19 ay sonra gelen kucaklaşma

Güncelleme Tarihi:

19 ay sonra gelen kucaklaşma
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2012 00:00

GALATASARAY’ın Kubalı Dünya yıldızı voleybolcusu Rosir Calderon, 8 aylıkken ülkesinde bıraktığı 2.5 yaşındaki oğlu Luis Felipe’ye 19 ay sonra İstanbul’da kavuştu. Birbirlerini İstanbul’da doyasıya tanıyan ana-oğulun buluşmasında duygu yoğunluğu yaşandı.

Haberin Devamı

Calderon’un gözyaşları sel olup aktı. 16 ay ayrı kalıp, 19 ay sonra beraber yaşamaya başlayan ana-oğul, şu günlerde birbirlerini tanımaya çalışıyorlar

Rosir Calderon’un, Luis Felipe’yi salıncaklara, kaydıraklara bindirdiği, çimlerinde yuvarlandıkları Kalamış parkında HÜRRİYET’te oradaydı.

OĞLUM İLE BİRBİRİMİZİ KEŞFEDİYORUZ

-Calderon, Kuba’dan ayrılıp, küçük Luis Felipe’yi bırakırken, onsuz geçirdiğin 19 ayda neler hisseti. Bir daha ayrılmamak üzere kavuşurken ne tür duygular içindeydi?

“Luis’i ilk bıraktığım an çok zordu benim için. Bunu yapabilmemin tek motivasyonu çocuğumun geleceğine inanmış olmamdı. Ben özgür bir ülkedeydim ama bir parçamı anavatanımda bırakmıştım. Öyle anlar yaşadım ki, vazgeçip Kuba’ya dönme kararı bile verdim. Fakat daha sonra tekrardan onun için bunu yapıp o inanılmaz acıya katlandım. Onu ilk gördüğüm anda büyük reaksiyon göstermeyerek duygu yoğunluğundan dolayı travma geçirmesini istemedim. Benim onun annesi olduğumu biliyor. Birbirimizin neleri sevip sevmediğimizi yeni keşfediyoruz. Yoğun antrenman ve maçlardan ona fazla zaman ayıramıyorum. Yardıma ihtiyacı var. O nedenle şu sıralar stres yüklü, ağresif oluyor.

Haberin Devamı

MAMA.. DEYİNCE KALBİM PARAMPARÇA OLDU

-İlk mama (anne) dediğinden neler hissettin?

İnanılmaz bir duygu idi. Bir Olimpiyat ya da Dünya şampiyonluğu madalyasından çok daha değerli. O anda kalbim paramparça oldu. Hüngür hüngür ağladım.

FİDEL CASTRO BİZE ÇİÇEKLERİM, KAHRAMANLARIM DERDİ

-Fidel Castro’nun voleybolu çok sevdiği biliniyor. Bir anınız var mı?, Maçlardan sonra size neler söylerdi?

Voleybolu çok seven Fidel Castro, Pan Amerikan Oyunları ile Atina ve Pekin Olimpiyatlarından sonra yanımıza geldi. Tebrik etti. (sizler benim çiçeklerim, Kuba’nın kahramanlarısınız) diyerek onurlandırması çok gurur verici bir olaydı. Bizlerle her olimpiyat dönüşü Havana’da forum yapardı.

NESLİHAN İLE BİRLİKTE OYNAMAMIZ TEKNİK MUCİZEYE BAĞLI

-Türkiye de hangi starlarla oynamak istersin?

Oyuncu seçen biri değilim. Türkiye’de bir çok star oyuncu var. Neriman bizim takımda. Neslihan ve Milli Takımda oynayan her oyuncu ile aynı takımda oynamak isterim. Bilhassa Neslihan ile beraber oynamayı çok arzuluyorum. Ancak birlikte aynı takımda oynamamız teknik mucizeye bağlı. Çünkü ikimiz de manşet alamıyoruz. Aynı takımda ilk altıda oynarsak manşet alma sıkıntısı yaşanır. Manşetsiz oyuncu bir işe yaramaz.

Haberin Devamı

EN GÜZEL PURO KADIN BACAĞINDA SARILIR

-Hiç puro sardın mı?

Bizi bir kez puro fabrikasına götürüp, sarmasını gösterdiler. Orada puro sarmasını öğrendim. Ancak sigara içmeyi sevmediğim için sonrasında ilgi duymadım. Kuba’da bazı puro tiryakileri sokakta kadınların bacaklarında sardıkları puroyu tercih ederler. Çünkü o puronun içiminin daha hoş, fiyatının da çok ucuz olduğudur.

BİR PARFÜMÜMÜZ BİLE YOKTU

-Kuba’dayken Avrupa’yı, Türkiye’deyken Kuba’yı nasıl görüyorsun?

Kuba da zaman durmuş durumda ilerliyorsunuz. Avrupa’ya ya da Amerika’ya gitmek bir fantaziydi. Bizim seviyemizde olmayan Avrupa, Asya ve Amerikalı oyuncuların nasıl ödüllendirildiğini, neler giydikleri, neler yedikleri, hangi parfümleri kullandıklarını duydukça üzülüyorduk. Bu bizler için çok acı bir durumdu. Kaliteli bir parfümümüz bile yoktu. Dünyanın genelinde Kuba sporunun geriye gitmesinin nedenleri işte bunlardı.

Haberin Devamı

OLİMPİYAT ÜÇÜNCÜSÜ OLDUK 100 DOLAR AYLIK ALDIK

-Kuba’da Dünya ve Olimpiyatlarda dereceye giren sporculara ne ödül verilirdi?

Olimpiyat şampiyonu 300 dolar, ikinci 200 dolar, üçüncü ise 100 dolar aylık alırdı.

AİLEMİ, PLAJLARIMI, DANSIMI, GÜLMEYİ ÖZLEDİM

-Kuba’nın nelerini özlüyorsun?

Ailem, plajlarım, geleneklerim, dansım, dominom, bir cafe de saatlerce sohbet etmek, gülmek.

İZLENİYORUM..NOTLARIM YÜKSELİRSE İKİ YIL SONRA KUBA’YA GİRİŞ YASAĞIM KALKACAK

-Kuba’ya girişin serbest mi?

Şu anda yasaklıyım. Ülkem ile ilgili olarak kötü bir şey söylersem eksi not alıyorum. İzleniyorum. Şu anda puanlarım yüksek. Böyle gidersem iki yıl sonra Kuba’ya giriş iznim çıkabilir diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

TÜRK KADIN VOLEYBOLU BÜYÜK AŞAMA GÖSTERDİ

-Türk voleybolu dünyanın neresinde?

Türk Milli Takımı her şampiyonada büyük aşamalar kaydediyor. Türkiye artık diğer ülkelerin oynamak istemedikleri takımlar listesine girmiş durumda. Yıllarca kadın voleybolu dendiğinde Kuba, Brezilya, Rusya, Çin, İtalya ve eski Yugoslavya ilk sıralarda yer alırdı. Artık Türk Kadın voleybolu bu ülkeleri yenebiliyor.

FİLEDE KUBA’NIN SİSTEMİ TIKANDI

- Kadınlarda Türk voleybolu ile Kuba voleybolunun bir kıyaslamasını yapar mısın?

Dünya voleybolunun geldiği seviyede Kuba sistemi artık tıkanmış durumda. Çünkü birçok başarılı ülkelerin üst düzeyde ligleri var. Oyuncuları yabancılarla birlikte oynayarak çok tecrübe kazanıyorlar. Kuba’nın ligi olmadığı için oyuncularının güçlü takımlarla oynayarak tecrübe edinme şansları yok. ABD’de lig yok. Ancak ABDli oyuncular dünyanın çeşitli ülkelerinde yüksek liglerde oynama şansları buluyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’DE DEFANSI DÜŞÜNEN OYUNCU ÇOK AZ

- Sence Türk Kadın voleybolunun artı ve eksileri neler?

Türkiye Kadın Voleybol Ligi çok iyi servis atılan bir lig. Ben de hucum ağırlıklı bir oyuncuyum ama Türkiye’de kadın voleybolu çok hucuma dönük oynanıyor. Birkaç oyuncu hariç defansı düşünen fazla oyuncu yok.

ŞİMDİ ANNELİK DUYGUSUNU TADIYORUM

- Rosir Calderon saha içinde ve dışında nasıl bir insan?

Saha içinde sakin biri olduğumu düşünüyorum. Başarıya odaklı, randımanı yüksek bir sporcu modeliyim. Saha dışında ise kendime bakmayı, arkadaşlarıma iyi davranmayı, alış veriş yapmayı seven bir kadınım. Şimdi annelik duygusunu tadıyorum. Uzun süre beraber olmadığım çocuğuma davranış eksikliklerini yerleştirmeye çalışıyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!