Başkan da umutsuz

Güncelleme Tarihi:

Başkan da umutsuz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

Formula 1'in İzmir'de düzenlenmesi teknik olarak güç

Böyle bir organizasyon için hastaneden eğlence merkezine kadar her ayrıntının dikkatle hesaplanması gerektiğini belirten Federasyon Başkanı Tahincioğlu İzmir'e şans vermiyor.

İBRE İSTANBUL'DA Otomobil ve Motor Sporları Federasyonu Başkanı Mümtaz Tahincioğlu, Formula 1'in İzmir'de yapılabilmesi için ciddi ihtiyaçların karşılanmasının yanı sıra özel sektörün 70-80 milyon dolarlık yatırımı üstlenmesi gerektiğini söyledi. İstanbul'un şansının yüzde 80 olduğunu belirten Tahincioğlu, ‘‘Bu şartları İzmir de sağlarsa, oturup görüşürüz’’ dedi.

YÜZDE 83 YABANCI Formula 1 yarışlarını, ortalama 120 bin kişinin yerinde izlediğini belirten Tahincioğlu, ‘‘Avrupa ortalamalarına göre, 120 bin kişinin yüzde 83'ü yurt dışından geliyor. Bu da 96 bin kişi demek. Yarışın yapılacağı kentteki havaalanının mutlaka bu trafiği kaldırması lazım. Pist ile havaalanı arasındaki iletişimi de iyi sağlamak gerekiyor’’ diye konuştu.

ÖNEMLİ KONULAR Tahincioğlu, ‘‘Piste girecek yan yolların yeterli olması, yarış sonrası 120 bin kişinin 1-1,5 saat içinde çıkışının sağlanması, hastanelerin yakın ve her türlü problemin altından kalkabilecek donanımda, otellerin 96 bin kişiyi ağırlayacak kapasite ve kalitede, yeterli sayıda restoran, eğlence merkezi gibi birimlerin olması da son derece önemli faktörler’’ dedi.

İSTEMEK YETMEZ Tesislerin 70-80 milyon dolara malolduğunu vurgulayan Tahincioğlu şöyle konuştu: ‘‘Bu standartları yerine getirmeyen bir şehire, Formula 1'in gitmesi mümkün değil. Yatırımı yapacak kişiler de özel sektördür. (Gelin bu işi İzmir'de yapın) demekle olmuyor. Özel sektör en mantıklı seçimi yapar. İstanbul'da 3-4 kişilik bir grup, bu yatırım için hazır bekliyor.’’

AMAN DİKKAT Maliyeti son derece yüksek olan tesisin Formula 1'den sonra atıl durumda kalmamasının da önemli olduğunu hatırlatan Tahincioğlu, ‘‘Burada yılın 47 haftası başka organizasyonlar da yapılmalı. Türkiye'deki sporcu sayısının yüzde 70'i İstanbul, Bursa, Kocaeli’de. Bu kitleyi her hafta başka şehire taşırsanız, trafik canavarı yaratırsınız’ dedi.

RALLİ OLABİLİR İzmir'in geçen hafta Anatolia Rallisi'nde başarılı bir sınav verdiğini vurgulayan Mümtaz Tahincioğlu konuşmasını şöyle tamamladı: ‘‘Türkiye Rallisi 5-6 Mayıs 2001'de Anatolia Rallisi ise Temmuz'un üçüncü haftasının sonunda yapılacak. İki ralli için üç aday kent İzmir, Antalya ve Bursa. Ama biri mutlaka İzmir'de olacak. Hangisinin nerede olacağı Ocak ayı sonunda netleşir.’’

SERT ÇIKTI

Şeboy’dan Hülagü’ye tepki var

FORMULA 1'in İzmir'e alınmasını yeniden gündeme getirerek bu konudaki tartışmayı alevlendiren Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, İzmir Otomobil Kulübü Başkanı Erol Hülagü'ye sert çıktı. Formula 1'in İzmir'de yapılamayacağını savunan Hülagü'ye tepki gösteren Şeboy, ‘‘Arkadaş araba kullanıyor olabilir, ama ben mimarım. Bu işin nasıl yapılacağını iyi bilirim. Gelsinler Buca'daki 500 bin kişilik doğal tribünleri görünler. Herşeyi İstanbul'a kaptırmayalım’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!