AB: Erdoğan’ın TÜSİAD tavrı endişe verici

Güncelleme Tarihi:

AB: Erdoğan’ın TÜSİAD tavrı endişe verici
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2005 00:00

AB Komisyonu, Başbakan Erdoğan’ın son dönemlerde "ifade ve fikir özgürlüğü" konusundaki çıkışlarını "endişe verici" olarak değerlendirdi. Konuyla ilgili Hürriyet’e açıklama yapan AB Komisyonu’nun yetkilileri, Erdoğan’ın Pamuk ve Aşkın davası sonrasında görüşlerini dile getiren kişilere karşı "tahammülsüz" davrandığının not edildiğini belirterek, özellikle TÜSİAD yetkililerinin açıklamalarına "suç duyurusunda" bulunmasının "endişe verici" olduğunu söylediler.

Önemli bir üst düzey AB yetkilisi, Başmüzakereci Ali Babacan’ın AB Büyükelçilerine verdiği öğle yemeğinde TÜSİAD’ın Hükümet’e yönelik eleştirileri konusunda "Onlara değer veriyoruz. AB yolunda önemli katkı sağlıyorlar. Her konuda hem fikir olmak zorunda değiliz" değerlendirmesi yaptığını, aynı gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın "suç duyurusunda" bulunduğunu belirterek, "Başbakan Erdoğan, ifade özgürlüğüne kısıtlama yolunu kendisi açıyor" dedi.

RAHATSIZLIK DUYUYORUZBir yandan ikili görüşmelerde Türk makamlarının kendilerine Pamuk ve Aşkın davalarından dolayı "rahatsızlık duyduklarını", bu durumun, AB’yi istemeyen çevrelerin hükümeti güç duruma düşürmeye yönelik bir tavrı olduğunu söylediklerini, diğer yandan ise Erdoğan’ın farklı tavır içine girdiğini belirten AB yetkilisi, "Bu durumu anlamakta güçlük çekiyoruz" dedi. AB’nin üst düzey yetkilisi, "Eleştiriler veya toplumun farklı kesimlerinin olaylara yaklaşımları demokrasilerde Hükümetler için yol göstericidir. Hükümetin bizlere son yargı olaylarından rahatsızlığını dile getirirken, diğer yandan ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı, hatta "ihbar edici" tutum içine girilmesini anlayamıyoruz ve bir güven bunalımı yaşıyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!