Basketbol şenliği

Güncelleme Tarihi:

Basketbol şenliği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Mavi Jeans tarafından 19 Mayıs etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen 2. MaviKupa Üniversitelerarası Basketbol Şenliği'ne İstanbul'dan 11 üniversitenin yanısıra Kıbrıs İnternational American Üniversity takımı da katılıyor.

Mavi Jens'in 19 Mayıs ekinlikleri kapsamında bu yıl ikincisini düzenlediği MaviKupa Üniversitelerarası Basketbol Şenliği 7 Mayıs Cuma günü başladı. İstanbul'dan 11 üniversitenin yanısıra Kıbrıs İnternational American University'nin de katıldığı turnava 12 Mayıs'ta sona erecek. Turnuvayı kazanan takım, Avrupa Basketbol Şampiyonası'nın bir bölümünü Fransa'da izleyecek.

İşte açılış gününden izlenimler: İTÜ Kapalı Spor Salonu'nun kapısıdan girildiği anda bir hengamenin ortasına düşülüyor. Hemen girişte solda internette sörf kuyruğu var. Biraz ilerde 8-10 kişilik kalabalık arasında iki kişi dart oynamaya çalışıyor. Merdivenlerden yukarı çıkıldığında salon girişinde müthiş bir kalabalık var. Yoksa yer kalmadı mı? Hayır o kalabalık bedava kayıntı içinmiş. Sosisli, kola bir de patlamış mısır veriyorlar...

Salondan içeri girdiğimizde bir dans gösterisiyle karşılaşıyoruz. Bembeyaz giyinmiş genç kız ve erkeklere salon pek ilgi göstermiyor. Müziğin sesini neredeyse bastıran bir uğultu var salonda. Gösteri güzel olmasına karşın bir şeyler eksik gibi. Işık eksik. Florans ışığı dikkatin yoğunlaşmasını engelliyor.

Hemen ardından tribünleri biraz hareketlendiren bir animasyon. Yapışık ikizler basket maçı. İki kişi üç bacaklı bir tulumun içine giriyor. Böylece bir ayaklarını aynı anda hareket ettirmek zorunda kalıyor. Takımlar dörder kişiden, yani iki yapışık ikizden oluşuyor. Üç basket atan maçı kazanıyor.

Sonra müzik. Galatasaray Üniversitesi'nden bir grup seyircilerin dikkatini bir süre daha diri tutmayı başarıyor.

Sıra açılış törenine geliyor. Takımlar alfabe sırasıyla sahaya çıkıyor. Öndeki iki oyuncu okullarının simgesini taşıyor. O da ne! Boğaziçi Üniversitesi'ni sadece iki kişi temsil ediyor. Onlar da günlük kıyafetleriyle gelmiş. Kafalarına turnuvanın şapkasını takarak durumu kurtarmaya çalışıyorlar. Galatasaray'da öyle ama en azından eşofmanları var üzerlerinde. Salonda sıkı bir alkış kopuyor. Ama ponpon kızlara yapılan tezahürat kadar değil tabi!Kıbrıs'tan kimseler yok, daha yoldalar. Geçen yılın şampiyonu İTÜ sahaya geldiğinde tribünlerden gökgürültüsünü andırır bir ses yükseliyor. Yıldız Teknik Üniversitesi de Boğaziçi'ne benzer bir şaşkınlık yaratıyor. YTÜ'yü tek kişi, okulun adını taşıyan flamayla temsil ediliyor. Herhalde sınav zamanı falan, yoksa gençler bahar yorgunu mu?

Kısa açılış konuşmasından sonra genç sporcular ‘‘Dağ başını duman almış’’ marşı eşliğinde serbest adımla ve ağızlarında sakızlarla sahayı terkediyor. N'oldu, yoksa eli sopalı beden öğretmenleri tarihe mi karıştı? Bu nasıl yürüyüş?

Koç ve Mimar Sinan üniversiteleri maça hazırlanırken, ponpon kızlar tüm enerjileriyle dans ediyor. Gel gör ki tiribünlerde tık yok.

Maçla birlikte az sayıdaki Koç ve Mimar Sinan taraftarı en azından sayıları alkışlıyor. Maçın ilkyarısı karşılıklı kaçırılan basketlerle sürüyor. Mimar Sinan öne geçtikçe Koç yakalıyor.

Ponpon kızlar ikiye ayrılmış, her biri bir takımı destekliyor. Mimar Sinan'ın ponponları antrenörlüğe de soyunmuş. Takım hücümdayken ‘‘Sakin!’’ ‘‘Kat yap!’’ ‘‘Zamana oyna!’’ gibisinden sesler yükseliyor. İçlerinden biri beceriksiz hücumlardan sıkılıyor bir süre sonra ve ‘‘Onu yap, bunu yap, şunu yap’’ diye bağırmaya başlıyor. Takım savunmaya geldiğinde ise hep bir ağızdan ‘‘Defense (Savunma)’’ diye tempo tutuyorlar.

Devre arasında şişmanlar maçı var. Oyuncular boğazına kadar her tarafı süngerle şişirilmiş kostümler giyiyorlar. Ayaklarında da paletler. Penguen gibi hareket ediyorlar.

İkinci yarıda da Mimar Sinan hep 2-3 sayı farkla önde gidiyor. Fakat bitime 1,5 dakika kala öne geçen Koç Üniversitesi, maçı bir sayı farkla kazanmayı biliyor.

Sonraki maçta Fatih-Galatasaray karşı karşıya. Fatih'in kalabalık bir taraftar gurubu var. Ancak geçen seneden sabıkalı oldukları için tirbünün önüne 3 kişilik bir securitiy grubu geliyor. Tirbünde de bir polis ve bir security var. Bu kadar güvenlik önleminin boşuna alınmadığını Fatih Üniversitesi daha maçın başında 11-3 geri düşünce yapılan tezahürattan anlıyoruz. Fatih'in gençleri Galatasaray'lılara doğru yüzlerinde sert bir ifadeyle ‘‘Dışarıya gel Galatasaray’’ diye bağırıyor. Az sayıdaki Galatasaray taraftarı bu tezahürata yanıt vermeyerek gerginliğe mahal vermiyor. Bir ara Galatasaraylı seyirciler tirbündeki İTÜ'lüleri kendilerini desteklemeye çağırıyor. Ancak İTÜ'lü çoğunluk ‘‘İTÜ, İTÜ!’’ tezahüratıyla evsahipliğini hatırlatıyor ve herhangi bir tatsızlık istemediklerini vurguluyor. İzlediğimiz dört takım arasında en soğukkanlı ve organize ekip olan Galatasaray maçı rahat kazanıyor.

Kupa Fikstürü

Tarih Maç Saat Yer

10 Mayıs Işık-Mimar Sinan 13:00 Işık

10 Mayıs Galatasaray-Yeditepe 15:00 Boğaziçi

10 Mayıs Boğaziçi-Koç 16:30 Boğaziçi

10 Mayıs Yıldız-Fatih 18:00 Boğaziçi

11 Mayıs Işık-Koç 13:00 Işık

11 Mayıs Galatasaray-Yıldız 14:00 İTÜ

13 Mayıs Yeditepe-Fatih 12:30 Yeditepe

17 Mayıs Işık-Boğaziçi 10:00 İTÜ

17 Mayıs Yeditepe-Yıldız 11:30 İTÜ

l18 ve 19 Mayıs'ta ikinci tur, 20 Mayıs'ta yarı final, 21 Mayıs'ta da final maçları oyanacak.

Katılan Üniversiteler

Bilgi Üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi

Fatih Üniversitesi

Galatasaray Üniversitesi

Işık Üniversitesi

İstanbul Üniversitesi

İstanbul Teknik Üniversitesi

Kıbrıs İnternational American Universty

Koç Üniversitesi

Mimar Sinan Üniversitesi

Yeditepe Üniversitesi

Yıldız Üniversitesi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!