Yeni trend: Görünmezler teknolojisi!

Güncelleme Tarihi:

Yeni trend: Görünmezler teknolojisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2017 14:57

Giyilebilir cihazlar artık teknolojiyle az da olsa meraklılarının bildiği ve kullandığı bir yenilik. Önce Fitbit gibi sağlık bilekleri, daha sonra Samsung Galaxy Gear gibi akıllı saatlerle tanıştık. Daha sonra Apple Watch ile giyilebilir teknolojilerin tüm seyri değişmeye başladı. Artık başta sağlık olmak üzere ödeme gibi birçok alanda giyilebilir teknolojiler günlük hayatın tam ortasında yer almaya başladı. Dijital sanayi alanları da buna kayıtsız kalmadı. Google’ın arttırılmış gerçeklik (Augmented reality) teknolojilerini kullandığı akıllı gözlük modeli Google Glass bunun ilk örneklerinden biri oldu.

Haberin Devamı

GOOGLE GLASS ÖRNEĞİ
Örneğin; sağlık sektöründe doktorlar ameliyat sırasında Google Glass kullanarak çalışmalarında daha efektif sonuçlar aldı. Daha sonra akıllı kasklar çıktı. Intel’in geliştirdiği ‘Daqri’ adındaki model, mühendislere ve çalışanlara arttırılmış gerçeklik altyapısyla üretim hatlarındaki sorunun nasıl giderileceğini gösterdi. Daha sonra ise giyilebilir teknolojilerin endüstriyel kullanımlarda güvenlik önlemleri için de kullanılan örnekleri ortaya çıktı. Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından gerçekleştirildi. 'Safety++' adındaki çalışmayla konseptler tasarladı. Özellikle enerji sektöründe çalışanların kimyasal maddelere maruz kalması gibi tehlikeli durumlarda uyarı sisteminin devreye girmesi ilgi çekenlerin başında yer aldı. Giysilerde bulunan sensörler, havadaki kimyasal maddelerin yoğunluğunu algılıyor ve buna göre merkezi bilgilendiriyor.

4.5 MİLYAR DOLARLIK PAZAR
Bu örnekler ilk akla gelenlerden. Her geçen gün kullanımı giderek artan giyilebilir teknolojilerin hem kişisel hem de kurumsal kullanımıyla birlikte 4.5 milyar dolarlık bir pazar yarattığı hesaplanıyor. Ancak bu teknolojiler de gelişiyor. Mühendisler şimdi de giyilebilir teknolojilerin ötesine geçerek yepyeni bir teknoloji geliştiriyor. Bu teknolojinin adı ‘Görünmezler’ (invisibles). MIT tarafından geliştirilen bu yeni teknoloji peki nasıl çalışıyor? Radyo dalgalarının kullanıldığı görünmezler teknolojisinde ortama bir düşük frekansta çalışan A4 boyutlarında bir sensör yerleştiriyor. Bu sensör radyo dalgalarıyla ölçümler gerçekleştiriyor.

Yeni trend: Görünmezler teknolojisi


İLK ÖRNEĞİ UYKU TAKİBİNDE

İlk kullanım alanı ise tıpkı ilk akıllı bilekliklerde olduğu uyku takibi için yapılıyor. Bu teknolojiye bir de makine öğrenmesi (machine learning) ve yapay zekâ (AI) altyapılarla oluşturulan algoritma setleri ekleniyor. Sonuç ise oldukça heyecan verici. Bilgisayar bilimleri alanında Profesör olan Dina Katabi’nin geliştirdiği teknoloji de ilk testler yapılmaya başlandı. Şu ana kadar 25 kişi üzerinde 100 gün boyunca test edilen görünmezler teknolojisi, kullanıcıların uyku takibini yüzde 80 doğruluk ile gerçekleştirmiş durumda. Bu projenin ABD’nin Sağlık Bakanlığı'na (FDA) bürosunda da onay alması dikkat çeken detaylar arasında yer alıyor. Katabi, geliştirdiği görünmezler teknolojisinin kullanımını biraz daha geniş alana yaymak istiyor. Katabi, “Parkinson, depresyon ve Alzheimer gibi hastalıkların takibi için de bu teknoloji kullanılabilir. Hatta bu konuda Massachusetts Hastanesi’nde ilk uygulamalar hayata geçirilmeye başlandı” diyor.

ENDÜSTRİYEL UYGULAMALARI GELİR Mİ?
Görünmezler teknolojisinin ilk örnekleri sağlık alanında hayata geçirilmeye başlansa da önümüzdeki dönemde bu teknolojileri endüstriyel alanlarda kullanılabileceğini hayal etmek çok da güç değil. Kısacası hayatımıza yeni yeni giren giyilebilir teknolojiler, yerini görünmezler teknolojilerine bırakacak gibi duruyor.

 

Haberin Devamı

 

Osman Birgili: “Şu anda doğan çocukların gelecekte hangi mesleği yapacağı belki henüz icat bile edilmedi" | Ofis Dışında

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!