Bakan Naci Ağbal'dan Milli Piyango ihalesine ilişkin açıklama

Güncelleme Tarihi:

Bakan Naci Ağbaldan Milli Piyango ihalesine ilişkin açıklama
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2017 11:28

Bakan Ağbal Milli Piyango'nun Varlık Fonu devriyle ilgili açıklama yaparken, at yarışlarına ilişkin lisansın da Varlık Fonu'na devredildiğini ifade etti

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Milli Piyango (MP) için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndaki (ÖİB) mevcut ihale sürecinin ortadan kalktığını, 49 yıllığına Varlık Fonu'na devredilen at yarışları ve MP lisanslarının birlikte değerlendirilmesini öngördüklerini söyledi.

Ağbal NTV'nin sorularını yanıtlarken, "Şu anda Mart ayında MP için teklif alma süreci ortadan kalktı... MP için ÖİB'nin ihale süreci var, Mart'ta tekliflerin alınması söz konusuydu; at yarışları ve MP'nin birlikte değerlendirilmesini öngördük" dedi.

OHAL kapsamında Resmi Gazete'nin Cuma günkü sayısında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çerçevesinde At Yarışları Hakkında Kanuna eklenen hükümle at yarışları düzenleme, yurt içinde ve yurt dışından müşterek bahis kabul etme hak ve yetkilerine ilişkin lisanslar ile piyango, Hemen-Kazan, Sayısal Loto, Şans Topu, On Numara ve Süper Loto oyunları ile ilgili mevzuat çerçevesinde izin verilebilecek olan benzer şans oyunlarına ilişkin lisanslar 49 yıllığına Türkiye Varlık Fonu'na verildi.

Haberin Devamı

Ağbal, MP'de kamuya en fazla kaynak getirecek yöntemin seçileceğini de belirterek, "Varlık Fonu tarafından MP ve at yarışlarının hangi yolla özelleştirmeye konu edileceği konusu çalışılacak" dedi.

Özelleştirmeler tek seferlik gelirlerle de olsa bütçeye bugüne kadar önemli miktarda destek sağladı. Ekonomistler MP başta olmak üzere özelleştirmelerden elde edilen gelirlerin doğrudan bütçeye aktarılmaması durumunun bütçe gelirleri açısından negatif olduğunu belirtiyorlar.

EMEKLİYE İKRAMİYE MÜJDESİ

Bakan Ağbal, emeklilik ile ilgili yapılacak düzenlemelere değinerek, “30 yıldan daha fazla süre ile çalışan devlet memurları Anayasa Mahkemesi kararından sonra kaç yıl çalışmışlar ise o yıla tekabül eden emekli ikramiyesini alabilecekler. Geçmişte emekli olup ta 30 yıldan fazla çalışanların emekli ikramiyesinin nasıl ödeneceği konusuydu. Bu konuda vatandaşların başvurusu üzerine yargı da devam eden bir süreç var. Biz yargıda devam eden sürecide dikkate alarak bir yasal düzenleme yapmak istiyoruz. Şuanda Genel Kurul’da. Bu yapmış olduğumuz düzenleme ile geçmişe dönük hangi yılda emekli olunmuşsa olunsun bir şekilde 30 yıldan fazla çalışılmışsa kişiye doğrudan doğruya güvenlik kurumuna müracaat etmesi halinde emekli ikramiyesini vereceğiz. Yaklaşık 400 bin emeklimizi ilgilendiren bir düzenleme. 31 bin vatandaşa Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yargı kararına bağlı olarak ödemeleri yaptı. Geride kalan önemli sayıda vatandaşımız ile ilgili ödemeleri de yapacağız” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

“YÜZDE 30'LUK ARTIŞI DİKKATE ALAN BİR ÇALIŞMA YAPACAĞIZ”

Bakan Ağbal, asgari ücrete ilişkin ise şu değerlendirmelerde bulundu: “Bütçemizde 7.8 milyar liralık bir ödenek ön gördük. Bu 2016’dan devam eden ödemeleri de kapsıyor. Hesaplamalarımıza göre 2017 yılında asgari ücret desteğini devam ettirmemizin 12 aylık maliyeti 7.8 milyar lira. Önümüzdeki günlerde ne kadar bir asgari ücret desteği vereceğimizi kamuoyu ile paylaşacağız. İş verenden öte yaklaşık 14 milyon çalışanımız var. Bu düzenlemeden 9 milyonun üzerinde çalışanı istihdam eden iş verenimiz yararlanacak. 2016 yılında asgari ücrete yüzde 30 zam gelmişti. 2017 yılında asgari ücret desteği verirken yüzde 30’luk artışı dikkate alan bir çalışma yapacağız.”

BAKMADAN GEÇME!