Bir Demet's satın alma

Güncelleme Tarihi:

Bir Demets satın alma
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2013 01:51

YILDIZ Holding, Godiva’dan sonra Amerikalı şekerleme devi DeMet’s Candy’yi aldı.

Haberin Devamı

221 milyon dolarlık bu satın almayla Yıldız Holding, lüks çikolata markası Godiva’nın yanına masaya daha geniş kitlelere yayılan bir markayı da koymuş oldu.

ÜLKER’i de çatısı altında bulunduran Yıldız Holding, ABD’nin en eski şekerleme şirketlerinden DeMet’s Candy’yi satın aldı. 221 milyon dolara mal olan işlem için Yıldız Holding, DeMet’s Candy’nin sahibi girişim sermayesi şirketi Brynwood Partners ile el sıkıştı. Yüzyıldan daha uzun geçmişi olan DeMet’s Candy, 1898’de George DeMet tarafından Chicago’da kurulmuştu. Küçük bir dükkanda şekerleme ve soda satıyordu. Şekerleri o kadar lezzetliydi ki kısa sürede mağaza sayısı 3’e çıktı. 50 yılda DeMet’s ailesi tüm Chicago’ya yayılan lezzetli ve çekici bir zincir kurmuş oldu. Markanın adeta imzasına dönüşen Turtles’ın yaratılması da bu döneme rast geliyor.

ÇOK EL DEĞİŞTİRDİ

DeMet’s ailesi, 1950’ye gelindiğinde Kanadalı bir çikolata üreticisine şirketi satarak çekildi. Sonraki 40 yıllık süreçte marka pek çok kez el değiştirdi, satıldı veya ortaklık yaptı. 1988 yılında Nestle, ‘uyuyan devi’ fark ederek satın aldı ve Turtles çikolata işini büyütmeye koyuldu. Bu marka ABD ve Kanada’da büyük başarı sağladı. 2007’ye gelindiğinde ise DeMet’s Candy’nin sahibi Signature Snacks oldu. Flipz ve Treasures gibi önemli markalar da bu ödenemde ekledi. Girişim sermayesi Brynwood Partners ise, DeMet’s şirketi altındaki markaları tek tek satın aldı. DeMet’s ve markalarının bson sahibi ise Türk Yıldız Holding oldu.

DÖRT KATINA SATTI

The Wall Street Journal gazetesinin haberine göre Brynwood, satış işleminin ardından DeMet’s Candy için yaptığı yatırımın 4 katını elde etmiş olacak. Söz konusu işlem Yıldız Holding’in ABD’deki varlığını daha güçlendirecek bir hamle olarak yorumlandı. Yıldız Holding, Amerikan pazarında sahaya, farklı fiyat grubuna hitap eden bir oyuncu da sürmüş oldu. Murat Ülker bu yatırımın sinyalini geçtiğimiz hafta yaptığı şu açıkmayla vermişti: “ABD’de küçük bir teklif attık. 100-200 milyon dolar dolayında bir yatırım. Ülkemizde büyük ama ABD için küçük bir teklif.”

Haberin Devamı

Bir Godiva daha arzuluyordu

YILDIZ Holding, 2008 yılında Godiva’yı 850 milyon dolara satın almıştı. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Godiva’yı satın alma nedenlerini şöyle anlatmıştı: “Godiva benim için bir mücevherdir. Onu parlatır, gerekirse gerdanlık yapar, bilinmeyen coğrafyalara tanıtırız.” Daha sonra Godiva’yı Topkapı Sarayı’ndaki ‘Kaşıkçı Elması’na benzetmişti. 2013 son baharında yaptığı satışlardan elde ettiği 510 milyon doları nasıl değerlendireceklerini “Önümüze bir Godiva çıkarsa alırız” sözleriyle anlatmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!