Akkaş: Hedefimiz ilk 7 içinde olmak

Güncelleme Tarihi:

Akkaş: Hedefimiz ilk 7 içinde olmak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2015 22:56

Türkiye Basketbol Federasyonu Sportif Direktörü Barbaros Akkaş, Eurobasket'te Milli Takım'ın öncelikli hedefinin ilk 7'de yer alarak Olimpiyat elemeleri vizesi almak olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye Basketbol Federasyonu Sportif Direktörü Barbaros Akkaş NTV Spor'a şunlar söyledi...

“Bizim içerisinde bulunduğumuz yapı itibariyle erkeklerle kızları kıyaslamamız kolay oluyor. Erkek ve kadınlarda aynı organizasyon yapıldı. Aynı oteller, malzemeler ve sağlık imkanları sağlandı. Erkeklerde sistemi çok iyi oturtmuştuk. Orhun Ene ve Levent Topsakal milli takıma geldiklerinde direkt U14 Milli Takımı seçtiler. O takımı, Ümitler kategorisinde de çalıştırdılar. Bu yapıyı kadınlarda kuramadık. Antrenör değişiklikleri çok fazla oldu. Erkek altyapılarına yapılan yatırım, kadınlarda yapılamıyor. Son 5-6 yıldır milli takımlarımızın Avrupa Şampiyonu olması ve madalya alması, her jenerasyonda 3-4 NBA’e aday oyuncu olmasının nedeni de bu. 2006 yılında Türkiye’yi 9 bölgeye ayırdık ve 3.500 oyuncu taradık. Bu taramaların hepsinde milli takım antrenörleri de yer aldı. Oyuncuların fiziksel ölçümleri yapıldı. Sonrasında oyuncuları eleyerek devam ettik. Çok önemli bir kartvizit oluştu. Furkan Korkmaz’ın 14 yaşındaki tüm bilgileri bizde var. 3.500’den fazla oyuncuyu eleyerek buraya geldik. Bu taramalar herkese de açık. Kulüplerimizin bu oyuncuları izleme, alma ve oynatma şansları var. 2006 yılından sonra 1993 doğumlu oyuncularla başladık taramalara ve şimdi 2000 doğumluları bitirdik. Ocak ayında yine taramalara başlayacağız. Avrupa Şampiyonası görmüş antrenörler, ülkenin basketbol felsefesini bilen kişileri atayıp, bu taramaları daha da verimli hale getirmek istiyoruz. Daha fazla Furkan, Kenan, Cedi ve Kartal çıkartma şansımız olacak”

Haberin Devamı

'YILLARDIR 2-3 MADALYA ALIYORUZ'
“Geçtiğimiz yıl gençlerde Avrupa Şampiyonu olduk ve yıldızlarda da son anda dördüncü olarak turnuvayı bitirdik. Yıllardır 2-3 madalya alıyoruz. Ama aynı yıl içerisinde dört madalya alan tek ülke durumundayız. 2006 yılından bu yana yapılan çalışmalarla buraya geldik. Play-off karşılaşmaları sonrasında Furkan, Egemen ve Okben kampa girdi ve 1 gün sonrasında da Dünya Şampiyonası oynadılar. Oradan 5 oyuncumuz şampiyona bittikten sonra ümitlere katıldı ve madalyaya ulaştık. Furkan’ı genç milli takıma planlamıştık, orada final oynadılar. Bu takımların final oynamaması işten bile değil. Biz her jenerasyonda, her doğum tarihinde 3-4 hedef oyuncu çıkarttık. Daha önce de bunu söyledim, bizim A Milli Takım’da 15 yılımız garanti. 1995 doğumlular NBA draftında yer alacaklar. Avrupa Şampiyonalarında madalya almamız, bizim ders çıkartmadığımız anlamına gelmiyor. Asistin, iki sayının, ribaundların bir rakamda olması lazım. Neyi iyi, neyi kötü yaparak üçüncü olduk araştırıyoruz.”

Haberin Devamı

'TURGAY DEMİREL'İN BÜYÜK EMEĞİ VAR'
“Tüm bu organizasyonların o günden buraya gelmesinde Onursal Başkanımız Turgay Demirel’in çok büyük emeği var. Yıllardır koordinatörlüğü yapan Nihat İziç, bu işin mimarlarından birisi.”“Turgay Demirel’den sonra Harun Erdenay bayrağı devraldı. Ondan en yoğun sürecinde destek görüyoruz. Kendisine de teşekkür ediyorum. İleride kadın milli takımlarımızı da bu noktaya getireceğiz. 1-2 yıl içerisinde madalyalar gelecektir. Bu konuda çalışmalarımızı yapıyoruz. Tüm sporcuların yetişmesinde emeği olan kulüplere ve ailelere teşekkür ediyorum. Çok büyük özveri ve emekle bu çocuklar buralara geliyorlar.”
“Oyuncuların dinlenmesi için aralar veriliyor. Furkan Korkmaz, birkaç gün İtalya’da sadece antrenmanları izledi ve dinlendi. Fiziksel ve zihinsel anlamda oyuncuların dinlenmesi için çalışıyoruz. Furkan A Milli Takım’a geldiğinde 20 Avrupa Şampiyonası maçı oynadı. Ligde de en fazla süre alan oyunculardan birisi. Kadroda olup maç eksikliği olan oyuncularımızda var. Bu konular hep planlanıyor.”

Haberin Devamı

Akkaş: Hedefimiz ilk 7 içinde olmak

'BELLİ YAŞTAKİ OYUNCULARIN MENAJERLE İLİŞKİSİ KESİLMELİ'
“Biz her seferinde bu genç oyuncuları, ‘Kulüpler ve antrenörler oynatmıyor’ diyoruz. Ama oyuncuların da oynayacakları kulüplerde yer alması gerekiyor. Oyuncunun oynayacağı kulübü seçmesi lazım. En fazla verimi vermesi gerektiği yıllarda oynarsa, o zaman ileride büyük paralar kazanacaklar. Ama erken yaşta bu kontratları alırlarsa o zaman verilen az dakikalara alışıyorlar. Türkiye Basketbol Federasyonu’nun burada iki yönü olur. Ancak yol göstermede para işin içine girince her şey değişiyor. ABD’de olduğu gibi belli yaştaki oyuncuların menajerlerle ilişkisi kesilmesi gerekiyor. 15 yaşındaki çocuğun menajeri var. Ve bu çocuk daha basketbola yeni başlarken, menajerler bu çocuk üzerinden transfer yapmaya başlıyorlar. Böyle bir kural gelmesi gerekiyor. 2-3 sporcuya da cezaların verilmesi gerekiyor. Bununla ilgili konuşuyoruz.

Haberin Devamı

'YENİ BİR YAPI OLMASI LAZIM'

Ümitler kategorisinde bir takım kurulması gerekiyor. 2.ligde ya da yurt dışında tecrübe kazandıracak bir yapı olması lazım. Furkan Korkmaz zaten oynuyor. Real Madrid maçına çıkıp süre alıyor. Ama onun arkasını da doldurmamız gerekiyor. Bu oyuncuları oynatmak gerekiyor. Gelen yabancı oyuncudan bu oyuncuların ne farkı var? Geçen sene oynamayan Berk’in, başka takıma gidip oynaması gerekiyor. Oynamadan oyuncu olunmuyor. Başkanlarda 21-22 yaşına kadar oyuncular 15-20’bin euro kazanıyor. Çıkışı yakalayınca da milyonlara imza atıyorlar. Bizim bu değerleri kaybetmemiz gerekiyor. Biz hep ‘şu antrenör oynatmıyor diğeri oynatıyor’ diyoruz. Yöneticilerin bu antrenörlerden beklentisi var. Hiçbir yönetici, ‘şu iki oyuncu süre alsın’ demiyor. Antrenörlerin üzerindeki baskıyı azaltırsak, oyuncular da dakika alacaktır. Ufuk Sarıca, ‘Bu yıl Egemen’i daha çok oynayacağım’ diyor. Galatasaray’da Ege Arar var. Anadolu Efes’te bir çok oyuncu var. Kenan, Tolga ve Şafak da önemli süreler aldılar... Bu oyuncular 18-19 yaşında... İki yıl öncesinde bu çocuklar oynamıyorlardı. Başkan da takvimine yazdı, altyapılardaki oyuncular menajerle hareket ediyor. Siz ona basketbol olarak bir şey vermeye çalışıyorsunuz. 15-17 yaşındaki çocuk ‘O evi mi alsam bu arabaya mı binsem’ diye düşünüyor.”

Haberin Devamı

'ENES TERCİHİ TEKNİK KADRONUN'

Enes Kanter konusu tamamen teknik kadro tasarrufunda olan bir konu. Ergin Ataman geçen sene görüşmek istedi. Ben görüştüm ve milli takıma gelmek istediğini söyledi, ama gelmedi. 2012’de de aynı sebepler oldu ve gelmedi. Enes her zaman ‘Geleceğim’ dedi ve gelmedi. Teknik kadroda bu pozisyonu diğer oyuncularla doldurarak davet etmedi.”
“Her antrenörün hazırlık süreciyle ilgili inandığı metot var. Ergin Ataman daha fazla maç yaparak takımı görmek istiyor. Biz 20 oyuncuyla kadroyu açıkladık. Ömer Aşık sakatlığı nedeniyle gelemedi. Can Mutaf da sakatlandı. 18 oyuncuyla en iyi kadroyu oluşturabikecek çalışmalar yapıldı. 11 hazırlık maçı oynadık. Yunanistan’da 3 hazırlık maçı daha oynayacağız ve sonrasında Avrupa Şampiyonasına gideceğiz”

Gençleşmiş bir kadromuz var. Biz hedefi olarak ilk 7 içerisinde yer almak ve Olimpiyat Elemesi’nde yer almak olarak belirledik. Sonrasında ilk 4 ve madalya hedefliyoruz. Grubumuzda ilk 3 içerisinde yer almak istiyoruz”“Bizden ‘Yıldızı olmayan takım’ diye bahsediliyoruz ama 12 yıldızımız var. Hepimiz İtalya’yı konuşuyoruz. 2005-2007’de yıldızlar topluluğuyduk ama gruptan çıkamadık. İtalya da Ukrayna’ya hazırlık maçında kaybetti. Biz rakiplerimizi ne kadar ciddiye alıyorsak, onlarda bizi aynı şekilde ciddiye alıyorlar”

“Biz çıtayı çok yüksek noktaya getirdik. Tarihimizde ilk kez U17 Dünya Şampiyonası’na katılacağız. Ve dört kategoride de olacağız. Hedeflerimiz aynı olacak. Oyuncuların yetişmesi yönünde ve ülkemizin madalya alması yönünde daha yukarıya çıkmak için çalışacağız. Bunu gerçekleştirmek ve herkesin gururu olmaya devam edeceğiz”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!