2008’in ince uzun bacaklı şampiyonları

Güncelleme Tarihi:

2008’in ince uzun bacaklı şampiyonları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2009 00:00

Türkiye Jokey Kulübü, bu yıl ilk kez, büyük koşuların şampiyon atlarını ve jokeylerini fotoğraflayarak bir takvim bastırdı. Aralarında Halis Karataş, Selim Kaya, Mehmet Kaya, Barış Kurdu, Sadettin Boyraz’ın da bulunduğu ünlü jokeyler, şampiyon atlarla birlikte poz verdiler.

Fotoğraf çekimleri, atların bir yerden bir yere nakledilmesi çok zor olduğundan, Veliefendi Hipodromu’nda yapıldı. Küçük tayların eğitim alanı, fotoğrafçı Serdar Tanyeli tarafından stüdyoya çevrildi, bir fon hazırlandı. Çekimler yapılırken atların sabah antrenmanları, yem saatleri, dinlenme saatleri gibi günlük programları göz önünde bulunduruldu. Bu programlar, atların bir saniye bile yanlarından ayrılmadıkları antrenörleri ile birlikte oluşturuldu. Çok değerli atlar ilk kez alışkın olmadıkları bir şey yaşayacakları için, çekimler antrenman sonrası daha durgun oldukları saatlerde yapıldı.

Serdar Tanyeli, atların flaşa ne tepki vereceğini kestiremediğinden önce onları alıştırmak için bol bol boş flaş patlattı. Atların çoğu çekimleri hiç hoş karşılamadı, çok tedirgin oldular. Hatta 2008 Enternasyonal Boğaziçi Koşusu Şampiyonu Inspector, çekim alanına zorla, geri geri sokuldu. Serdar Tanyeli’ye göre en fotojenik atlar Ayabakan ve Turbo’ydu.

AYABAKAN

Satılırken yürümeye mecali yoktu şimdi şampiyon


Ayabakan, 2008 Cumhuriyet Kupası Şampiyonu. Sahibi Şihis Şimşek onun bir yarış atına dönüşme macerasını şöyle anlatıyor: "Ayabakan’ın kardeşi de bizim haradaydı. Müthiş bir attı. İhalede Ayabakan’ın onun kardeşi olduğuna inanamadım. Bırakın koşmayı, yürüyecek mecali yoktu. Doğrusu, kardeşinin hatırına aldık onu. Özel ilaçlar verdik, yemlerle besledik, bir bebeğe bakar gibi baktık. O kadar ki, bazen küçük kızım Ayabakan’ın yerinde olmayı çok istediğini söyler şakayla. Ama, ihaledeki o ezik duruşu, cılız bedeni hırslandırmıştı beni bir kere. Kardeşi gibi müthiş bir at olabileceğini göstermeliydim. Emeklerimizi boşa çıkarmadı. Onun En büyük zaferi, bugüne kadar kazandığı yarışlardan öte, haraya geldiği günden bugüne gösterdiği gelişim. Pistlerde Ayabakan’ın hızına yetişecek at olabilir ama onun azmini geçebilecek at tanımıyorum."

KAFKASLI

Dünya Arap Atı Örgütü onu yılın atı seçti


Kafkaslı, 2008 TBMM Kupası Koşusu Şampiyonu. Son 3 yılda 33 büyük koşuda yarışı en önde bitiren, 2006 yılında Dünya Arap Atı Örgütü (WAHO) tarafından yılın atı seçilen ve Arap atları içinde en fazla ikramiye kazanan Kafkaslı, Türkiye’deki yarışseverlerin en sevdiği atlardan biri. Zaten sahibi Ramazan Kaya da, "Sadece bizim haranın değil, herkesin sevgilisidir o" diyor.

İZBATUR

Narin bir vazo gibidir kırılacak diye korkarsınız

İzbatur, 2008 Kanuni Sultan Süleyman Kupası Koşusu Şampiyonu. Katıldığı 20 yarışın 11’ini birinci bitiren, 1900 metrede 2.04,59’luk derecesiyle henüz kırılmamış bir rekora imza atan İzbatur için sahibi Baran Cemiloğlu şöyle diyor: "Narin bir vazo gibidir İzbatur, kırılacak diye korkarsınız. Özel ilgi istediğini hissettirir. Ahırda huysuzdur, hırçındır, bizi biraz yorar. Ama dışarı çıkıp özgür olduğunda hemen yumuşar, sakinleşir. Ufak tefek oluşu büyük bir şampiyon olmasını hiç engellemedi."

INSPECTOR

İnce ruhlu, işine aşkla bağlı, kocaman bir dev


Inspector, 2008 Enternasyonal Boğaziçi Koşusu Şampiyonu. Jokeyi Selim Kaya, geçtiğimiz yıllarda Gazi Koşusu’nun da şampiyonu olan at için, "Gazi Kupası herkese kısmet olmaz" diyor. Sahibi Hayrullah Doğan, katıldığı bir ihalede hiç planlamamasına rağmen, Inspector’la göz göze gelince onu harasına katmaya karar vermiş. "Bakışlarında zaferin teminatı vardı" diyor. "Hiçbir zaman yüzümü kara çıkarmadı. Rakiplerini korkutan heybetli duruşunun altında, uysal bir ruh yatar. Sağlığı iyi olduğu sürece, Inspector’un başaramayacağı zafer yok. O işine aşkla bağlı, ince ruhlu, kocaman bir dev..."

Hangi at, hangi ay için poz verdi

OCAK Ateşin Kızı (Cumhurbaşkanlığı Kupası Koşusu Şampiyonu, 1 Kasım 2008)

ŞUBAT Nash Bishop (Türkiye Jokey Kulübü Kupası Koşusu Şampiyonu, 28 Eylül 2008)

MART Fairson (Kanal D Byerley Türk Kupası Koşusu Şampiyonu, 29 Ekim 2008)

NİSAN Kafkaslı (TBMM Kupası Koşusu Şampiyonu, 19 Nisan 2008)

MAYIS Berraksu (Dişi Tay Deneme Kupası Koşusu Şampiyonu, 18 Mayıs 2008)

HAZİRAN Pan River (Gazi Koşusu Şampiyonu, 29 Haziran 2008)

TEMMUZ Salvatore (Başbakanlık Kupası Koşusu Şampiyonu, 27 Temmuz 2008)

AĞUSTOS Sparkling (Kısrak Kupası Koşusu Şampiyonu, 29 Haziran 2008)

EYLÜL Inspector (Enternasyonal Boğaziçi Koşusu Şampiyonu, 7 Eylül 2008)

EKİM İzbatur (Kanuni Sultan Süleyman Kupası Koşusu Şampiyonu, 19 Ekim 2008)

KASIM Ayabakan (Cumhuriyet Kupası Koşusu Şampiyonu, 1 Kasım 2008)

ARALIK Turbo (Hatay Kupası Koşusu Şampiyonu, 28 Eylül 2008)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!