6.5 saat ekonomi konuştular

Güncelleme Tarihi:

6.5 saat ekonomi konuştular
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2016 17:12

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki ilk Ekonomi Koordinasyon Kurulu 6.5 saat sürdü. Toplantıya katılan tüm bakanların ajandasının doluluğu toplantının süresine yansırken toplantıda genel ekonomik değerlendirme de yapıldı.

Haberin Devamı

Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığını yaptığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) ilk toplantısını pazar gecesi yaptı. Pazar akşam saat 19.50’de başlayan EKK, yaklaşık 6.5 saat sürdü. Küresel ekonomide Türkiye’nin yeri başlığı altında toplanan EKK’da genel ekonomik değerlendirme yapıldığı belirtiliyor. Ancak EKK öncesinde üye bakanların her birinin ajandasında EKK’ya sunulacak kritik başlıkları bulunuyordu. Toplantıda, azalan turist sayısı nedeniyle turizm sektörüne yönelik önlemler ve ihracatta alınabilecek kararların değerlendirildiği belirtiliyor. 

KİMLER KATILDI?
65. hükümetin kurulması ve ekonominin başbakan yardımcıları Nurettin Canikli ile Mehmet Şimşek arasında dağıtılmasının ardından EKK’ya kimin başkanlık yapacağı merakla bekleniyordu. Geçen hafta kurullarda görev alacak hükümet üyelerinin dağılımı ile birlikte EKK’ya Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlık yapacağı belli oldu. EKK ilk toplantısını da pazar gecesi yaptı. Çankaya Köşkü’nde yapılan toplantıya Başbakan Yardımcıları Nurettin Canikli ve Mehmet Şimşek, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal ile ilgili bürokratlar katıldı. Geçmişte yapılan EKK’lardan sonra sekreterya görevini Hazine Müsteşarlığı yaptığı için yazılı açıklama Hazine tarafından yapılıyordu. Hazine’nin yaptığı açıklamada görüşülen konu başlıkları da veriliyordu. Bu sefer açıklama Başbakanlık tarafından yapıldı. Açıklamada kimlerin katıldığı bilgisi yer aldı.

AJANDALAR DOLU
EKK’da genel ekonomik bir değerlendirme yapıldığı özel konulara girilmediği belirtiliyor. Ancak EKK üyesi bakanların, toplantı öncesinde yaptığı açıklamalarda, EKK’ya sunmak üzere birçok çalışma yapıldığı biliniyor. EKK üyesi bazı bakanların bürokratlarının da geç saatlere kadar toplantıya çağrılma ihtimaline karşı bakanlıklarda beklediği öğrenildi. EKK üyesi bazı bakanların ajandalarında şu kritik konular var:

BAŞBAKAN YARDIMCISI MEHMET ŞİMŞEK: Şimşek uzun zamandır Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) çalışanların zorunlu katılım yapmasına yönelik hazırlıkları yürütüyor. Bu konuda bir yasa taslağı da hazırlandı. Ancak işçi sendikalarının tepkisini çeken düzenlemeye Çalışma Bakanlığı’nın da temkinli yaklaştığı ve “Detaylıca görüşülmesi gerekir” dediği kulislerde belirtiliyor.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI BERAT ALBAYRAK: TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Elektrik Piyasası Yasası ile maden ve yenilebilir enerjide yeni yatırımlar için harekete geçecek.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI SÜLEYMAN SOYLU: Kıdem tazminatı ve bireysel emekliliğe zorunlu katılım, Soylu’nun gündeminde yer alan konular. Kıdem tazminatında Avusturya modeli, üzerinde çalışıldığı açıklanmıştı. Bu sistemde, kişiler adına açılacak hesaplarda kıdem birikecek. Ancak işverenden bu hesap için ne kadar kesinti yapılacağı tartışmalı bir konu niteliğinde bulunuyor. Çalışma Bakanı Soylu görüştüğü sendikalara “Sizinle tartışmadan bir düzenleme getirmeyeceğim” derken; işçilerin kazanılmış haklarının yarı yarıya inmesine neden olabilecek modeller çeşitli kesimlerce tartışmaya açıldı.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI BÜLENT TÜFEKCİ: Tüfenkci Malatya’da yaptığı açıklamada, iflas erteleme ve çek yasası ile ilgili çalışmaları hızlandırdıklarını söyledi. Çeke karşı iş dünyasında olumsuz bir algı oluştuğunu dile getiren Tüfenkci, iş dünyasının uzun süredir talep ettiği konulara ilişkin detayları netleştirdiklerini söylemişti.

MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL: Damga ve harç muafiyetine ilişkin paketi EKK’ya sunmaya hazırlandığını dile getirmişti. Ekonomi kulislerinde bu pakete öncelik verileceği ve yakın bir zamanda TBMM gündemine geleceği belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!