20 yıllık hesap

Güncelleme Tarihi:

20 yıllık hesap
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

İtalya'da yapılan 1980 Avrupa Şampiyonası finallerine ayyıldızlı ekibimiz çok yaklaşmıştı. Gruptaki son maçımız bir puan farkla lider olan Almanya ile Gelsenkirchen'deydi. O maçı 2-0 kaybedip finalin kapısından dönmüştük. Ve kader iki takımı 20 yıl sonra tekrar bu kez Münih'te karşı karşıya getiriyor.

Gerçekler

Ah şu Moldova maçı... Hani, derler ya, dereyi geç de çayda boğul... İşte öyle bir şey oldu. Her neyse, daha boğulmadık ve bir ay sonra Almanya ile oynayacağımız maçı umutla bekliyoruz. Kazanırsak, hiç bir dert kalmıyor. Beraberlikte işler karışık. Kalemi kağıdı alıp, bir yığın rakamların içine gömüleceğiz. Ve umutlarımızı grup ikinciliğine yönlendireceğiz.

AYNI RAKİP

Her neyse, benzeri bir olayı yıllar öncesi bir kez daha yaşamıştık. Şimdi hikayenin başına dönüp, başlayalım anlatmaya. 1980 Avrupa Futbol Şampiyonası eleme grubunda B.Almanya ile eşleşmiştik. Galler ve Malta grubumuzdaki diğer rakiplerdi. İlk maçta Galler'e son 20 dakikada yenildik. 70. dakikada Deacy'nin golüyle bu uzak ülkeden puansız döndük.

GOLSÜZ BERABERLİK

Daha sonra İstanbul'da Malta'yı Sedat III ve Fatih Terim'in golleri ile 2-1 yendik. Ve 1979'un Nisan ayında yine İstanbul'da Almanya ile oynadığımız maçı golsüz bitirdik. Sıra, Malta ile rövanşa gelmişti. Malta'daki deplasman oyununu Sedat III ve Mustafa Denizli'nin golleriyle yine 2-1 kazanırken, gözler Galler ile yapacağımız karşılaşmaya yönelmişti.

TeK YOL

Galler'i zorlansak da İstanbul'da Erhan Önal'ın golüyle devirdik ve Almanya'nın karşısına dikildik. Türkiye için tek yol vardı. Kazanmak... Kazanmak... Kazanmak... Gelsenkirchen'de oynayacağımız bu son 90 dakikayı Türkiye 7 puanla çıkarken, B.Almanya 8 puanla grup lideri olmanın avantajını yaşıyordu.

BECEREMEDİK

Soğuk bir Aralık günüydü. Almanlarla müthiş bir mücadele giriştik. Ancak, 16. dakikada yediğimiz gol, işimizi iyice zorlaştırmıştı. Maç sonuna kadar savaşı elden bırakmadık. Ve maçın bitimine iki dakika kala Zimmerman'ın attığı ikinci Alman golü tüm umutlarımızı yıkıyor ve rakibimize finalist olarak İtalya'ya taşıyordu.

YİNE AYNI VİRAJ

Şimdi yaklaşık 20 yıl önce Almanya ile yaşadığımız bir olayın benzerini bir ay sonra Münih'te bir kez daha tekrarlayacağız. Yenersek, grup birincisi olarak Avrupa Futbol Şampiyonasına katılmanın sevinç ve gururunu yakalayacağız. Beraberlikte bile şansımız sürecek. Yenilgide mi? Böyle bir şey düşünmüyoruz.

SON SÖZ ALMANYA’DA

Mustafa Denizli, Moldova beraberliği ile fazla birşeyin değişmediğini belirtirken, ‘‘Artık iş Almanya'ya kaldı’’ dedi. Hakan Şükür ise Moldova maçındaki kötü performansı ile uzun süredir sürdürdüğü golsüzlüğünü devam ettirdi.

Denizli için Almanya maçı ayrı bir önem taşıyor. Çünkü 20 yıl önce fırsat tepen takımda futbolcuydu.

Bu kez patron olarak sahada

O zaman futbolcuydu

Milli takımımızın kaderini çizecek 9 Ekim'deki Almanya maçı Mustafa Denizli için ayrı bir önem taşıyor. O dönemde milli takım futbolcusu olan, Gelsenkirchen'e giden ancak forma giymeyen Denizli, 20 yıl aradan sonra bu kez teknik direktör olarak final vizesi için yine Almanya'ya ama bu kez Münih'e gidecek.

78 yılın en iyisi

Bugün Futbol Federasyonu'ndan bir basın toplantısı düzenleyecek olan Denizli, dün Atatürk Hava Limanı'nda yaptığı açıklamada, A Milli Takım'ın 76 yıllık tarihinde ilk kez grup maçlarında bu denli yüksek puana ulaştığını söyledi ve ekledi: ‘‘Artık herşey 9 Ekim'de Almanya ile oynayacağımız maçta belli olur.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!