Barbaros Akkaş: 12 Dev Adam'ın hedefi şampiyonluk!

Güncelleme Tarihi:

Barbaros Akkaş: 12 Dev Adamın hedefi şampiyonluk
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2015 13:50

Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Sportif Direktörü Barbaros Akkaş, 2017 FIBA Avrupa Şampiyonası'nın grup ve final turunun Türkiye'de oynanması ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Akkaş, 'Bu organizasyonları buraya almak bu kadar da kolay değil. Sadece ödenen para veya verilen garantilerle alınan bir organizasyon değil'' dedi. Akkaş ayrıca, 15 yıllık NBA kariyerine son veren ve TBF'de Sportif Direktörlük, Liglerden ve Sponsorluklardan Sorumlu CEO olarak görev alan Hidayet Türkoğlu'nun bir avantaj olduğunu ve FIBA'nın bugüne kadar verilen bütün organizasyonları en üst seviyede yaptıkları için başka ülkelere örnek olarak Türkiye'yi gösterdiğini söyledi.

Barbaros Akkaş: 12 Dev Adamın hedefi şampiyonluk

TBF Sportif Direktörü Barbaros Akkaş, Doğan Haber Ajansı'na (DHA) yaptığı açıklamada, ''Hakikaten çok zor ve büyük bir organizasyon. Son 15 yıla baktığımız zaman kadın ve erkek milli takımlarında hem Avrupa hem de dünya şampiyonluklarında ev sahipliği yaptık. Şimdi 2'nci tura dönmeye başladık diyebiliriz. 2017 yılında Erkekler Avrupa Şampiyonası'nın ev sahibi olduk. 

Haberin Devamı

Barbaros Akkaş: 12 Dev Adamın hedefi şampiyonluk

Bir grup bir de final maçlarını oynayacağımız seriyi ülkemize aldık. Başta Başkanımız Harun Erdenay olmak üzere, bu işte önemli emeği olan CEO'muz Hidayet Türkoğlu'na teşekkür etmek istiyorum. Bu tür organizasyonun Türkiye'ye verilmesinde gerekse FIBA nezdinde bu kadar güçlü olmamızda rol oynayan şimdiki Onursal Başkanımız, FIBA Başkanı Turgay Demirel'e teşekkür etmek istiyorum. Bu organizasyonları buraya almak bu kadar da kolay değil. Sadece ödenen para veya verilen garantilerle alınan bir organizasyon değil bu. 2001 ve 2010 Avrupa Şampiyonası'nda ben sahadaydım ve ülkemizin yaşadığı gerek tribünlerde gerekse de ekranları başında yansıttıkları sevinçler ile çok büyük başarılar kazandık'' dedi.

Barbaros Akkaş: 12 Dev Adamın hedefi şampiyonluk

''BUNLARI YAŞAYAN ÇOK AZ İNSAN VAR''

2001'de Hidayet Türkoğlu'nun genç oyuncu, Harun Erdenay'ın ise takım kaptanı olduğunu hatırlatan Akkaş, ''2010'da Hidayet Türkoğlu takım kaptanıydı, Harun Erdenay A Takım Menajeri ve Yönetim Kurulu Üyesiydi. Şimdi bu iki organizasyonu gören çok ender insanlar kendileri. Biri federasyon başkanı bir tanesi de CEO. Ben de o dönemlerde takımı idareciliğini ve menajerliğini yapıyordum bugün ise sportif direktörüm. Bunları yaşayan çok az insan var. Bundan dolayı da keyifli ve mutluyum'' diye konuştu.

''12 DEV ADAM'IN HEDEFİ 2017 AVRUPA ŞAMPİYONASI'NDA ŞAMPİYON OLMAK''
12 Dev Adam'ın hedefinin 2017 Avrupa Şampiyonası'nda final oynayıp şampiyon olmak olduğunu ifade eden Barbaros Akkaş, ''Kolay bir şey değil, çok zor bir şey. Özellikle Avrupa şampiyonalarına baktığımızda dünya şampiyonlukları ve olimpiyatlarda basketbol için bunu söylüyorum; katılan ülke bazında ve statü olarak oynanan maçlara baktığımızda çok daha zor. Ama 12 Dev Adam'ın bugüne kadar kazandığı başarıların hepsini hep evinde kazandı, seyircisi ile bütünleşti. 80 milyona bayram havası yaşatabilmek adına herkesi yine salonlarda ve ekranları başında toplamak adına bu desteği hep birlikte hissetmemiz adına ben bu koyduğumuz hedefte çok başarılı olacağımıza inanıyorum'' şeklinde konuştu.

''NBA'DE ÜST SEVİYELERDE BASKETBOL OYNAYABİLECEK OYUNCULARA SAHİBİZ''
Şampiyonada 1987-87 jenerasyonunun tecrübeli ağabey konumunda olduğunu ve alt taraftan gelen bir altın jenerasyonun da olduğunu aktaran Akkaş şu ifadeleri kullandı: ''Bunu hep konuşuyoruz. Özellikle 1994 jenerasyonundan sonra 95-96-97 jenerasyonunda her bir jenerasyonda 2 veya 3 tane Avrupa basketbolunda yıldız olabilecek NBA'de üst seviyelerde basketbol oynayabilecek oyunculara sahibiz. 2017 yılında şampiyon olmamamız için hiçbir sebep yok diye düşünüyorum. Bugün biraz özeleştiri yaptığınızda özellikle bu altın jenerasyonun artık alt yapılarda oynamayı tamamladılar ve A Takım'da oynamaları gerekiyor.''

''6 YABANCI KURALI DEZAVANTAJ DEĞİL''

Türk basketbolunun, milli takımın başarısının sadece federasyonla değil, kulüplerin de katkılarıyla arttığını ve 6 yabancı kuralının dezavantaj olmadığını dile getiren Akkaş, ''Bundan sonraki süreçte oyuncularımıza bugüne kadar yapılan yatırımları devam ettirip sorumluluklarının daha da artırılmak gerekiyor. Birkaç isim vermem gerekiyorsa Banvit'te Tolga var. Galatasaray'da Egehan, Karşıyaka'da Egemen, Fenerbahçe'de Berk, Efes'de Furkan, Cedi Osman, Emircan, Okben var. Her kulüpte 1-2 tane oyuncu var. Bu oyuncular sahada ne kadar fazla süre alırlarsa, bugün baktığımızda 6 yabancının çıkması kısa vadede bakıldığında belki dezavantaj gibi görünse de ben kendi adıma bunun oyuncuların mücadeleyi bırakmamaları açısından bir avanta olduğuna inanıyorum. Sadece sahada coachlarımız biraz daha fazla süre verirlerse, biraz daha güvenirlerse 2017 Avrupa Şampiyonasında yine 80 milyonu sokaklara dökeceğimize ve çok büyük başarılar kazanarak tarihin sayfalarında altın harflerle bu çocuklar çok büyük bir başarıyı ülkemize getirecek'' dedi.

''PİLOT TAKIM 2017'YE FAZLA KATKI SAĞLAMAZ''
Uzun bir süredir pilot takım uygulamasının olduğunu ancak bunun 2017'ye fazla katkı sağlamayacağını söyleyen Akkaş, ''Pilot takım uygulamamız uzun süredir var. Ama onu bundan sonraki zaman diliminde beki bu sezon sonunda bir sonraki sezon için hazırlıklarını yapıp kulüplerimizle de konuşup bir çalışma yapmaya başlayacağız. Bu pilot çalışmanın 2017'ye çok fazla fayda sağlayacağına ben inanmıyorum. Biraz daha 4-5 yıl sonra ülkemize yine bir dünya şampiyonası alınması durumunda veya olimpiyatlara katıldığımıza üst seviye başarının sağlanabilmesi adına planlanan bir çalışmaydı. Bunun altını da doldurmak lazım. Hazırlık çalışmaları da tamamlanmış durumda. Dolayısıyla uzun vadede baktığımızda kulüplerimizle de konuşup önümüzdeki yıldan itibaren kulüplerin de desteğini alarak bunu hayata geçirmek istiyoruz'' ifadelerini kullandı.

''FIBA BİZDEN SONRAKİ ÜLKELERE ÖRNEK OLARAK HEP BİZİ GÖSTERDİ''
FIBA ile Olimpiyat Komitesi arasında bir takım prosedürlerin sonuçlanmadığını ve Ocak ayında ev sahibi ülkeler ile grupların belirleneceğini aktaran Akkaş, şöyle konuştu: ''Normal şartlarda Kasım ayının 22'si 23'ü gibi hem ev sahibi olacak ülkeler hem de gruplar belirlenecekti fakat bununla ilgili FIBA ile Olimpiyat Komitesi arasında bir takım prosedürlerin sonuçlanması gerekiyor. Onların da daha sonuçlanmaması üzerine Ocak ayına atıldı. Biz bugüne kadar aday olup da alamadığımız, politik olarak da FIBA'da FIBA Avrupa'da, FIBA Dünya'da zaten çok güçlü durumdaydık şimdi de biliyorsunuz FIBA Avrupa Başkanı Turgay Bey. FIBA Dünya 2'nci başkanı yine aynı şekilde Turgay Bey. Dolayısıyla biz bugüne kadar bize verilen bütün organizasyonları en üst seviyede yaptığımız için FIBA bizden sonraki ülkelere örnek olarak hep bizi gösterdi. O yüzden bundan sonraki sürece baktığımızda olimpiyat elemelerine 9-10 ülkenin bir adaylığı söz konusu. Tahmin ediyorum Avrupa dışında Filipinlerin alması söz konusu. Türkiye'ye geldiğimiz zaman da çok güçlü rakipler var; Sırbistan, İtalya, Almanya var.''
Barbaros Akkaş: 12 Dev Adamın hedefi şampiyonluk

''HİDAYET TÜRKOĞLU'NUN KATILMASI BİZİM İÇİN AVANTAJ''
15 yıllık NBA kariyerine son veren ve TBF'de Sportif Direktörlük, Liglerden ve Sponsorluklardan Sorumlu CEO olarak görev alan Hidayet Türkoğlu'nun bir avantaj olduğunu aktaran Akkaş, ''Bütün bu organizasyonların alınması sonrasında bizim işimizi yapabilmek adına hazırladığımız plan, program, taslakları gerek başkana sunduğumuza ve yıllarca milli takımlarda oynamış Hidayet Bey'in bize katılması bizim açımızdan bir avantaj. Çünkü aynı dilden konuşuyoruz hepimiz. Bizim hazırlayıp sunduğumuz programlarla ilgili her zaman bunları onayladılar ve arkamızda durdular. Kendi tecrübelerini bu işin içine dahil ettiler. Dolayısıyla basketbol camiası içine baktığımızda bu organizasyonların Türkiye'ye alınmasında bize her konuda destek veren Turgay Bey, şimdi de Harun Bey. Sonrasında bütün bu oyuncuların yetişmesi, bu organizasyonların yetişmesi ve ülkemizde yapıldığında bize destek olan, oyuncuların milli takımlara gelene kadar hazır hale getirilmesinde kulüplerimize teşekkür ediyorum'' ifadelerini kullandı.

''OLİMPİYATLARA GİDEN İLK FEDERASYON OLMAK İSTİYORUZ''
Olimpiyat elemelerinde erkeklerde ev sahipliğini alabilirsek olimpiyatlara giden ilk federasyon olacağız diyen Akkaş, ''15-16 yıldır bütün bu plan projenin içinde yer almak ve bunları yaşamak bizim için çok eşsiz bir anı. İnşallah önümüzdeki yıllarda da bu yaşadığımız finalleri hedeflediğimiz şampiyonluklarla yer değiştiririz ve çıtayı daha yükseğe koyup şampiyonlukla tamamlarız'' diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!