Almanya'da Türk Merkez Bankası'na polis baskını

Güncelleme Tarihi:

Almanyada Türk Merkez Bankasına polis baskını
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

ALMAN polisi ve vergi uzmanları, Merkez Bankası'nın Frankfurt ve Berlin temsilciliklerini bastı. Bir Türk'ün ihbarıyla baskında, çok sayıda dosyaya el konuldu. Baskına gerekçe olarak Merkez Bankası'nda hesap açtıran Türkler'in faiz gelirlerini beyan etmemesi gösterildi.

ALMANYA'da Frankfurt Savcısı Job Tilmann, Frankfurt'taki T.C. Merkez Bankası'ndaki Türkler'e ait kredi mektuplu döviz tevdiat hesaplarından, ‘‘Alınan faizlerin vergisinin ödenmediği’’ şüphesiyle isimleri belli olan ve olmayan hesap sahipleri hakkında soruşturma başlattı. Frankfurt'un ardından Berlin'deki temsilciliğin de aranması kararlaştırılırken, yaklaşık 100 binin üzerinde hesap sahibinin vergi kaçakçılığı yaptığı iddia ediliyor.

Savcı Job Tilmann, Dresdner Bank'ın aracılığıyla T.C. Merkez Bankası'na yüksek faiz nedeniyle para yatıran Türk vatandaşlarının, Alman Devleti'ne vergi ödemediklerinin ortaya çıkması halinde, ‘‘vergi kaçakçılığı’’ suçundan, beş yıla kadar hapis istemiyle yargılanabileceği açıkladı. Tilmann, bu soruşturmanın nedeninin geçen yıl yapılan bir ihbar olduğunu belirterek, ‘‘İhbara göre, binlerce Türk, Dresdner Bank üzerinden T.C. Merkez Bankası'na yüzde 13'lere varan oranda faiz almak için büyük miktarda paralar yatırmışlar. Şimdi T.C. Merkez Bankası'na para yatıranları tek tek tespit etmeye çalışıyoruz’’ dedi.

Savcılık tarafından yapılan araştırmada, Merkez Bankası'nın sahip olduğu transfer hesaptan en az 2.5 ile 5 milyar mark arasında para havale edildiği belirlendi. Alman Dresdner Bank sözcüsü Stefan Lutz, savcılık soruşturmasının kendilerini kapsamadığını belirterek, ‘‘Biz hesap yönetimi değil, sadece transfer işi yapıyoruz’’ dedi.

Merkez Bankası'nda hesabı bulunan Türk vatandaşlarının, mevduatlarının kaynağını belirtmek zorunda olduğunu belirten Savcılık, hesap açtıranların pasaport numaralarını bildirdikleri için soruşturmanın kolay olacağını belirtti.

BİR TÜRK'ÜN İHBARI

Olayın, geçen yıl Frankfurt'ta yapılan bir vergi soruşturması sırasında ortaya çıktığı öğrenildi. Bu araştırmada 2 bin mark yatırılarak yüzde 13 faiz üzerinden kredi mektubu veren T.C. Merkez Bankası'nın Dresdner Bank'ta sahip olduğu ‘‘08 172 44400’’ nolu özel hesaba yatırdığı mevduat için aldığı faizleri vergi beyannamesinde belirtmediği tespit edilen bir Türk hakkında soruşturma açıldı. Bu haksızlığa tahammül edemeyen Türk'ün mahkemeye ‘‘farkına varmadan ihbarda’’ bulunarak, kendisi gibi yüzlerce Türk vatandaşının T.C. Merkez Bankası'na paralarını faize yatırdığını beyan etmesi üzerine, Frankfurt savcılığı harekete geçti.

İKİ HAFTA ÖNCE BASILDI

Bunun üzerine, Frankfurt Eyalet Mahkemesi, 28 Aralık 1999'da Frankfurt ve başkent Berlin'deki T.C. Merkez Bankası'nın aranmasını kararlaştırdı. Ancak, bu arama gecikti. İki hafta önce, T.C. Merkez Bankası'nın Frankfurt ve Berlin Şubeleri'nin yanı sıra havale işlemlerinde aracılık yapan Dresdner Bank'ın Frankfurt'taki şubesi de, polis eşliğinde vergi uzmanları tarafından basıldı ve bir çok dosyaya el konuldu.

Tilmann, bu tür suçlarda zaman aşımı süresi beş yıl olduğu için, 1994 yılından önce para yatırıp fazilerini alanların, işledikleri suçun zaman aşımına uğraması nedeniyle haklarında işlem yapılmayacağını belirtti.

Çifte vergi uyarısı

FAİZLERİN vergilendirilmesi konusunda Merkez Bankası'nın vatandaşları yeterince uyarmadığı öne sürülüyor. Ancak Almanya, Fransa, İngiltere ve Hollanda ile Türkiye arasında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları mevcut. Bu nedenle, faiz kazançlarının Türkiye'de vergilendirilen kısmı yurt dışında ödenecek vergiden düşülebiliyor. Merkez Bankası'nın hazırladığı broşürlerde, ‘‘Hesaplardan sağlanan faiz kazançları Türkiye'de vergilendirildiğine göre yurt dışında ayrıca vergilendirilmesi söz konusu mudur?’’ sorusu yanıtlanırken bu anlaşmadan söz ediliyor ancak şu uyarı da yapılıyor: ‘‘Vergi konusunda vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerdeki mali müşavirlikler veya vergi danışmanlarından ayrıntılı bilgi almalarında yarar bulunmaktadır.’’

Zaman zaman basarlar

TÜRKİYE Cumhuriyeti Merkez Bankası, Almanya'daki Türk vatandaşlarının tasarruflarını kabul ederken, 1976'da hem Almanya-Türkiye, hem de Dresdner Bank'la yapılan anlaşmalara dayanıyor. Merkez Bankası'nın bir eski yetkilisi, bu olayı şöyle değerlendiriyor: ‘‘Bizim Merkez Bankası, söz konusu anlaşmaya dayanarak bu hesapları Türkiye'de açılmış sayıyor. Alman makamları bilgileri istediğinde de vermek istemiyor. Faiz gelirini elde edenin beyanda bulunması, kendi sorumluluğunda. Merkez Bankası'nın kimin ne kadar faiz geliri elde ettiğini açıklaması gibi birşey olamaz. Bu konuda Alman makamlarıyla Merkez Bankası arasında zaman zaman tartışmalar yaşanır. Zaman zaman da baskınlar yaparlar.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!