Almanlar yatırımı durdurur mu korkusu

Güncelleme Tarihi:

Almanlar yatırımı durdurur mu korkusu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2016 09:30

ALMANYA Türkiye ilişkileri son dönemde zor bir sınavdan geçiyor. Mizahçı Böhmermann skandalı, 1915 olaylarına ilişkin parlamento kararı iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkiledi.

Haberin Devamı

 Alman “Welt am Sonntag” gazetesinin Alman sanayi odası yetkililerine dayandırdığı haberine göre dış ilişkilerde yaşanan olumsuz havanın ekonomik ilişkilere de yansıyacağı endişesi var. Alman yatırımcılar Türkiye’ye yeni projelerde bir kararsızlık yaşıyor.

Sanayi ve Ticaret Odası (DİHK) Dış Ekonomi Bölümü Başkanı Volker Treier, son gelişmelerin 2017’de Türkiye’ye yatırım projelerini olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Türkiye’deki terör saldırılarına da dikkat çeken Treier, “Welt am Sonntag” gazetesine “Güvenlik durumu yatırımcıların seyahatlerini ve projelerini takip etmelerini engelliyor” dedi. Treier, özellikle İstanbul’daki terör saldırılarının Alman yatırımcıların gözünü korkuttuğuna, bazı yatırımcıların seyahatlerini iptal ettiğine işaret etti.

Haberin Devamı

OLUMSUZLUK YOK
Alman Sanayi Odaları Başkanı Ulrich Grillo da “Türkiye’deki güncel gelişmeleri dikkatle izliyoruz. Yatırımlar için güvenlik çerçevesi merkezi rol oynuyor ve yatırım kararları buna bağlı” diye konuştu. 1990’lı yıllardan beri Türkiye, Alman yatırımcılar için cazip bir pazar olarak görülüyordu. 2014’te Alman yatırımları 9 milyarı buldu. 5 bin civarında Alman şirketi Türkiye’de iş yapıyor.

Türkiye’de yabancı yatırımlar sıralamasında Almanya ikinci sırada. Almanya Türkiye’nin en önemli ticaret partneri ve 2015’te ticaret hacmi 36.8 milyar Euro’yla rekor kırdı. Bu yıl aynı rekor beklenmese bile, Türkiye’deki Alman şirketleri iki ülke arasındaki ilişkilerde yaşanan gerilimden etkilenmediklerini söyledi. Metro Group sözcüsü “Türkiye’deki ticari aktivitelerimiz aynen devam ediyor” dedi. Bosch şirketi de “Herhangi bir olumsuz etki yaşamıyoruz” açıklamasında bulundu.

BAKMADAN GEÇME!