10 milyon kişi tasarruf edecek

Güncelleme Tarihi:

10 milyon kişi tasarruf edecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2016 21:29

Garanti Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, BES’te katılımcı sayısının 6.5 milyon kişiye, fon toplamının da 60 milyar TL’ye ulaştığını belirterek, “Tasarruf deyince akla hemen BES geliyor. 2017’de başlayacak otomatik katılım ile 6.4 milyon kişi daha sisteme girecek. Böylece ortalama 10 milyon katılımcıya ulaşırız” dedi.

Haberin Devamı

GARANTİ Emeklilik Genel Müdürü Cemal Onaran, 1 Ocak’ta başlayacak otomatik katılım ile Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) 10 milyon katılımcıya ulaşacağını söyledi. Onaran, bugün sistemde 6,5 milyon kişi olduğunu, otomatik katılım ile de 6.4 milyon kişinin daha BES’e gireceğini belirterek, “Ortalama 10 milyon katılımcıya ulaşılır” dedi.

Basın mensupları ile bir araya gelen Cemal Onaran, hem bireysel emeklilik sistemi hem de yeni başlayacak otomatik katılım hakkında değerlendirmelerde bulundu. 2017’nin başında başlayacak otomatik katılım ile 100 ve üzeri çalışanı olan işletmelerdeki 18-45 yaş arası kişilerin otomatik BES’e gireceklerini ifade eden Onaran, “Bu da 6.4 milyon kişi ediyor. İlk etapta bin ve üzeri çalışanı olan işletmelerden başlanabilir” dedi.

Haberin Devamı

MERKEZİ FONA KARŞIYIZ

Cemal Onaran, “Otomatik katılıma yönelik merkezi bir fon kurulması düşünülüyor, sizin bu konuya bakışınız nedir?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Biz, merkezi fon sistemini istemiyoruz. Rekabet olmalı. Mesela, şirket olarak katılımcılarımıza en yüksek getiriyi sağladık; merkezi fon olursa bunu söylemenin bir
anlamı kalmaz. Her şirket kendi fonunu kurup, yönetmeli, rekabet olmalı.”

YÜZDE 30’U ÇIKAR

Cemal Onaran, otomatik katılım başladıktan sonra sisteme girecek kişilerin yüzde 70’nin cayma hakkını kullanmayıp, sisteme devam edeceğini vurgulayarak, “Bize göre ekonomik zorluklar nedeniyle yüzde 30’u otomatik katılımdan çıkacak. Çünkü bazı kesimler için maaşlarında kesilecek 50 lira önemli. Keşke yüzde 100’ü kalsa. Devletin verdiği teşvik o kadar yüksek ki, bize göre girenlerin tamamının çıkmaması lazım” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!