Beşinci Vites

Güncelleme Tarihi:

Beşinci Vites
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 1997 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Mercedes A serisi yola çıkmaya hazır

Daimler-Benz AG, İsveç'te bir test sırasında devrilen A serisinde yaptığı değişiklikten sonra uzman gazetecilerle, Formula 1 yarışçılarına test ettirdi. Aracın testini, bu araçtaki zayıf noktayı dünya kamuoyuna duyuran İsveçli gazeteciler ve Formula 1 eski dünya şampiyonu Niki Lauda gerçekleştirdi. Aks tekniği değiştirilen ve Electronik Stability Program-ESP ile donatılan A serisi, ‘‘Elch Test’’ adı verilen ve 18 m kuka aralıklı ISO slalomuna tabi tutuldu. Sürüş testleri sonrasında tüm uzman gazeteciler, A-serisinin azami yüklü haliyle dahi mükemmel bir yol tutuşu sergileyerek engellerden kaçmayı başardığını tasdik ettiler.

Ekim'97'de A-serisine, ‘‘Elch Test’’i uygulayarak geniş yankılara yol açan İsveçli Robert Collin test tutanağına şu notu düştü: ‘‘A serisi Elch-Test'i başarıyla tamamladı. Ask ayarı ilk durumuna göre çok farklı. Aracın konforu da beni etkiledi. Otomobili bugünkü haliyle çok beğendim.’’

Niki Lauda ise yeni ask geometri ayarı ile A-serisinin kullanımı kolay, sorunsuz bir araç olduğunu, buna ek olarak ESP sisteminin sürüş hatalarını daha sürücü dahi farketmeden düzelttiğini söyledi.

Daimler Benz AG Yönetim Kurulu Üyesi Jürgen Hubbert, Rastatt Fabrikası'nda gerekli hazırlıkların sürdürüldüğünü ve yeni donanımlı A-serisinin teslimatların 1998 Şubat ayında başlayacağını belirtti.

Porsche siparişlere yetişemiyor

Spor otomobil üreticisi Porsche, siparişlerini yetiştiremiyor. Firmanın bu yıl içerisinde üretmeyi planladığı 38 bin otomobilin hepsi şimdiden satıldı. Porsche Yönetim Kurulu Başkanı Wendelin Wiedeking, Porsche müşterilerinin otomobil parçalarının temin edilmesindeki dar boğaz nedeniyle uzun süre siparişlerini beklemek zorunda kalacaklarını açıkladı. Wendelin Wiedeking, özellikle 1996 yılında satışa sunulan Boxster modeli ve 1963'ten beri yollarda olan ve daha ilk günlerinden itibaren efsane olarak kabul edilen Porsche 911 modelinin siparişlerinde bekleme süresinin en az bir yıl olduğunu açıkladı.

Ucuz otoda son üç gün

Ucuz otomobilde son üç gün... Yeni yılla birlikte otomobil Taşıt Alım Vergileri ve Motorlu Taşıt Vergileri zamlanıyor. Vergilerde ki yüzde 80.4'lük artış, otomobile zam olarak yansıyacak. Bir de, buna otomobil firmalarının Ocak ayında yapacağı fiyat artışı eklendiğinde zam oranı büyüyecek. Zamdan etkilenmek isteyemeyenlerin çabuk davranmaları gerekiyor. Ucuz otomobil satın almak için üç gün var. Otomobilseverler, Çarşamba günü öğlene kadar otomobillerini eski vergi oranlarıyla alabilecekler. 1 Ocak 1998 tarihinden itibaren 950 kilogram ve daha aşağı olan bir yaşındaki otomobilin Taşıt Alım Vergisi 123 milyon 370 bin lira olarak belirlendi. Aynı ağırlıktaki 2-3 yaşındaki bir otomobilin vergisi ise 82 milyon 310 bin lira oldu. Yüzde 80'lik artışla net ağırlığı 950 kilogram ve daha aşağı olan 1 ile 6 yaş arasındaki otomobilin Motorlu Taşıtlar Vergisi ise 13 milyon 510 bin liraya yükseldi.

Pirelli 35'inci yılını kutluyor

Türk Pirelli dünyada 125'inci yılını, Türkiye'de de üretiminin 35'inci yılını kutluyor. Türk-Pirelli, Pirelli Grubu'na bağlı olarak 1960 yılında kurulmuş ve 1962 yılında ilk Türk lastiğini üretmişti. Bugün, yaklaşık 300 bin metrekare alan üzerine kurulu Türk-Pirelli fabrikası 1061 çalışanıyla yılda 75 bin ton lastik üretim kapasitesine sahip. Türk-Pirelli 1997 yılında yepyeni bir atılıma girdi. 1998 yılının ilk gününde faaliyete geçecek olan Türk Pirelli Enerji A.Ş. saatte 24.5 megawatt elektrik ve Haziran 1998'den itibaren saatte 50 ton proses buhar üreterek Türk-Pirelli Lastikleri'ne gerek duyduğu kaliteli elektriği sağlayacak. 1872'de 24 personel ve bir fabrikayla üretime başlayan Uluslararası Pirelli Grubu 125'inci yılında 36 bin 534 çalışanı ve 14 ülkede faaliyet gösteren 71 fabrikasıyla bir sanayi devi haline geldi.

100 bininci Z3 Roadster üretildi

1997'de satış rekoru kıran BMW Z3 Roadster'ın üretimi 100 bine ulaştı. 100 bininci BMW Roadster, ABD'deki Spartanburg tesislerinde üretildi. BMW Z3 1997 yılının Ekim ayından itibaren sadece Kuzey Amerika'da 31 bin 500 adet, Almanya'da 15 bin'den fazla satış

hacmine ulaştı. BMW Z3 modelinin, 4 ve 6 silindirli ve 115 beygir gücünden 321 beygir gücüne kadar 4 motor seçeneği bulunuyor. Z3 2.8 ve M Roadster Türkiye'de Borusan Oto tarafından satılıyor. 1998’de geniş bagaj hacimli iki yeni kupe Z3 Coupe 2.8 ve M Coupe satışa sunulacak.

Otomobilde yeni alternatifler

Otomobil kullanıcıları arazi aracının ve station wagonun özelliklerini birleştirecek yeni bir kavramın peşindeler. Son birkaç yıl içerisinde arazi araçları Kuzey Amerika'da, station wagon modeller ise Avrupa'da otomobil pazarında aldıkları payı artırmaya başladılar. Kullanıcıların beklentileri ise bu iki sınıfın dışında yeni bir kategorinin oluşmasına neden oldu.

En son olarak Subaru, kullanımı kolay, yüksek performanslı, bir arazi aracı gibi her türlü olumsuz koşulda yol alabilen otomobil arayışını Forester ile gerçekleştirdi. Arazi aracı ve station wagonun

özelliklerini birleştiren Forester, geniş yolcu ve kargo bölümleri, ısıtmalı koltuklar, dört tekerlekten çekiş sistemi, yüksek performanslı ve dengeli Boxer motoru ile keyifli bir yolculuk sağlıyor.

Güç ve dayanıklılık ile binek otomobili konforunu birleştirmek üzere tasarlanan bir araç da Toyota Hilux. Hilux çift kabin pikap, yüksek taşıma kapasitesi, güçlü şasisi ve ergonomik iç tasarımıyla hem iş, hem de aile yaşamında kullanılmak üzere üretildi. Toyota Hilux'un 2.4 lt'lik, 8 supaplı dizel motoru, 83 beygir gücüne ve 16.5 kgm'lik maksimum torka sahip.

OTO KISALAR

SUZUKİ Ailesi büyüyor. 1984 yılından bu yana Türkiye otomobil pazarına 1000 cc'den 2000 cc'ye kadar değişen gruplarda çeşitli araçlar sunan Suzuki'nin yetkili satıcı ağı genişliyor. Suzuki yetkili satıcıları arasına Diyarbakır'da Adnan Otomotiv ve Kayseri'de Ekmaş, Antalya'da Özdemirciler katıldı.

CASTROL Voyager projesi Mazda ile devam ediyor. Ahmet Utlu, Castrol Voyager'98 projesini Mazda 4x4 B 2500 çift kabin pick-up ile gerçekleştirecek.

TÜRKİYE'de Vespa ile tanınan iki tekerlekli motorlu araçlar üreticisi Piaggio şimdi Porter isimli küçük ticari araçlarıyla Türkiye'de. Piaggio panelvan ve kamyonetlerin benzinli ve dizel olmak üzere iki modeli bulunuyor.

NİSSAN Otomotiv A.Ş. kısa bir süre önce uygulamaya başladığı 4S projesini Nissan Plaza Koyuncu'da müşterilerine ulaştırıyor. Nissan Palaza Koyuncu, Nissan sahiplerinin ve Nissan sahibi olmak isteyenlerin tüm ihtiyaçlarını tek bir noktadan karşılıyor. Nissan Yetkili Satıcıları, 2001 Türkiye Projesi'yle 2000 yılının sonuna kadar ‘‘Satış, Servis, Yedekparça ve 2'inci El Satış’’ hizmetlerini aynı çatı altında sunan hizmet merkezlerine dönüşecek.

TÜRKİYE'nin en donanımlı ve en büyük Chrysler servisi açıldı. İstanbul Gayrettepe'de faaliyete açılan Tatko-Gülkar Chrysler Yetkili Servisi toplam 2 bin metrekare kapalı alanda hizmet veriyor. Araç kabul, bekleme salonu, onarılmış araç alanı, büro, yedek parça, mekanik, mekanik atölye, elektrik, döşeme kilit ve boya fırın, boya hazırlık kabini ve kaporta birimlerinin bulunduğu servis aynı zamanda 24 saat yol servis hizmeti de veriyor.

TOYOTA Motor Corporation'ın bu yıl Japonya'da gerçekleştirdiği ve 14 ülkeden 18 ekibin katıldığı Onbirinci Uluslararası Kaizen Çemberleri Konferansı'nda Toyotasa ekibi, ödüle layık görülen 3 ekipten biri oldu. Toyota City'de yapılan konferansta Toyotasa Press ünitesinin 5 personelinden kurulu Argeta takımı ‘‘Press Hattı İyileştirmesi’’ konulu prezantasyon ile temsil edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!