67 milyar YTL’yi geçtik 50 bin çalışana ulaşırız

Güncelleme Tarihi:

67 milyar YTL’yi geçtik 50 bin çalışana ulaşırız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2006 00:00

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "2006’da yüzde 19 büyüdük, 21.8 milyar YTL ciroya ulaşmış oluyoruz. Sabancı Holding’in varlıkları 67.1 milyar YTL’ye ulaştı. Çalışan sayımız da 50 bin kişiyi geçecek" dedi. Güler Sabancı, cari açık ve enflasyon hedefleri şaşsa da 2006’nın ekonomide başarılı geçtiğini söyledi.

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye’nin borsadaki en değerli holdinginin Sabancı Holding olduğunu belirterek, grubun 2006 sonunda yüzde 19 büyümeyle 21.8 milyar YTL kombine ciroya ulaşacağını söyledi. 2007 yılında da ciroda yüzde 15 büyüme hedeflediklerini belirten Güler Sabancı, "2007, demokrasinin gereği olan Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin yapılacağı bir yıl olacak. Bu sebepten ekonomi yönetiminde bir gevşeme olmayacağına inanıyorum" yorumunu yaptı. 2006 yılında kombine rakamlarla net 2.4 milyar YTL. kár beklediklerini söyleyen Güler Sabancı, 2007’de de Sabancı Holding’in kárlılığının artarak devam edeceğini vurguladı. Güler Sabancı, 2007’de Sabancı Topluluğu şirketlerindeki çalışan sayısının ise 50 bini geçeceğine dikkat çekti.

AKBANK EN DEĞERLİ ŞİRKET: Sabancı Holding’in İMKB’de işlem gören Türkiye’nin en değerli Holdingi olduğunu söyleyen Güler Sabancı, "Bankamız Akbank Türkiye’nin en değerli şirketidir. 2006 Sabancı Holding açısından ise son derece verimli ve kárlı bir yıl oldu. Sabancı Holding’in varlıkları 30 Eylül 2006 itibariyle toplam 67 milyar 106 milyon YTL, özkaynakları ise 6 milyar 777 milyon YTL oldu" diye konuştu.

CARİ AÇIK VE ENFLASYON ŞAŞTI: 2005 yılı sonunda yaptığı değerlendirmede özellikle cari açığa dikkat çektiğini hatırlatan Güler Sabancı, "Cari açık 2006 yılında da artarak devam etti" dedi. 2006 yılına ilişkin ikinci önemli sapma noktasının enflasyon olduğunu söyleyen Güler Sabancı, şöyle devam etti: "2005’i yüzde 7’ler seviyesinde tamamlayan enflasyon bu yıl sonunda yüzde 9-10 gibi bir noktada olacaktır. Hedefin yüzde 5 olduğu, buna göre iki katı bir sapma olduğu düşünülse de, biraz geriye dönüp baktığımızda yüzde 70’lerden çok kısa bir dönem içinde yüzde 7’lere gerileyen bir enflasyon görürüz. Yıl içinde önemli bir de dalgalanma yaşandığından bu sapmanın normal olduğu kanısındayım. 2007 için yüzde 4 olarak ortaya konan hedefin biraz iddialı olduğunu düşünmekle birlikte, Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadelede kararlılığını göstermesi açısından doğru buluyorum."

2006 BAŞARIYLA TAMAMLANDI: "Cari açık ve enflasyon dışında Türk ekonomisi 2006 yılını başarıyla tamamlamıştır" diyen Güler Sabancı, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: "Ekonomi üst üste 5 yıl büyümesini sürdürdü. 2006 sonunda da yüzde 6’ya yakın bir büyüme göreceğiz. Kişi başına düşen milli gelir 5 bin 350 dolar seviyesine çıktı. İhracat için 2006 yılı bir rekor yılı oldu, hedefin yüzde 7 üzerine çıkılarak 85 milyar dolar seviyelerinde yıl tamamlandı. Özelleştirme konusunda bir önceki yıl da olduğu gibi istikrarlı bir politika izlendi. 9 milyar dolar civarında bir özelleştirme geliri elde edildi."

EKONOMİDE GEVŞEME BEKLEMİYORUM: 2007 yılının Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin yapılacağı bir yıl olacağını hatırlatan Güler Sabancı, "Bu sebepten ekonomi yönetiminde bir gevşeme olmayacağına inanıyorum. Ancak dünyadaki yavaşlamaya da paralel olarak büyümenin bir miktar yavaşlayarak yüzde 5 civarında, enflasyonun ise 2006 yılı enflasyonunun altında gerçekleşmesini bekliyoruz" diye konuştu.

İnişli, çıkışlı, krizli AB yolculuğunu bırakmayalım

TÜRK ekonomisinin risk unsurunun azalmasının önemli ayaklarından birinin de Avrupa Birliği çıpası olduğuna işaret eden Güler Sabancı, bu konuda da şunları söyledi: "Daha önce bunun uzun bir yol olduğunu, bu yolculuk sırasında iniş-çıkışlar, krizler, duruşlar olabileceğini, ancak bizim soğukkanlı bir şekilde yola devam etmemiz gerektiğini söylemiştim. Önemli olan bizim bu yolda devam etmemiz ve duruşumuzu korumamızdır."

Sabancı’da stratejik lideri tanımladık

SABANCI Topluluğu’nu çağdaş insan kaynakları yönetimi konusunda en üst noktaya taşıyacak önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Güler Sabancı, "Belirlediğimiz zorlayıcı hedefler ve içinde bulunduğumuz yeni dönem, tüm Sabancı çalışanlarının, ama özellikle liderlerin farklı davranmasını gerektiriyor" dedi. Güler Sabancı, "İşte bu amaçla yeni Sabancı liderini tarif eden, Sabancı Stratejik Liderlik Modelini tanımladık. Bu yeni dönemde özüne sadık kalarak zihnini ve kalbini değişime açan, geleceği şekillendiren, Sabancı’nın güçlerini birleştirmesini bilen ve başarıya önderlik eden liderlerle hedeflerimize ulaşabileceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.

Enerji ihalelerine güçlenerek giriyoruz

2006 yılında, Sabancı Holding bünyesinde Strateji ve İş Geliştirme ile Enerji Grup başkanlıkları oluşturulduğunu hatırlatan Güler Sabancı, 2007’de yapılacak elektrik dağıtım ihalelerine dünya devi olan Avusturya’nın Verbund şirketi ile yüzde 50-50 ortaklık kurarak hazırlandıklarını söyledi. Sabancı, "Hedefimiz 2010 yılında Türkiye elektrik enerjisi pazarında üretim ve dağıtım anlamında yüzde 15’lik bir paya ulaşmak" dedi. Sabancı, Teknosa’nın bir yandan Türkiye içinde agresif büyümesini sürdürdüğünü, bir yandan da bölgesel bir oyuncu olduğunu söyledi.

Dünyanın en büyüğü Akbank’la yanyana

SABANCI Holding açısından 2006 yılının en önemli gelişmesinin Akbank ile Citibank ortaklığı olduğunu vurgulayan Güler Sabancı, şöyle devam etti: "Citibank Akbank’ın yüzde 20’lik azınlık hissesine 3.1 milyar dolar verdi. Bu bugüne kadar Türkiye’de yapılan en yüksek değerli satış işlemidir. Bu ortaklık Türkiye’nin bir numarası ile dünyanın en büyüğünü yanyana getirdi."

Kordsa dünya liderliğini Uzakdoğu’ya taşıdı

"2006 yılı Lastik, Takviye Malzemeleri ve Otomotiv Grubumuz için de haraketli bir yıl oldu diyen Sabancı, şöyle konuştu: "Temsa, otobüs üretimi konusunda Lasheen Group’la bir işbirliği anlaşması imzaladı. Kordsa Global alanındaki dünya liderliğini yaptığı satın almalarla Uzak Doğu’ya taşıdı. Çin, Endonezya ve Tayland’da fabrikalar satın aldı. Bu satın almalarla Kordsa Global’in cirosu 1 milyar dolara çok yaklaştı. Hedefimiz 3 yıllık bir periyotta Kordsa Global’in cirosunu 1.2 milyar dolara çıkarmak."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!