Aristophanes'in "Eşekarıları" sahnede

Güncelleme Tarihi:

Aristophanesin Eşekarıları sahnede
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2001 00:00


Devlet Tiyatroları, Aristophanes'in M.Ö 422'de kaleme aldığı, ''yargı-politikacı'' ilişkilerini hicveden kara komedisi ''Eşekarıları'' ile 16 Mart'ta ''perde'' diyecek.

Sabahattin Eyüboğlu'nun Türkçeleştirdiği, Ayşenil Şamlıoğlu'nun yönettiği yapıt, antik çağ ile bugün arasında köprü kuruyor. Dönemin adalet mekanizmasını hicvederken, kimi zaman bugün de aynı şeylerin değişmediği vurgulanan oyunda sanatçılar, sanki eski çağlarda yapılan dönemin antik çanaklarından fırlamışçasına seyirci karşısına çıkacak.

Yönetmen Şamlıoğlu'nun abartılı saç, makyaj ve giysileriyle ilk bakışta seyirciyi şaşırtan karakterleri, uzaktan bakıldığında bu çanakları andıran bir sahne düzeni içerisinde Başkentlileri selamlayacak.

Dekor ve giysi tasarımını Gül Emre'nin, ışık tasarımını Tevfik Cenker'in yaptığı eserin dans düzeni Cihan Yöntem'e ait. Metinlerinin pek çoğunun müzikle süslendiği yapıtta, yer alan 20 ayrı parçayı piyanoda Kemal Günüç, klarnette Erhan Günal ve perküsyonda Burak Altuni ile Arda Varol'dan oluşan orkestra seslendirecek.

Eserde, Münir Canar, Kemal Başar, İpek Bilgin, Adnan Erbaş, Ahmet Mümtaz Taylan, Engin Delice, Recep Sarı ve Zerrin Epikmen, başlıca rolleri üstleniyor.

Yargıyı oyuncak edenlere çatıyor

Yönetmen Şamlıoğlu, eserin''yargıç olmak için çırpınan'' bir baba ile ona engel olmaya çalışan oğlu arasında geçtiğini söyledi.

O dönemde Atina'da 6 bin yargıcın bulunduğunu ve bunların düşük bir ücretle çalıştırılarak üzerlerinde hakimiyet kurulduğunu anlatan Şamlıoğlu, eserin kahramanı olan babanın da yargıç olmak için büyük bir hırs beslediğini, ancak oğlunun babasını alıkoymak için verdiği mücadelenin yapıtın konusunu oluşturduğunu kaydetti.

Yapıtla ilgili olarak, ''adalet mekanizmasına eleştiri var'' gibi genel sözlerin bulunduğunu ifade eden Şamlıoğlu, ''Ne yargıçları kötülüyor bu oyunda ne de o yargı sistemine direkt bir eleştirisi var.Aristophanes'in bir tek derdi var, yargıyı kendine oyuncak eden yöneticilere çatıyor'' dedi.

Eserde abartılı gibi görünen saç, makyaj ve kostümlerle izleyiciye''bu bir kurmacadır'' mesajının verilmeye çalışıldığını belirten Şamlıoğlu, ''Ama, 15 dakika sonra size bunlar sahici ve yakın geliyorsa o zaman başardık demektir'' diye konuştu.
(aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!