1907’nin görüşü: Onikinci adam sahaya

Güncelleme Tarihi:

1907’nin görüşü: Onikinci adam sahaya
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2001 01:58

Spor Kulüplerini gerçekten büyük yapan özellikler vardır. Kulübün tarihi, bu tarih boyunca elde edilen başarılan, o kulübün yetiştirdiği, tarihe malolmuş sporcular, başarılı yöneticiler...

Ancak, bir spor kulübünü büyük yapan en önemli ve ayrıcalıklı özellik, o kulübün taraftarlarıdır. İşte, Fenerbahçe taraftarları da Fenerbahçe'yi en büyük spor klübü yapmıştır.

O kulüp ki dünyada eşi benzeri görülmemiş bir şekilde, ülkesinin kurtuluş mücadelesinde yerini almış, tarihi boyunca elde ettiği başarılarla tüm dünyada eşi olmayan bir taraftar kitlesine sahip olmuştur. O kulüp ki, kendi taraftarı olmayan yazarlarca da ‘‘Fenerbahçe Cumhuriyeti’’ adlandırmalarına layık görülmüş ve tarihi ile birçok kitaba konu olmuştur.

MANEVİ GÜÇTÜR

Taraftarlar, spor kulübü için maddi manevi bir güçtür. TV yayınlarının reytingi, maçlarda satılan bilet sayısı, kulüp ürünlerinin satış hasılatı, kısaca doğru uygulamalarla kulubün maddi güce dönüştürebilecek gerçek potansiyeli demektir.

Maddi potansiyel güç olmaktan çok daha önemlisi taraftar, statları doldurarak takımına takımına destek verip, geçen yıl da hep birlikte yaşadığımız gibi 3-0 yenilgileri 4-3 galibiyetlere dönüştürerek, stadı rakip takımların korkulu rüyası haline getiren büyük manevi güçtür. Aynı zamanda taraftar, siyasi güçtür. Takımın sahada ve saha dışında hakkını yemeyi aklından geçirenleri eninde sonunda aklı selime getiren bir güçtür.

Taraftar, ayrıca sporculara o kulübün formasını giymeyi bir kariyer hedefi haline getiren güçtür. Kulüp yönetimlerinin başarılarında da yine en büyük katkı ve destek, taraftarların gücünden kaynaklanmaktadır.

İZLENME ORANI

Ve Fenerbahçe taraftarları o kadar büyüktür ki, kendilerini Avrupa'nın en büyüğü ilan edenler boş tribünlere oynarken, takımın sadece kendi sahasındaki maçlarda değil, deplasman maçlarında bile stadları doldurmuş; şampiyon olmadığı yıllarda bile takımının maçlarının TV yayın izlenme oranını rakiplerine göre çok yükseltilmiştir. Fenerbahçe başarıları gazete trajlarını artırmış, Türkiye'ye sıkıntılarını unutturmuştur.

Böyle büyük bir taraftar kitlesine sahip, bu denli büyük bir camianın çok daha büyük başarılara imza atmasını her Fenerbahçeli arzu eder. Ancak bu konuda herşeyi sadece başkanlardan ve yönetimlerden beklemek haksızlıktır.

DESTEKLEMELİYİZ

Bu konuda her Fenerbahçeli'nin üstüne düşen sorumluluklar vardır.

Maçlara gelerek, ürünlerini satınalarak takımımızı madden ve manen desteklemeliyiz. Bir Avrupa kulübü olabilmek için, Avrupa kulüplerinin yöntem ve metodlarını er veya geç uyguluma zorunluğumuz vardır.

Yaşadığımız ekonomik kriz şüphesiz hepimizi çok olumsuz etkilemiştir. Ancak, Türkiye'deki spor kulüpleri içinde belki de bu kriz nedeniyle günlük işleyişi sekteye uğramamış tek kulüp Fenerbahçe ise bizlere düşen görev ve sorumluluk, kulübümüzü bu durumda madden ve manen yalnız bırakmamaktadır.

Her ne kadar yeni yapılan tribün fiyatları ve maçlara geliş-gidişler taraftar için maddi bir külfet yaratıyorsa da, Fenerbahçe taraftarı büyük başarıların ancak elele verilerek kazanılabileceğinin farkındadır.

İşte şimdi tam zamanı... 12 numaralı formanın sahibi 12. ADAM...

Haydi sahaya gel ve dosta, düşmana Fenerbahçe'nin ve Büyük taraftarların farkını yine göster.

Haydi 12. ADAM sahaya...
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!