Afyonlu Demirayak Şirketler Grubu, dört şirketi için iflas erteleme istedi

Güncelleme Tarihi:

Afyonlu Demirayak Şirketler Grubu, dört şirketi için iflas erteleme istedi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2016 14:02

‘Anadolu Kaplanı’ olarak anılan firmalardan Afyonlu Demirayak Şirketler Grubu iflas erteleme istedi. Mahkeme, gruba bağlı dört şirket için tedbir kararı verdi; kayyum ataması yaptı. Temeli 1920’lerin başında atılan Demirayak Grubu, ABC Bakliyat markasının da sahibi.

Haberin Devamı

Mali sıkıntıya giren firmalar için bir tür ‘koruma tedbiri’ olarak görülen iflas erteleme son başvuran gruplardan biri Afyon’lu Demirayak Şirketler Grubu oldu.

BAŞVURU DÖRT FİRMA İÇİN
Gruba bağlı, Dempaş Demirayak Gıda Turizm İşletmeciliği Müzecilik Otomotiv Pazarlama Dağıtım Tic. ve San. A.Ş., Depa Bitkisel Yağ ve Yağlı Tohumları San. ve Tic. A.Ş., Demirayak Otomotiv San. ve Tic. A.Ş., Demirayak Sigorta Acenteliği Ltd. Şti. için iflas erteleme istendi.Dosyaya, ticaret mahkemesi sıfatıyla, Afyonkarahisar 1. Aslıye Hukuk Mahkemesi baktı. Mahkeme, şirketin yaptığı başvuru ve iyileştirme projesini dikkate alarak, tedbir kararı verdi. Kararla birlikte, dört şirket için kayyum ataması yapıldı.
‘ANADOLU KAPLANI’ OLARAK ANILIYOR
Temeli 1920’lerde bir bakkal dükkânı ile atılan Demirayak Şirketler Grubu, Türkiye’nin en büyük grupları arasında sayılıyor. Gruba bağlı şirketler, en büyük 500 şirket sıralamasında da yer aldı. Grup, ‘Anadolu Kaplanı’ olarak da tanımlanıyor.

Haberin Devamı


Afyonlu Demirayak Şirketler Grubu, dört şirketi için iflas erteleme istedi
1924’TE TEMELİ ATILDI
Afyonlu Demirayak Ailesi'nin ticarete atılması ise 1924 yılına dayanıyor. Hali hazırda üçüncü kuşaktan temsilcilerin yönettiği grubun temeli, dede Şükrü Demirayak'ın 1924’te açtığı bakkal dükkânına dayanıyor.

 BAKKAL DÜKKÂNINI OĞLU DEVRALDI
Şükrü Demirayak’ın açtığı bakkal dükkanında işler büyüyerek 1954 yılına kadar devam etti. Bu tarihten sonra işleri, oğlu Bekir Demirayak devraldı. Halen de, grubun onursal başkanı olan Bekir Demirayak, zaman içinde toptancılığa da başladı. Bekir Demirayak’ın, Bizim Bakkaliye adını verdiği işyeri 1960’lı yılların sonunda şirketleşti. Şirket, bu tarihten sonra Afyon ve çevre illere mal satmaya başladı.
BAŞKA İLLERE AÇILDI
Satış ağını, İzmir, Ankara, İstanbul gibi yerlere de kuran Demirayak, 1979 yılında Dempaş A.Ş.’yi kurdu. Demirayak ailesi, zaman içinde, gıda dışından, başka sektörlerde de iş yapmaya başladı. 1989 yılına gelindiğinde ise bakliyat markası ABC kuruldu.
SEKTÖRÜN ÖNDE GELENLERİNDEN
Bakliyat ürünleri yanı sıra pakete şeker üretimi de yapan ABC, sektörün önde gelen markaları arasında yer alıyor. ABC markalı ürünler Türkiye genelinde

Afyonlu Demirayak Şirketler Grubu, dört şirketi için iflas erteleme istedi

binlerce satış noktasında tüketiciye ulaştırılıyor.

Haberin Devamı

BANKALAR SIKIŞTIRDI
Demirayak Şirketler Grubu Av. Sibel Kalaycıoğlu, Hürriyet Dünyası’na yaptığı açıklamada “Ülke ekonomisinde yaşanan sorunlar, kurlardaki yükseliş, sektörde faaliyet gösteren bazı firmaların yaşadığı mali sıkıntılar, bizim grubu da dolaylı olarak etkiledi. Grubun, iflas erteleme istemesinin temel sebebi, finans kurumları ile yaşanan anlaşmazlıklar. Ancak, biz bu sürecin zaman içinde toparlanacağını düşünüyoruz. Demirayak Ailesi 90 yılı aşkın bir süreden beri ticaret hayatının içinde ve bugüne kadar yazılmış tek bir çekleri dahi yok” dedi.

 KALE GIDA DA ERTELEME İSTEDİ
Öte yandan, Çanakkale’nin önde gelen firmalarından Kale Gıda San. ve Tic. A.Ş. de geçtiğimiz günlerde iflas erteleme talebinde bulundu. Temeli 1970’lerin başında atılan Kale Gıda, Fortune Türkiye’nin açıkladığı araştırmaya göre en büyük 500 şirket arasında yer alıyor. Şirketin ikinci kuşak temsilcisi S. Kaya Üzen aynı zamanda Çanakkale Ticaret Borsası’nın da yönetim kurulu başkanı konumunda. 

Haberin Devamı

dgokce@hurriyet.com.tr


BAKMADAN GEÇME!