Atina’da ‘Angela’ operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Atina’da ‘Angela’ operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2012 00:00

Yunan polisi, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Salı günü Atina’ya yapacağı ziyaret için alarma geçti. “Angela Operasyonu” çerçevesinde 6 bin polis seferber edildi.

Haberin Devamı

Almanya Başbakanı’nın Yunan Başbakanı Andonis Samaras ile görüşeceği “İrodu Attiku” binası (Başbakanlık) çevresinde özel nişancılar yerleştirilecek. Merkel’in geçeceği sahil yolunda ise balık adamlar görev yapacak. Polis, Merkeliçin Atina’da düzenlenecek iki ayrı protesto gösterilerinde provokasyondan ve olayların çıkmasından endişe ediyor. Yunan hükümeti ise Merkel ziyaretine büyük umutlar bağladı. Ziyaret, öncelikle Berlin’in Samaras hükümetine güven ve desteğinin “kanıtı” anlamına geliyor. Bunun ötesinde Başbakan Samaras, Alman mevkidaşına ülkesi için hayatı önem taşıyan şu talepleri ortaya atacak:

· 18-19 Ekim’deki AB Zirvesi’nde 130 milyar euro’luk 2. Kurtarma Haketi’nin 31 milyar Euro’luk dilimi mutlaka onaylanmalı. Yunanistan’ın devlek kasasında kasım sonuna kadar yetecek para var.Kredi dilimi gecikirse ülke ekonomisi çöker kaos yaşanır.

Haberin Devamı

· Kredi diliminin 31,5 yerine 40milyar olması Atina’ya rahat bir nefes aldırır.

· Troyka (Avrupa Merkez Bankası-ABKomisyonu-Uluslar arası Para Fonu) ile müzakerelerde 11.5 milyar Euro’luk yeni kemer sıkma ve tasarruf ile 2 milyar Euro’luk yeni vergi paketleri için müzakerelerde 2 milyar Euro’da anlaşmazlık var. Troyka, Yunan toplumunun artık daha ağır reçetelere dayanamayacağını anlamalı ve daha esnek olmalı.

· Yunan devlet tahvillerinin “tıraş” ve takas işleminden zarar gören Yunan bankalarının yeniden sermayelendirilmesi İspanya modeli gibi yapılsın. Bankaların yeniden sermayelendirilmesi, Yunan devletinin zaten yüksek borç (325 milyar euro) hanesi yazılmasın. Avrupa Kurtarma Mekanizması’na (ESM) maledilsin.

· Toplam 13.5 milyar euro’luk kesinti tedbirlerinin uygulanması 2014’e kadar değil de 2016’ya kadar uzatılsın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!