2004’ün unutulmaz performansları

Güncelleme Tarihi:

2004’ün unutulmaz performansları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2004 00:04

Olimpiyat yılı 2004’te spor tarihine kazınan pek çok unutulmaz an yaşadık. Yılın klasiklerinin büyük çoğunluğu Atina merkezli olsa da, her yıl bu tip listelerdeki yerini alan Lance Armstrong ve Michael Schumacher gibi isimler sezonu yine boş geçmedi.

İşte Yunanistan’ın futboldaki Avrupa Şampiyonluğu’ndan İsviçreli Federer’in üç grand slam turnuvasında yaşadığı zaferlere, Michael Phelps’in olimpiyat koleksiyonundan, Halil Mutlu’nun üçüncü altın madalyasına kadar 2004 spor takviminin en belirgin renkleri.

ATLETİZM

80 yıl sonra gelen Hişam’ın dublesi

Tarihin gelmiş geçmiş en büyük orta mesafe yıldızı olarak kabul edilmesine rağmen olimpiyat altını bulunmayan Faslı Hişam El Geruj (30), Atina’da tarihe geçen bir başarı yakaladı. Önce 1500’ü, ardından da bu yıl hiç koşmadığı 5000’i kazanan El Geruj, böylece olimpiyat özlemini dindirirken, Nurmi’den tam 80 yıl sonra bir olimpiyatta bu dubleyi gerçekleştiren ilk atlet olarak tarihe adını yazdırdı.

FUTBOL

Mourinho’nun Porto mucizesi

Geçen yıl UEFA Şampiyonu olduktan sonra hedef büyüten Portekiz’in futbol devi Porto, bu yıl da Şampiyonlar Ligi’nde zirveye çıktı. Herkes artık bu kadarı da olmaz diyordu ama Jose Mourinho ve ‘isimsiz’ öğrencileri, engelleri teker teker aşıp finalde de bir başka sürpriz ekip Monaco’yu devirerek kıtanın en büyüğü oldu.

FUTBOL

Yunanistan, Avrupa Şampiyonu

Alman hoca Otto Rehhagel yönetiminde, 12 yıl önce Danimarka’nın yaptığı sürprizin bir benzerini tekrarlayan Yunanistan, Fransa ve Çek Cumhuriyeti gibi iki favoriyi devirdikten sonra ev sahibi Portekiz’e ikinci kez mağlubiyet tattırarak Avrupa’nın zirvesine çıktı.

GOLF

Tiger’ı tahtından eden Fijili

Fijili Vijay Singh, PGA (Profesyonel Golf Birliği) turunda bu sezon 9 zafer kazanarak bir yıl içinde bu başarıya ulaşabilen tarihteki altı oyuncudan biri oldu. 10 milyon dolar kazanç sağladığı sezonda Singh’in en büyük başarısı ise yıllardır klasmanın zirvesini kimseye bırakmayan Tiger Woods’u ikinci sıraya indirmesiydi.

YÜZME

Michael Phelps’ten 5 altın

Olimpiyat oyunlarına sekiz altın madalya hedefiyle gelen Phelps, bu sıra dışı hedefe ulaşamadı ama yine de Atina 2004’ün en başarılı sporcularından biri oldu. 200 ve 400 metre bireysel karışık, 100 ve 200 metre kelebek ile 4x200’de takımla birlikte kazandığı beş altın madalyaya ek olarak bir gümüş, bir de bronz madalya kazanmayı başaran Michael Phelps, ayrıca bu dereceleri yaparken dört rekoru da tarihe gömdü.

BASKETBOL

Detroit efsanesi geri döndü

1990’ların iki kez NBA Şampiyonluğu kazanan yıldız takımı Detroit Pistons, 2004’te geri döndü. Doğu konferansı play-off’larında Milwaukee (4-1), New Jersey (4-3) ve ezeli rakipleri Indiana’yı (4-2) deviren Detroit, finalde yıldızlar topluluğu Lakers’a 4-1’le üstünlük sağladı. Yeni sezonda Utah Jazz’a transfer olan Mehmet Okur ise, Wallace ve Prince gibi yıldızlarla birlikte NBA tarihinde şampiyonluk yüzüğü takan ilk Türk oyuncu unvanına erişti.

TENİS

Sezon boyu Federer

Bu yıl teniste rakipsiz bir sezon geçiren İsviçreli Roger Federer (23), Avustralya Açık, Wimbledon, Amerika Açık ve Masters Cup’ın da aralarında bulunduğu 11 şampiyonlukla sezonun tartışmasız hakimiydi. Yalnızca 6 yenilgi aldığı sezonun bitimine iki buçuk ay kala birinciliğini garantileyerek bu alanda da bir rekor kırdı.

YÜZME

Yüzyılın yarışı Thorpe’un

Bu olimpiyatta Phelps’in gölgesinde kalacağı söylenen Avustralyalı yüzücü Ian Thorpe, Atina’da ‘yüzyılın finali’ olarak nitelenen 200 metre serbest mücadelesini muhteşem bir performansla kazandı. İlk gün kazandığı 400 metre zaferinden sonra ikinci altın madalyasını kazanan Thorpe, son 50 metrede ortaya koyduğu akıl almaz çabayla Hoogenband ve Phelps’i geride bıraktı.

BİSİKLET

Armstrong Fransa’da 6 yaptı

Amerikalı bisikletçi Lance Armstrong’un (33) sporu bırakana kadar Fransa Turu’nda geçilemeyeceği bu yıl kesinlik kazandı! Arka arkaya 6. zaferini kazandığı 2004’te en yakın rakibi Kloden’e altı dakikanın üzerinde fark attı. Bu şampiyonluk, Armstrong’un adını, beş birinciliği bulunan Hinault, Indurain ve Mercx’ten ayırıp, bisikletin en prestijli organizasyonunun geçmişine tek başına kazıdı.

BASKETBOL

Arjantin, Olimpiyat Şampiyonu

İki yıl önce dünya şampiyonluğunu tartışmalı bir finalin ardından Sırplara kaptıran Arjantin, olimpiyatta tüm rakiplerini geride bıraktı. Sırbistan’ı grup maçında son saniyede devirerek rövanşı alan Ginobili liderliğindeki Arjantin, yarı finalde ABD, finalde de İtalya’ya üstünlük kurup basketbolun zirvesine çıktı.

FORMULA-1

Bu sporun adı aslında Schumi-1

Formula-1’de Ferrari üstünlüğüyle bir sezon daha sona ererken, Alman pilot Michael Schumacher, kendisine ait tüm rekorların üzerine eklemeye devam etti. Schumacher, kariyerinin 7. pilotlar şampiyonluğunu takım arkadaşı Barichello’nun 34 puan önünde kazandı.

HALTER

Mutlu tarihe geçen 4 halterciden biri

Atina’da 56 kiloda yarışan Halil Mutlu, yine rakipsiz bir mücadele ortaya koyarak kariyerindeki üçüncü olimpiyat altın madalyasını elde etti. Naim Süleymanoğlu ile Yunan halterciler Pyros Dimas ve Akakios Kakiashvili’den sonra bu başarıya ulaşan tarihteki dördüncü halterci oldu.

ATLETİZM

Çinli Xiang Liu’nun rekoru

2002’den itibaren gösterdiği gelişimle dikkatli atletizm severlerin gözünden kaçmayan Çinli yetenek Xiang Liu, Atina’da parlayan sporcuların başında geliyordu. 22 yaşındaki engelci, Allen Johnson’sız koşulan 110 metre engelli finalinde hatalı çıkış yapmasına rağmen müthiş bir ikinci start sonrasında 12.91’le dünya rekoruna ortak oldu.

TENİS

Bir yıldız doğuyor Maria Sharapova


17 yaşındaki Rus yıldız, Wimbledon’da Sugiyama, Davenport ve Serena Williams gibi üç deneyimli rakibe karşı oynadığı tarihi nitelikteki maçların hepsini kazanarak sonunda zafere ulaştı ve şampiyon oldu. Sezon sonunda klasmanın 4. sırasına yükselen genç oyuncu, 13 numaralı seribaşı olarak katıldığı Wimbledon’da tarihin en düşük seribaşı numarasına sahip şampiyonu olarak da tarihe geçti.

BOKS

Hopkins orta sıkletin kralı

Profesyonel boksta yılın en çok tartışılan maçı orta sıkletteydi. Amerikalı Bernard Hopkins (39), her zaman yaptığı gibi maç öncesi bolca demeç veren efsanevi ‘Altın Çocuk’ Oscar de da Hoya’yı Las Vegas’taki ünlü MGM Grand’da nakavt ederek sıkletinin en büyüğü olduğunu ispat etti. Cellat lakaplı Hopkins, Hoya’yı 9. rauntta nakavt ederken, Hoya da profesyonel boks kariyerinin ilk yenilgisini almış oluyordu.

VOLEYBOL

Çin olimpiyat şampiyonu

İki saat yedi dakika süren Atina-2004 bayanlar voleybol finalinde Çin, Rusya’yı iki set geriden gelip 3-2 mağlup etti. Uzayan ilk iki seti 30-28 ve 27-25 yitiren Çin, daha sonraki setleri kazanarak 20 yıl aradan sonra gelen ikinci olimpiyat zaferinin sevincini yaşadı.

KÜREK

Pinsent’ın dördüncü altını

Atina 2004’ün sekizinci gününde yapılan erkekler dörtlü finalinde İngiliz kürekçi Matthew Pinsent, üst üste dördüncü olimpiyatında altın madalya kazanarak Sir Steven Redgrave’e bir adım daha yaklaştı. Steve Williams, James Cracknell ve Ed Coode’la birlikte Kanada’ya karşı kıyasıya mücadele veren İngilizler’in tarihi zaferini santimler belirleyince ortaya yıllarca unutulmayacak bir final çıktı.

BEYZBOL

Red Sox’ın 86 yıl bekleyen zaferi

Amerikan Sporları’nda yılın en büyük şovunu beyzbolda Boston Red Sox gerçekleştirdi. Tam 86 yıl aradan sonra şampiyonluğu kazanan Red Sox, Amerikan Ligi finalinde ilk üç maçı kaybettikten sonra New York Yankees’i 4-3’le devirerek hafızlardan asla çıkmayacak bir seri yarattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!