz. Sonuçta, Garanti Emeklilik, son beş yılda en çok tercih edilen, katılımcı sayısını en çok artıran, fon büyüklüğünde en fazla pazar payı alan emeklilik şirketi oldu” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!