Barbaros Akkaş: 'Planlamaya altyapılardan başladık'

Güncelleme Tarihi:

Barbaros Akkaş: Planlamaya altyapılardan başladık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2016 18:59

Türkiye Basketbol Federasyonu Sportif Direktörü Barbaros Akkaş, TBF Uluslararası Yıldız Erkekler Basketbol Turnuvası basın toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin atyapılarda Avrupa sıralamasında son iki yıldır birinci durumda olduğunun altını çizen Akkaş, hiçbir zaman kısa vadeli bir başarı düşünmediklerini; doğru oyunculara doğru yatırım yapma noktasında çabaladıklarını önemle dile getirdi. 

Barbaros Akkaş şunları söyledi...

Samsun, sporu fazlası ile seven; spor ile yatıp kalkan bir şehir. Birkaç ay sonra Gençler Avrupa Şampiyonası da Samsun’da organize edilecek. U-16 jenerasyonumuz, daha önce yıldızlar seviyesinde iken Avrupa dördüncüsü olmuştu ve şu andaki hedefimiz de ev sahipliği yaptığımız bu turnuvada final oynamak. Bugüne kadar Samsun’da yapılan organizasyonlarda; gerek Cumhurbaşkanlığı kupalarında, gerekse geçmiş yıllarda gerçekleşen Türkiye Kupası müsabakalarında Samsun halkının salonları nasıl doldurduğuna şahit olduk. Şu anda gerçekleşecek organizasyonun burada olmasının en önemli nedenlerinden biri yerel komitelerin, Basketbol İl Temsilciliğinin, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün bu organizasyonu ve basketbolu fazlası ile sahiplenmesi. Yurt dışından gelen misafir takımlar ile beraber beş yüze yakın bir katılımcı topluluğu Samsun’da olacak. Bu noktada bizim Samsun halkından beklediğimiz tek şey maçlara gelip bu şölene ortak olmaları. Bu organizasyonlar, salonların dolması ile güzelleşiyor.

Haberin Devamı

‘GELECEĞİN YILDIZLARI SAHNE ALACAK’
U 16 takımı, yaş olarak küçük olmasına rağmen ileride gerek Euroleague’de, gerek Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında ve NBA’de, fazlası ile sahada görme imkânı bulacağımız oyuncuları barındıran bir takım. Buraya gelen ülkeler, kısa süre sonra dünya yıldızı olacak oyunculara sahip ekipler ile geldiler. Yıldız olmuş bir sporcu için, ‘Biz bu oyuncuyu Samsun’da izlemiştik’ dedirtmek bizim için gurur verici. Tony Parker’dan Dirk Nowitzki’ye; Hidayet Türkoğlu’ndan Mehmet Okur’a, Mirsad Türkcan’a kadar isimleri saymakla bitmeyecek yıldızlar zamanında bu turnuvada yer almıştı. Bu turnuva, dünyada önemli derecede söz sahibi bir turnuva. Herkes tarafından bilinen ve herkesin katılmak istediği bir organizasyondan bahsediyoruz ve bizim takımlarımız için de son derece kıymetli bir gelişim süreci olacaktır. Bu organizasyonun Samsun’da gerçekleşmesinde katkıları olan herkese, en başta Sayın Bakanımız Akif Çağatay Kılıç’a, sonra Sayın Federasyon Başkanımız Harun Erdenay’a, Sayın İl Müdürümüz Güven Özyurt ve İl Temsilcimiz Ali Kemal Çimagil’e özel teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Herkes bu organizasyonun sorunsuz ilerlemesi için elinden gelen ne varsa yapıyor ve tüm katılımcılar evindeymiş gibi rahat ediyor. Bu son bahsettiğim de azami önem taşıyan bir konu. Bundan sonra yapılacak organizasyonların da burada gerçekleşmesi için elimden gelen desteği vereceğim. 

Haberin Devamı

‘SAMSUN’DAN SÜPER LİG EKİBİ BEKLİYORUZ’
Barbaros Akkaş: Tabii ki. Şunu da ekleyelim, Türkiye çapında gerçekleştirdiğimiz milli takım taramaları var. Bunun bir ayağı da her zaman Samsun’da oldu ve olmaya da devam edecek. Samsun gerçek bir basketbol şehri ve bu şekilde de kabul görmüş durumda. Bence son bir atılım daha yapması gerekiyor, o da erkek basketbolunun içinde olması yönünde. Samsun’un erkek basketbolunda, Süper Lig’de bir takımının olması gerekiyor. Ben inanıyorum ki önümüzdeki yıllarda bu da gerçekleşecektir. 

‘GÜÇLENDİKÇE ALTYAPIYA EĞİLDİK’
Yetenek olarak baktığımız zaman, takımlarımızda dört beş tane çok önemli oyuncu olduğunu söylemek mümkün. Ayrıca bu, yeni bir haber değil. Biz 1994 jenerasyonundan itibaren 3000-3500’e yakın oyuncu tarayarak elemeler ile en parlak sporculara ulaşmak için çalışıyoruz. Bu noktada altyapıda teknik sorumlumuz Nihat İziç’in azami hassasiyet gösterdiğini dile getirmek istiyorum. Biz hiçbir zaman kısa vadede başarılı olmak için bir takım kurmadık. 1979 - 80 jenerasyonu da, 1986 - 87 jenerasyonu da böyleydi ama biz 1994 jenerasyonundan sonra istisnasız her jenerasyon için aynı hassasiyeti gösterdik. Basketbol Federasyonu olarak daha fazla güçlendik, daha fazla maddi imkân sahibi olduk ve farklı jenerasyonlarda ileriye yönelik yetenekli oyuncuları araştırma, bulma ve onları takımlara monte etme gücümüz arttı. U-16 takımımızda kesinlikle gelecek vaat eden en az dört beş tane sporcu var. Kısa vadede başarılı olmaktansa uzun vadede doğru oyuncuları doğru yerlerde oynatarak yatırım yapmak çok daha yerinde bir karardır. Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında bu şekilde başarılı olabileceğimize inanıyoruz. 

BAKMADAN GEÇME!