Avlanma bedeli

Güncelleme Tarihi:

Avlanma bedeli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 1998 00:00

Metin SERTOĞLU
Haberin Devamı

Palavrayı bırakıp, gerçekleri konuşalım artık! Ülkemizdeki avcı miktarını kesin olarak bilen yok, herkes işine geldiği gibi rakamlar üretip bizleri canlı mühre gibi kullanıyor. Amaç siyasileri ve bürokratları kandırmak olunca, beş milyona kadar çoğalıyor, çevrecilerin tepkisinden korkup, bir milyona kadar da azabiliyoruz! Doğru rakamlara poliste kayıtlı iki milyon civarındaki av tüfeği adeti ile ulaşmak isterken, ‘‘Evinde bulunduranla, elinde gezdirenin hesabını bir türlü çıkartamıyoruz!’’ Geçtiğimiz yıl avlanmak isteyen teskereli avcılara ‘‘Avlanma Bedeli’’ adı altında bir milyon liranın ilgili banka hesabına yatırılması MAK.Kararı olarak ilan edilmiş, sonuçta sadece 42 bin kişi bu mükellefiyetini yerine getirmiştir. Peki geride kalanlar, her türlü riski göze alarak niçin yatırmamışlardır. Bu meblağ bir avcının 20 adet fişeği, bir yıl içinde havaya sıkmasının eş değerindedir. Bunu da esirgemeyeceğine göre, sorumsuzluk değilde nedir?

Şimdi her avcı, 1998-1999 avlanma sezonu için, 3 milyon TL'yi ‘‘Avlanma bedeli adı altında’’ havale masrafı ödemeksizin ‘‘TC.Ziraat Bankası Atatürk Orman çiftliği Şb. 73171 no'lu hesaba yatıracaktır.’’ 15 Eylül'den sonraya kalanlar yüzde 50 cezasıyla 4.5 milyon lira ödemek zorundadırlar. Avcılar tez davransınlar cezalı ödentiyle zorlanmasınlar! Çok merak ediyorum geçtiğimiz yıla göre avcı adeti artacak mı, yoksa azalacak mı? Düzmece anketi cevaplandırıp, paralı avcılık olsun diyen 600 dernek üyeleri acaba sözünde durup, ellerini ceplerine sokacaklar mı? Av teskeresi ile birlikte banka makbuzunu ilgili birimlere ibraz edemeyenler, av suçu işlemiş olacaklarından, hem vurdukları hayvanların maddi tazminatını ödeyecekler hem de yetkili merci emirlerine itaatsizlikten ‘‘Türk Ceza Kanunu'nun 526. maddesine’’ göre ceremesini çekeceklerdir. En önemlisi tüfeklerin müsaderesinin ötesinde, ‘‘2521 sayılı kanunun son yayınlanan yönetmeliğine eklenen ‘Av suçu' işlediklerini mahkeme kararlarınca kesinleşen kişilere ömür boyu ‘Av teskeresi' verilmeyecektir.’’

Orman Bakanı Sn.Ersin Taranoğlu'nun önüne getirilen, bilimsel ve matematiksel hesapların içerdiği, avcılardan gelecek denilen 10 trilyon liralık hayali gelir, haklı olarak bakanlığın iştahını kabarttı ve evvelce alınmış, olan MAK Kararlarının iptali ile yenisinin hazırlanıp yayınlanması sağlandı. Karşılığında da ‘‘Kaz gelecek yerden tavuk esirgenir mi?’’ hesabından milyonlarca av hayvanı avcılara haftanın her günü bagajlar dolusu ikram edildi. Neyse ki bilimsel tezgah son anda fark edilip bozuldu, hayvancıkların da canları kurtuldu!






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!