100 yılı devirdiler ama şimdi gözden uzaklar

Güncelleme Tarihi:

100 yılı devirdiler ama şimdi gözden uzaklar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2014 18:01

Bir zamanlar adından sıklıkla bahsedilen ve son zamanlarda eski günlerine nazaran pek fazla gündeme gelmeyen ülkemizdeki asırlık futbol kulüpleri, sessizlikleriyle ve devam ettikleri faaliyetleriyle son yıllarda pek fazla gündeme gelmiyor.

Haberin Devamı

Ülkemizde 1908 yılında 2.Meşrutiyet'in ilanı futbola bir hayli hız kazandırdı. Bilindiği üzere 1905 yılında ilk Türk Futbol Kulübü Galatasaray, 1907'de Fenerbahçe ve 1903'te kurulan ancak Futbol Branşın'da 1910'da faaliyetlere başlayan Beşiktaş Jimnastik Kulübü kurulmuştur. Bu takımlar, kulüp değerleri sıralamasına göre de, taraftar olarak da en fazla sayıya sahip kulüplerdir. Kuruluş yılına göre 100 yılı geride bırakan diğer kulüplerimiz ise gözlerden çok uzakta, faaliyetlerine devam etmektedirler.

Gelin bu takımlara bir göz atalım…


Altay Spor Kulübü
Türk Sporunun aynası ve tarihi olarak bilinen Altay Spor bu yıl 100. Yılını kutluyor. UEFA Kupası’nda ilk kez mücadele eden Türk takımı olarakta bilinen Altay Spor, aynı zamanda Kupa Galipleri Kupası’na katılan ilk Anadolu Kulübü olarakta bilinmektedir. UEFA Kupası ve Kupa Galipleri Kupası’nda 3’er kez, Balkan Kupası’nda 2 kez ve İnter-Toto Kupası’nda 1 kez olmak üzere 9 sezon Türkiye’yi Avrupa’da temsil etmiştir. Türkiye Kupası’nda Altay, 7 kez final oynayıp 2 kez kazanmıştır ve aynı zamanda bu kupayı Anadolu’ya taşıyan ilk takımdır. 100. Yılında Spor Toto 2.Lig’de mücadele eden ve 28 puanla 9. sırada bulunan Altay Spor bir asırlık çınar olduğu için İzmir’in en büyüklerinden biridir.


Vefa Spor Kulübü
1908 yılında İstanbul’da kurulan yeşil beyazlı kulüp, futbolun yanı sıra atletizm, izcilik, kürek gibi sporun farklı alanlarında da faaliyet göstermiştir. 1909 yılından itibaren günden güne daha geniş bir kitleye ulaşır olmuştur ve 1959’da Milli Lig kurulana kadar İstanbul Ligi’nde oynayıp profesyonel futbol liginin ilk sezonunu 3.lükle bitirmiştir. 1970’li yıllarda İstanbul nüfusunun çoğu üç büyükler olarak anılan Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ı tercih ettiğinden dolayı Vefa Spor Kulübü düşüşe geçmiştir. 1986-87 sezonunda 2.ligden, 1993-94 sezonunda 3.ligden düşmüştür. Şuanda Bölgesel Amatör Lig 11.grupta mücadele eden Vefa Spor Kulübü 26 puanla 7. sırada bulunmaktadır.


Beykoz Spor Kulübü
1908 yılında İstanbul’un Beykoz ilçesinde kurulan sarı siyahlı ekip, önceleri jimnastik branşına ağırlık vermiş ve sonraları futbol, basketbol, boks branşlarında da başarılara imza atmıştır. 1950-60’lı yıllarda futbol takımından birçok oyuncu milli takım forması giymiş ve üç büyüklere transfer olmuştur. Fakat kulübün futbol branşı sonraları etkisini kaybetmiş ve yıllardır yapılan yatırımların karşılığı bir türlü alınamamaktadır. Bu sezon ise bölgesel Amatör Lig’den düştüğü Yerel Amatör Lig’de mücadele etmektedir.


Anadolu Üsküdar Spor Kulübü
1908 yılında kurulmuş en eski spor kulüplerinden biri olan Üsküdar Anadolu, 1989 yılına kadar İstanbul Amatör Liglerinde mücadele etmiştir. İstanbul Ligi’nde uzun yıllar yer almıştır. Üsküdar Anadolu isminin kullanılamaması TFF statüsüne göre mümkün olmadığı bu nedenle takımın adı Anadolu Üsküdar 1908 Spor Kulübü olarak değiştirilmiştir. TFF 3.Lig 1.Grupta mücadele eden kulübün, adı son zamanlarda pek fazla duyulmamaktadır.


Küçükcekmece Spor Kulübü
İstanbul’un Eminönü İlçesinde Sülaymaniye Sirkeci adıyla 1911 yılında ilk olarak lacivert-turuncu renkleriyle kurulan bu kulüp, daha sonra Fenerbahçe Spor Kulübü ile karışmasın diye renklerini değiştirmiştir. Bir dönemler eski milli takım teknik direktörü Abdullah Avcı’nın da formasını giydiği kulüp, son zamanlarda TFF 3. Lig ile bölgesel amatör lig arasında bir nevi asansör yapmıştır. Şuanda ise Bölgesel Amatör Ligi’nde mücadele etmektedir.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!