Atletizmin kayan "yıldız"ları

Güncelleme Tarihi:

Atletizmin kayan yıldızları
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2013 12:49

Rusya'nın başkenti Moskova'nın evsahipliği yapacağı 14. Dünya Atletizm Şampiyonası'na, David Rudisha, Blanka Vlasic, Yohan Blake, Caster Semenya, Tyson Gay, Veronica Campbell-Brown gibi şampiyon sporcular katılamayacak.

Haberin Devamı

Pist ve saha yarışmalarının jenerik filmlerini süsleyen birçok yıldız atlet, sakatlık, doping, katılım barajını geçememe veya özel sebepler nedeniyle 10-18 Ağustos tarihlerinde 14. kez organize edilecek dünya şampiyonasında boy gösteremeyecek. Atletizm dünyasının şampiyonlarını çıplak gözle görmek, belki de bir dünya rekoruna tanıklık etmek için Moskova'ya gidecek sporseverler, sakatlık sorunları yüzünden yarışmalardan çekilen Jessica Ennis-Hill, Blanka Vlasic, Tatyana Chernova, Taoufik Makhloufi, Yohan Blake, David Rudisha ve Sally Kipyego'yu izleyemeyecek.

Erkekler 800 metrede dünya rekorunu elinde bulunduran 24 yaşındaki Rudisha, sağ dizindeki sakatlıktan ötürü piste çıkamayacak. Son dünya ve olimpiyat şampiyonu Kenyalı atletin, 2014'ün mart ayında yarışmalara dönmesi bekleniyor. Kenya doğumlu Danimarka vatandaşı Wilson Kipketer'in, 24 Ağustos 1997'de Almanya'da kırdığı 800 metre dünya rekorunu (1:41:11 dakika), 2010 yılının ağustos ayında saniyenin yüzde 2'si kadar geliştiren Rudisha, bir hafta sonra rekoru 1:41:01 dakikaya çekmişti. Rudisha, 2012 Londra Olimpiyatları'nda yine ağustos ayında 1:40.91'lik derecesiyle hem dünya rekoru kırmış hem de ilk olimpiyatında altın madalya kazanmıştı.

Dizinden sakatlık yaşayan bir diğer atlet de Jamaikalı sprinter Yohan Blake. 2011 yılında Güney Kore'nin Daegu kentinde düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyonası'nda, vatandaşı Usain Bolt'un "faux depart" (hatalı çıkış) nedeniyle diskalifiye olduğu erkekler 100 metre yarışında, altın madalyayı boynuna takan Blake, dizardı kirişindeki sakatlık nedeniyle sprint yarışlarında boy gösteremeyecek. Blake, 21 yaş 245 günlükken Daegu'da kazandığı altın madalyayla tarihin en genç 100 metre dünya şampiyonu olmuştu.

Geçen sezon elde ettiği 9.69 saniyelik dereceyle ABD'li Tyson Gay ile tarihin en hızlı ikinci 100 metre süresine sahip olan Blake, bu yıl hiçbir 100 metre yarışına katılmadı. Son şampiyon unvanıyla dünya şampiyonasına doğrudan katılacak olan 23 yaşındaki atlet, 8 Haziran'da katıldığı 200 metre yarışında 20.72 gibi rekabetten çok uzak bir sürede finişe geldi. Londra Olimpiyatları'nda erkekler 1500 metrede altın madalyayı boynuna takan Cezayirli Taoufik Makhloufi, viral bir rahatsızlıktan dolayı Moskova'daki organizasyona katılamayacak bir diğer “ağır top” oldu.

Yüksek atlama Vlasic'ten yoksun kalacak

Kadınlar yüksek atlamada 2007 ve 2009 dünya şampiyonu ve son dünya ikincisi Vlasic, ayağındaki rahatsızlıktan ötürü Moskova'da mücadele edemeyecek. 2,08 metreyle tüm zamanların en iyi ikinci derecesinin sahibi 29 yaşındaki Hırvat sporcu, Bulgar Stefka Kostadinova'nın, 30 Ağustos 1987'den beri kırılamayan 2,09 metrelik dünya rekorunu geçmek için Rus Anna Chicherova ile en önemli aday olarak göze çarpıyordu. 1,93 metre boyuyla dikkati çeken Vlasic'in, 2010 Barcelona Avrupa Şampiyonası'nda Alman Ariane Friedrich ve İsveçli Emma Green ile verdiği madalya mücadelesi, atletizm tarihinin unutulmaz rekabetlerinden biri olarak hatırlanıyor.

Kadınlar atletizm dünyasının önemli isimlerinden son olimpiyat ve 2009 dünya heptatlon şampiyonu Ennis-Hill, senenin başından beri acı hissettiği aşil tendonu ve topuğunun, istediği rekabet düzeyine çıkmasını engellediği için şampiyonaya katılmayacağını duyurdu. 2011 Daegu Dünya Atletizm Şampiyonası'nda gümüş madalya kazanan 27 yaşındaki atlet, 2014 salon sezonuna yetişmeyi planlıyor. Rus Tatyana Chernova'nın da çekilme kararıyla heptatlonda yaprak dökümü yaşandı. Son iki olimpiyatın bronz madalyalı ismi Chernova, Temmuz'un son haftasında ülkesinde koştuğu 100 metre engelli yarışında diz bağlarından sakatlandı. Heptatlonun Ennis-Hill ile en büyük favorisi olan Chernova, Daegu ?2011'de kazandığı dünya şampiyonu unvanını koruyamayacak.

Kadınlar 10 bin metrede son olimpyat ve dünya ikincisi Kenyalı Sally Kipyego da topuk sakatlığı yüzünden Moskova'da sahne alamayacak.

Dopingin pistten uzaklaştırdığı şampiyonlar

Son 1,5 ayda spor camiasını şaşkına çeviren dopingli yıldızlar zincirinin başlangıç halkası Veronica Campbell-Brown oldu. Kadınlar 200 metrede 2004 ve 2008 olimpiyat ve son dünya şampiyonu Jamaikalı Veronica Campbell-Brown'ın, kan numunesinde yasaklı "diüretik" maddesine rastlandı. Geçici olarak sportif faaliyetlerden men edilen Jamaikalı, Moskova'ya gelen izleyicileri de kendisini izlemekten mahrum bıraktı. Doping vakaları, erkekler 100 metrede dünyanın en iyi ikinci derecesinin sahibi, 2007 Osaka Dünya Şampiyonası'nda hem 100 hem de 200 metreyi kazanan ABD'li Tyson Gay, eski 100 metre dünya rekortmeni ve 2007, 2009 dünya üçüncüsü Jamaikalı Asafa Powell ve 2008 Pekin Olimpiyatları'nda kadınlar 100 metrede gümüş madalya kazanan Jamaikalı Sherone Simpson ile devam etti. Numunelerinde doping maddesine rastlanan üçlü için de Moskova'daki yarışlar başlamadan bitti.

Haberin Devamı

Şampiyon Semenya barajı geçemedi

Kadınlar 800 metrede 2009 dünya şampiyonu, son olimpiyat ve dünya ikincisi Güney Afrikalı Caster Semenya, milli takıma katılması için gereken 2:01.50'lik dereceyi koşamadığı için şampiyonaya katılamadı. 22 yaşındaki Semanya, 27 Temmuz'da Belçika'da katıldığı Flanders Kupası'nda, 2:01:86'lık derecesiyle birinci olmasına rağmen 0.36 saniyeyle dünya şampiyonasının dışında kaldı. 2009'daki dünya şampiyonluğunun ardından Semenya'nın cinsiyetine ilişkin tartışmalar başlamış, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından aklandığı 6 Temmuz 2010 tarihine kadar uluslararası yarışmalara katılması yasaklanmıştı.

Idowu şimdilik emekli, Cheruiyot hamile

Erkekler üç adım atlamada 2009 dünya şampiyonu, 2008 olimpiyat ve 2011 dünya ikincisi Büyük Britanyalı Phillips Idowu, geçen seneki Londra Olimpiyatları'nda eleme turunu geçememesinden sonra bacağından ameliyat oldu. 2013'ün başına kadar sadece bir yarışı tamamlayabilen 34 yaşındaki atlet, aktif kariyerini şimdilik bırakma kararı aldığını açıkladı. Son dünya şampiyonasında kadınlar 5 bin ve 10 bin metre dublesi yapan, 2009'da 5 bin metrede altın madalya kazanan, Londra Olimpiyatları'nda 5 bin metrede gümüş, 10 bin metrede bronz alan 30 yaşındaki Kenyalı Vivian Cheruiyot, ilk çocuğuna hamile olduğu için unvanını koruyamayacak.

BAKMADAN GEÇME!