Ataş rafinerisi kapatılıyor

Güncelleme Tarihi:

Ataş rafinerisi kapatılıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2004 12:51

Yıllık 4.4 milyon tonluk ham petrol işleme kapasitesi bulunan Mersin’deki Ataş Rafineri’sinin kapatılması, rafinerinin sadece yükleme boşaltma terminali olarak kullanılması kararlaştırıldı. Türkiye'nin akaryakıt ihtiyacının yüzde 15'ini karşılayan rafinerinin yüzde 68'i BP, yüzde 27'si Shell ve yüzde 5'i Marmara Petrol'e ait bulunuyor.

Haberin Devamı

Ataş'ın web sitesinden alınan bilgiye göre, Anadolu Tasfiyehanesi A.Ş. (ATAŞ Rafinerisi) 1957 yılında T.C. Hükümeti ile o yıllarda Türkiye'de petrol ürünleri pazarlaması yapan yabancı şirketler arasında yapılan özel bir anlaşma ile 3.2 milyon ton/yıl ham petrol işleme kapasitesi ile kuruldu ve 30 Nisan 1962'de işletmeye alındı.

Ham petrol işleme kapasitesi 1969 yılında yapılan yatırımla 4.4 milyon ton/yıl olarak arttırıldı. Rafinerinin ortaklık yapısı, yüzde 68 BP plc, yüzde 27 Raffinaderij Shell Mersin N.V. ve yüzde 5 Marmara Petrol ve Rafineri İşleri A.Ş.'den oluşuyor. Ortak şirketler tarafından temin edilen yerli ve yabancı menşeli ham petrolleri işleyerek, şartnamelere uygun ürünleri üreten Ataş Rafinerisi'nin, Türkiye'nin akaryakıt ihtiyacının yüzde 15'ini karşıladığı bildirildi.

RAFİNERİ MÜDÜRÜ HIRSCHFELD: GETİRİSİ OLMAYAN BİR YATIRIM YAPMAK RİSKLİ

Haberin Devamı

ATAŞ Mersin Rafinerisi Müdürü Katy Hirschfeld, düzenlediği basın toplantısında, uzun yıllardır bölgeye önemli katkıları olan ATAŞ'ın, yeni uygulama sonrasında da yine yüksek standartlarda faaliyet göstereceğini kaydetti.

“Temiz yakıtlara artan talep göz önüne alındığında, ATAŞ Rafinerisi'nin mevcut yapısıyla devam edemeyeceği görülmektedir” diyen, Hirschfeld, ATAŞ'ın, pazarda artan akaryakıt talebi ve bölgede artan ithalata bağlı olarak son yıllarda kapasitesinin altında faaliyet gerçekleştirdiğini kaydetti.

Hirschfeld, ATAŞ ortaklarının, bir değerlendirme sürecinin ardından bölgedeki faaliyetlerin terminal olarak sürdürülmesi kararını aldıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Yakın bir gelecekte, her yerde Avrupa standartlarında yeni ve temiz yakıtların kullanılacağı gerçektir. Bölgenin en küçük ve en az karlı rafinerilerinden biri olan ATAŞ, bu gerçeği göz önünde bulunarak bir dönüşüm kararı almıştır. Bu karara göre faaliyetlerimiz bundan böyle terminal olarak sürdürülecektir.

Temiz yakıtlara artan talep göz önüne alındığında, ATAŞ Rafinerisi'nin mevcut yapısıyla devam edemeyeceği görülmektedir. Çünkü, Avrupa standartlarına uymak için rafineriye 100 milyonlarca dolar yatırım yapmak gerekiyordu. Getirisi olmayan bir yatırım yapmak da riskli olurdu.”

Haberin Devamı

95 KİŞİ İŞTEN ÇIKARILACAK

Hirschfeld, ATAŞ'ın terminal olarak faaliyet gerçekleştirecek olması nedeniyle, rafineride çalışan 95 kişinin işten çıkarılacağını, 57 kişinin ise emekli edileceğini söyledi. Terminal faaliyetlerinde 55 kişinin istihdam edileceğini açıklayan Hirschfeld, şöyle devam etti: “Bu dönüşüm nedeniyle bazı çalışanlarımızın ayrılacak olmalarından üzüntü duyuyoruz. Ortaklar ve ATAŞ yönetimi, çalışanlarımızın bu değişimden etkilenmemelerine yardımcı olmak amacıyla bir destek programı oluşturmuşlardır. Ayrılacak personele, yeni iş imkanları bulmanın yanı sıra finansal ve diğer konularda danışmanlık hizmetleri de sunarak yardımcı olunacaktır. Ayrıca bu kişilere tazminatlarının yanında, liyakat primi verilecektir.”

Haberin Devamı

ATAŞ'ın, ortakları olan BP, Shell ve Turcas tarafından işletilmeye ve Türkiye'nin Güney Bölgesi'ne petrol ürünleri ikmali yapmaya devam edeceğini ifade eden Hirschfeld, bir gazetecinin “Ataş küçülüyor mu?” sorusuna da “Bu bir küçülme değil, organizasyon değişikliğidir. Bu değişiklik doğrultusunda, istihdam ve faaliyetlerimizde kısıtlamalara gidilmek zorunda kalınmıştır” şeklinde cevap verdi.

Toplantıya, ATAŞ ortakları ve ATAŞ Rafinerisi yönetimi temsilcileri katıldı.

TURCAS PETROL'ÜN AÇIKLAMASI

Ataş’ın ortaklarından Turcas Petrol, yönetim kurulu toplantısında alınan kararları İMKB’ye gönderdiği biz yazıyla açıkladı. Yazıda, "Şirket Yonetim Kurulu ile bağlı ortağı olan Marmara Petrol ve Rafineri İşleri A.Ş.’nin Rafineri Belgesini diğer ATAŞ ortakları ile birlikte Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne iade etmesi, ATAŞ’ın rafineri faaliyetlerine son vermesi ve ATAŞ’a bir terminal lisansı (yükleme boşaltma terminali) almak üzere müracaat edilmesi hususunda şirket yönetimine talimat verilmesine karar vermiştir" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!