İşte CAS'ın Beşiktaş kararı

Güncelleme Tarihi:

İşte CASın Beşiktaş kararı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2012 16:30

UEFA'nın verdiği "Avrupa'dan men" cezası sonrası Uluslararası Spor Mahkemesi'ne (CAS) başvuruda bulunan Beşiktaş, beklediği müjdeli haberi alamadı.

Haberin Devamı

CAS, 'vadesi geçmiş borçlar' ve 'yalan beyan' gerekçesiyle UEFA tarafından Beşiktaş'a verilen 'Avrupa kupalarından men' cezasını onadı.

Beşiktaş, avukatı aracılığı ile dün gerçekleştirilen CAS duruşmasında atılabilecek tüm adımları atarak kendisini temsil ettirmişti. Başkan Fikret Orman da, CAS hakem heyetine hitap ederek kulübün yeni yönetiminin anlayış farklılığını ifade etmişti. Ne var ki, bu davada Beşiktaş'ın durumunu en çok güçleştiren husus, tespit edilmiş ihlallerin yanında önceki yönetimin, kulübün borç durumu ile ilgili UEFA'ya gerçeğe aykırı beyanda bulunmuş olması oluşturmaktaydı.

Ayrıca Beşiktaş dosyasının, geçenlerde CAS'da olumlu karara bağlanan Bursaspor dosyasından da son derece farklı olduğu, Bursaspor'un sadece bir takıma ve nispeten cüzi ve hatta sonradan ödenmiş bir miktar borcu varken, Beşiktaş'ın pek çok oyuncuya, takıma ve SGK ile vergi dairesine milyonlarca euroluk borcu olduğuna dikkat çekildi. Bunların yanında, önceki yönetimin borç durumuyla ilgili gerçeğe aykırı beyanda bulunulmasının ise UEFA ve CAS bakımından cezanın verilmesinin ve onanmasının asıl nedeni olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

CAS: “Mahkeme, UEFA Tahkim Kurulu'nun Beşiktaş'a verdiği cezaları onadı”

Mahkemenin resmi internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, “CAS, UEFA Tahkim Kurulu'nun, Türk kulübü Beşiktaş için 30 Mayıs 2012 tarihinde verdiği cezaları onadı” denildi.

UEFA Tahkim Kurulu'nun cezasının yinelendiği açıklamada, “Beşiktaş, önümüzdeki 5 sezon içinde UEFA'nın 2 Avrupa kupasından men edilmiştir. İkinci kupadan men cezası ise deneme süresine bağlı olarak, 5 yıl içinde tecil edilmiştir.

Beşiktaş, 200 bin Avro para cezasına çarptırılmıştır. Bunun 100 bin avrosu yine aynı gerekçeyle 5 yıl için tecillidir” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, gerekçeli kararın birkaç hafta içerisinde açıklanacağı belirtildi.

KULÜPTEN RESMİ AÇIKLAMA

Siyah-beyazlı kulübün resmi internet sitesinde yer alan açıklama şöyle:
UEFA Tahkim Kurulu tarafından, 30 Mart 2011, 30 Haziran 2011 ve 30 Eylül 2011 dönemlerine ilişkin tespit edilen Finansal Fair-Play Talimatı ihlalleri nedeniyle, UEFA müsabakalarından men cezasına çarptırılmasına karşılık açmış olduğumuz CAS davasında kısa karar bugün açıklanmıştır.  CAS Hakem heyeti kararı uyarınca, UEFA Tahkim Kurulu'nun vermiş olduğu ceza onaylamıştır. Gerekçeli karar ileriki tarihlerde açıklanacaktır.

BEŞİKTAŞ'IN YERİNE ES - ES

Haberin Devamı

Bu kararla birlikte Beşiktaş, bu sezon UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele edemeyecek. Bu şartlar altında Eskişehirspor, siyah-beyazlı takımın yerine 'Kupa 2'de mücadele edecek.

EMİN ÖZKURT: FAİR-PLAY İHLALLERİNDEN DOLAYI CEZA ONANDI

Beşiktaş Kulübü Avukatı Emin Özkurt, UEFA Tahkim Kurulu'nun verdiği 1 yıl Avrupa kupalarından men cezasının Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) tarafından onanmasıyla ilgili olarak, hukuken tüm argümanları kullandıklarını kaydetti.

Özkurt, Beşiktaş Kulübü'nün elindeki tüm argümanları ortaya koymasına rağmen, bugünkü kararın alındığını aktararak, “CAS, UEFA'nın kararını onadı. Karar spor hukuku çerçevesinde kesinleşti. Beşiktaş, önümüzdeki sezon UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele edemeyecek. Hukuken tüm argümanları ileri sürdük. Ancak Fikret Orman yönetiminden önce yapılan finansal fair-play ihlallerinden dolayı ceza onandı” dedi.

Haberin Devamı

Avukat Özkurt, siyah-beyazlı kulüp hakkında 3 ayrı danışmanlık şirketinin raporu olduğunu ve hepsinde de finansal fair-play ihlali olduğu yönünde görüş belirtildiğini sözlerine ekledi.

HALİL ÜNAL: ÜLKEMİZİ EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL EDECEĞİZ

Beşiktaş'ın yerine UEFA Avrupa Ligi'ne gidecek olan Eskişehirspor'un Başkanı Halil Ünal, hurriyet.com.tr'ye şu sözleri söyledi: "Beşiktaş camiası adına üzülmemek elde değil. Sonuçta ceza aldılar. Kulüpler Birliği Başkanı olarak da üzüldüm. Artık geleceği planlamalıyız. Bunun ötesinde de artık hak bize doğdu. Ülkemizi Avrupa'da en iyi şekilde temsil edeceğiz. Gelen konukları da en iyi şekilde ağırlayacağız. Gerekli takviyeleri yaptık. Takımımız da şimdi Hollanda da sezona en iyi şekilde hazırlanıyor. Alper Potuk'u da satmayacağız, takımda kalacak."

Eskişehirspor Kulübü Basın Sözcüsü Erdal  Şahbaz ise “Avrupa kupalarında Eskişehir'i ve Türkiye'yi en iyi şekilde temsil  edeceğiz” dedi.

Şahbaz, Eskişehirspor'un, Uluslararası  Spor Tahkim Mahkemesi'nin (CAS), UEFA'nın Beşiktaş'a Avrupa kupalarına 1 yıl  katılmama yönünde verdiği ceza hakkındaki görüşünü beklediğini hatırlattı.

CAS'ın UEFA'nın Beşiktaş'a verdiği cezayı onadığını ifade eden Şahbaz,  şöyle konuştu:
 “Takımızın, Hollanda'da kampta ve hazırlıklarını sürdürüyor.  Transferlerimizi yüzde 90 oranında bitirdik. Takımımız, UEFA Avrupa Ligi 2. ön  eleme turunda İskoçya'nın Saint Johnstone takımıyla eşleşmişti. İlk maçımızı 19  Temmuz'da, Eskişehir Atatürk Stadı'nda oynayacağız. İkinci maçımızı da 26  Temmuz'da İskoçya'da yapacağız. Avrupa kupalarında Eskişehir'i ve Türkiye'yi en  iyi şekilde temsil edeceğiz. Eskişehirspor taraftarının, takımını yurt içinde ve  yurt dışında en iyi şekilde desteklemesini istiyoruz.”

SAMET AYBABA KURALLARI

 

Haberin Devamı

İŞTE AVRUPA'YA GİDECEK TAKIMLARIMIZ

 

Şampiyonlar Ligi: Galatasaray, Fenerbahçe
UEFA Avrupa Ligi: Trabzonspor, Eskişehirspor, Bursaspor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!