165 milyon liraya arşiv yapacak, 38 ülkenin hafızası korunacak

Güncelleme Tarihi:

165 milyon liraya arşiv yapacak, 38 ülkenin hafızası korunacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2011 00:00

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Kağıthane’de yapımına başlanan, İstanbul’un 4 ayrı bölgesinde bulunan Osmanlı arşiv ünitelerini tek bir çatı altında toplayacak Milli Arşiv Sitesi, resmi teslim tarihinden bir yıl erken tamamlanarak yıl sonuna hizmete girecek.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, projenin 165 milyon liralık yatırım bedeli olduğunu belirtereki “38 ülkenin hafızası güvenceye alınacak” dedi. 100 milyon belgenin bulunacağı arşiv, nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırılara karşı özel olarak korunacak.

Modern arşivcilik

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu’na hitap eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “soykırım var diyorsanız ortak komisyon kuralım, karşılıklı olarak arşivlerimizi açalım” önerisiyle gündeme gelen Osmanlı arşivlerinin binası yerli ve yabancı araştırmacıların her türlü bilgiye kolay erişimini sağlayacak şekilde tasarlandı. TOKİ-Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü işbirliğiyle Kağıthane’de yapımına başlanan arşiv binası tamamlandığında, Osmanlı arşivleri tek bir merkezde toplanmış olacak. Milli Arşiv Sitesi hakkında bilgi veren TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, 9 hektarlık arazi üzerine inşa edilen binada, modern arşivciliğin gerektirdiği tüm ayrıntıları düşündüklerini söyledi.
Erdoğan Bayraktar, şunları söyledi: “Muhafaza altına alınacak belgeler nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırılardan korunacak. Olası bir yangın sırasında arşivdeki belgelere zarar vermeyen gazlı ve basınçlı köpük kullanılacak. Arşiv binasında yangına dayanıklı camlar kullanacağız.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!