ABD uzak ara birinci Çin bir boy arkasında Türkiye nal topluyor

Güncelleme Tarihi:

ABD uzak ara birinci Çin bir boy arkasında Türkiye nal topluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2012 00:00

Dünya sporunun en başarılı ülkesi tartışması özellikle Olimpiyat yıllarında daha da alevlenir. Olimpiyatta en çok altın madalyayayı kazanan ülke sporun bir numarası olmakla böbürlenir. Fransız araştırma şirketi Havas Sports&Entertainment ise yedi yıldır olimpiyat dışı spor dallarını da inceleyerek Sporun Büyük Ülkeleri'ni tespit ediyor. Sonuçlar mı? Tahmin edilebileceği gibi ABD birinci

Haberin Devamı

TÜRKİYE ÇOK GERİDE
 
Sporun Büyük Ülkeleri sıralamasında Türkiye tıpkı geçen yılki gibi 48'inci sırada yer alıyor. Nüfus veya milli gelir açısından daha geri ülkeler Yeni Zelanda, Ukrayna, İran, Beyaz Rusya, Slovakya, Jamaika, Kolombiya, Kazakistan, Filipinler, Panama ve Azerbaycan sıralamada Türkiye'nin önünde. Üstelik 2005'ten beri Türkiye sıralamada yukarılara çıkamadığı gibi altın madalya sayısında da düşüş yaşıyor. Türkiye'nin bir sorunu da madalya kazandığı dal sayısının son derece kısıtlı olması. Madalyaların büyük bölümü mücadele ve güç sporlarında yoğunlaşıyor. Türkiye'nin toplam 36 madalyasının 31'i bu spor dallarından geldi: Tekvando (8), güreş ve wushu (7), halter (3), boks ve karate (2). Buna karşılık Türkiye'nin atletizmde dört, basketbol ve plaj hentbolunda birer madalyası var.

Haberin Devamı

ABD 2005'TEN BERİ LİDER

Fransız araştırma şirketi Havas Sports&Entertainment da hangi ülkelerin sporda gerçekten ileri durumda olduğunu ortaya koymak için yedi yıldır 'Sporun Büyük Ülkeleri - Great Nations of Sport' araştırmasını yayınlıyor.

Geçen hafta açıklanan 'Sporun Büyük Ülkeleri 2011' araştırmasına göre madalya sayısı azalmasına karşın ABD listenin ilk sırasındaki yerini korudu. Yedi yıldır birinciliği başka ülkeye kaptırmayan ABD 183'ü altın toplam 548 madalya kazandı. Ancak en yakın rakibi Çin'le arasındaki fark her yıl kapanıyor. 2005'te ABD'nin 220 olan altın madalya sayısı giderek azalırken bu sürede Çin'in altın sayısı neredeyse iki katına çıktı. Ayrıca ABD, 81 ayrı dalda madalya kazanarak Fransa ile beraber en çeşitliliği sergileyen ülke oldu. Buna karşılık jimnastik, masa tenisi ve atlama gibi dallara yoğunlaşan Çin 46 disiplinle hayli geride kaldı. ABD ve Çin'in ardından sırayla Rusya, Almanya, Fransa ve Büyük Britanya geliyor. Listenin başındaki gelişmiş ülkelerin arasına sadece Brezilya ve Kenya girebildi.

YOKSA EN BAŞARILI ÜLKE GRENADA MI

Araştırma ülkelerin başarılarını nüfusa ve kişi başına GSYİH rakamlarına göre de ölçüyor. Nüfusa göre sıralamada Karayipler ülkesi Grenada ilk sırayı aldı. Çünkü Grenada sadece 104 bin 487'lik nüfusuyla bir altın madalya kazandı ve nüfus başına altın sıralamasında tüm ülkeleri geride bıraktı. Onu Norveç ve Slovenya takip etti. GSYİH'ye göre sıralamadaysa ilk sırada Çin var. Çin 4 bin 900 dolarlık kişi başına GSYİH'siyle 158 altın madalya kazandı. Böylece bir altın madalyayı kişi başına 31 dolara mal etti.

Haberin Devamı

ARAŞTIRMANIN İPUÇLARI

'Sporun Büyük Ülkeleri' raporu 1642 ayrı şampiyona ve yarışmanın incelenmesinden sonra açıklanıyor. 53 spor dalında düzenlenmiş son dünya şampiyonaları ve olimpiyat oyunlarındaki altın, gümüş ve bronz madalyalar dikkate alınıyor. Bu spor dallarının 30'u Olimpik, 22'si IOC tarafından tanınıyor. Motor sporlarıysa uluslararası popülaritesi sayesinde listeye dahil ediliyor. Spor dalları arasında hiçbir önem sıralaması yapılmadı. Her her disiplindeki her altın madalya eşit ağırlık taşıyor. Sıralama ise tıpkı Olimpiyat'taki gibi toplam madalya değil de altın madalya sayısına göre yapılıyor.

RAKAMLAR

* 53 spor dalında 153 ayrı disiplin

Haberin Devamı

* 1642 ayrı yarışma ve şampiyona

* 5103 madalya hesaba katıldı

* 119 ülke en az bir madalya kazandı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!