Almanya ‘hurda altın’a savaş açtı, içine Türkiye’yi de kattı

Güncelleme Tarihi:

Almanya ‘hurda altın’a savaş açtı, içine Türkiye’yi de kattı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2010 00:00

Almanya, hurda altınla 3 milyar Euro’luk vergi kaçıranların önünü kesmek için yeni yasa hazırlıyor. Buna göre, Almanya Hurda Altın Eritme Merkezi (Scheideanstalt), aldığı hurda altının yüzde 19’luk KDV’sini direkt vergi dairesine gönderecek. Önceki uygulamada, KDV altı ay içinde vergi dairesine ödemek şartıyla satıcı kişi veya şirkete ödeniyordu. Şirketler de vergiyi ödemeyerek, iflas beyanıyla ortadan kayboluyordu. Bunlar arasında bir Türk firmasının da olduğu belirtiliyor.

ALMANYA’da yeni yılla birlikte hurda altın vergilendirmesinde yeni uygulamaya geçiliyor. Almanya, bu şekilde hurda altın vergisi üzerinden devleti yüz milyonlarca Euro zarara uğratanların önüne geçmek istiyor. Yeni uygulamaya göre, Almanya Hurda Altın Eritme Kurumu (Scheideanstalt), satın aldığı altının yüzde 19’luk KDV’sini satıcıya değil direk vergi dairesine gönderecek. Mevcut uygulamada Scheideanstalt, KDV’yi en geç altı ay içinde vergi dairesine ödemek şartıyla satıcıya veriyordu. Ancak KDV’yi vergi dairesine göndermeyen satıcılar yüzünden devlet son yıllarda milyarlarla ölçülen vergi kaybına uğradı.

İflas gösterip kayboldular

Mevcut uygulamadaki yasal boşluk sadece vergi kaçırmayı hedefleyen yüzlerce hurda altın ticareti şirketinin kurulmasına neden oldu. Merkezi dış ülkelerde görünen ve piyasa fiyatının üstünden hurda altın satın alan sözde şirketler, Scheideanstalt’a verdikleri hurda altın için harcadıkları paranın yüzde 19’una denk gelen geri KDV ödemesi aldılar. Örneğin, piyasa değeri yaklaşık 300 bin Euro olan bir kilo hurda altın getiren şirket, Scheideanstalt’tan 357 bin Euro (300 bin Euro + yüzde 19 = 357 bin Euro) ödeme alıyor. Ödemeleri alan sözde şirketler, geri ödeme yapacakları süre olan 6 ay dolmadan iflas gösterip ortadan kayboluyor.

3 milyar Euro’luk kaçak

Bu şekilde, hurda altınla 3 milyar Euro’luk vergi kaçakçılığı yapıldığı tahmin ediliyor. Bu yola başvuranların arasında Türk firmalarının da bulunduğu belirtiliyor. Güney Almanya’da bir Türk şirketinin devleti 200 milyon Euro vergi kaçağına yol açtığı ifade ediliyor. Hurda altınla vergi kaçakçılığı yapan şebekelerin önünü kesmek için de Almanya yeni yasal düzenlemeye gidiyor.

Avrupalı hurda avcıları

Hamburg’da serbest hurda altın tüccarı olarak çalışan Yaşar İnan, Doğu Avrupa ülkelerinin yanı sıra Türkiye ve Arap ülkelerinden de geçtiğimiz yıllarda yüzlerce kilo hurda altının kaçak olarak Almanya’ya taşınıp KDV üzerinden vurgun yapılmak üzere Scheideanstalt’a satıldığını belirterek, “Örneğin İstanbul Kapalıçarşı’daki esnaf da bunun farkında. Hepsi Türkiye hurda altın piyasasını karıştıran Avrupalı hurda altın avcılarından bezmiş” diye konuştu.

Türkiye hurda altın arzında en hareketli ülke

ALTIN fiyatlarında görülen artış ve yüksek volatilite dolayısıyla, diğer ülkeler gibi Türkiye’de de hurda arzında artış görülüyor. Hurda altın arzındaki artış Türkiye’ye yapılan ve Türkiye’den yurt dışına yapılan altın akışını da hızlandırıyor. Altın fiyatlarında görülen hareketlilik dolayısıyla altın ucuz olan yerde alınıyor ve pahalı olan yerde satılıyor. Özellikle altın arz ve talebinin yoğun olduğu Türkiye ve Ortadoğu bölgesiyle altın ticaretinin merkezi sayılan Londra ve Zürih arasında altın transferinin yoğun olduğu belirtiliyor. Türkiye’nin hurda altın arzında dünyadaki en hareketli ülke olması, Türkiye’nin altın piyasalarındaki rolunü pekiştiriyor. Türkiye, 2009 yılında 217 tonluk hurda altın arzı ile dünyada birinci sırada yer alıyor.

Türkiye’den götürülen altın organize değil bireyseldir

TÜRKİYE’den altın götürülüp götürülmeyeceğine yönelik görüşlerine başvurduğumuz sektör yetkilileri, “Türkiye’ye turist olarak gelen ya da Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları bireysel olarak burada yaptıkları alışverişleri, orada bozduruyor olabilir. Bazı şirketlerin KDV kaçağından söz ediliyor. Bu şirketlerin içerisinde Türkler de olabilir. Çünkü orada 3 milyon Türk yaşıyor. Ellerindeki altınları hurdacıya satmış olabilirler. Oradaki kaçakçılık olayı ile Türkiye arasında bağlantı olduğuna, organizasyon anlamında birşey olabileceğine ihtimal vermiyoruz” dedi. İstanbul Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kameroğlu da, Türkiye’den Almanya’ya hurda altın götürülmesiyle ilgili bir bilgilerinin olmadığını, yapılan her işlemin gümrüklerde kayıt altına alındığını ve kaçakçılığın mümkün olmadığını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!