70'lik rakı parası

Güncelleme Tarihi:

70lik rakı parası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 1997 00:00

Metin SERTOĞLU
Haberin Devamı

23 Ağustos Cumartesi günü av mevsimi açıldı. Emin im ki avcıların büyük bir çoğunluğu bu yıl ki Merkez Av Komisyonu kararlarından henüz habersiz. 12 Haziran 1197 tarih ve 23017 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlülüğe giren ve 3167 sayılı Kara Avcılığı Kanunu hükümleri olan bu kararları, kulüp başkanlarının ilan tahtalarına asarak, avcıları bilgilendirmeleri gerekir. Aksi davranışlarda bulunan avcılar için ‘‘bilmiyordum'' mazereti hiçbir şekilde geçerli değildir. Benim bütün kuralları buradan sizlere hatırlatmam mümkün değil. Hele futbolun devasa dalgaları etkinliğinde boğulma tehlikesi altındaki ‘‘Avcı Köşesini'' uzun yazılarla Resmi Gazete'ye çevirmeme, Nezih Alkış müdürüm karşı koyar. Boş lafları kesip işimize bakalım.

HER AVCI 1 MİLYON TL. ÖDEYECEKTİR

MAK kararları 31. maddesi, ‘‘Bu yıl avlanma bedeli alınacaktır'' diyor. Miktarı ise bir yıl için 1 milyon lira olarak belirlenmiş. Teskeresi ister yeni olsun ister eski, 1 milyonu T.C. Ziraat Bankası A.O.C Şubesi Milli Parklar Döner Sermayesi 1460 304.23 80156-4 nolu hesabına, ''Avlanma bedeli olarak'' havele edip, banka matbuzunu av teskeresi ile birlikte taşımayanların vay haline! Hani bir laf vardır ‘‘Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olma!'' diye. Sizde ufacık bir zorunlu ödemeyi ihmal ederseniz, her an elinizdeki tüfekten olabilirsiniz. Rezilliği de cabası!

Eminim ki etrafında kendini yasaların üzerinde gören bir takım ahkamcılar çıkıp, ‘‘Vay efendim alamazlarlarmış! Yasal değilmiş!'' gibi palavralarla, kafanızı çelmeye çalışacaktır. Sakın olan bu kişilere itibar etmeyin. Devlet her zaman alacağını öyle ya da böyle, bağırta bağırta alır. Danıştay'a dava açarlarmış, yürütmeyi durdurma isterlermiş. Tabii ki bu, demokrasinin insanlara tanıdığı temel bir haktır. Ancak, yüce Danıştay'ın davacı avcıya ‘‘haklıdır'' kararı vermesi de doğal bir beklenti değildir. Zira son beş yılda MAK kararlarının iptali için sekiz ayrı dava açılmış, hepsinde de yüksek yargı Orman İdaresini haklı bulmuş,

MAHKEMELERDE DEĞİL, ÇÖZÜMÜ VİCDANIMIZDA ARAYALIM

Koskoca bir yıl ülkenin ava yasak olmayan bölgelerinde, hürce gezip avlanacaksınız, karşılığında devlete 1 milyon lira, hemen hemen ‘‘70'lik bir rakı parası'' ödeyeceksiniz! Toplanacak bu paralarla, hayvanların üremeleri, kış aylarında korunmaları ve yem masrafları karşılanacağı gibi, av kontrolleri de daha etkin hale getireciktir. Ekipler arttırlacak, araçlar çoğalacak, Milli Parklar Genel Müdürlüğü hantallıktan ve sefillikten kurtulacaktır. Anlayacaksınız, sadece 2 adet boşa patlattığınız fişek bedelinden daha az bir katkıyla, doğaya ve yaban hayatına hem yardımda bulunucaksınız. hem de yasal vatandaşlık yükümlülüğünüzü yerine getireceksiniz.

BUNUN DAVASI MI OLURMUŞ?

Avcı dostlar, boş ve maksatlı laflara kulak vermeyin. Abartılı rakamlarla birbirinizi kışkırtıp canlı hayatıyla asla yarışmayın. Vicdanınızı, ustalığınızı ve şevkatinizi birleştirip, sonra basın tetiğe. Karavana attım diye sakın ola öfkelenmeyin. Uçanın, kaçanın ardından keyiflenip, şapka çıkartın, yol verin dönsün yaban sevdasına. Rastgele.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!