Güncelleme Tarihi:
Küçük yaşlarda başladığı yüzmede başlarda su korkusu yaşayan ve zaman içinde bunu yendikten sonra antrenör Ercüment Kantar ile milli yüzücü düzeyine gelen Kotan, bu yıl Türkiye'yi Avrupa Down Sendromlular Yüzme Şampiyonası'nda temsil etme başarısını gösterdi.
Kotan, yaptığı açıklamada, çocukluktan bu yana sporun hemen her dalına ilgisinin bulunduğunu, en fazla yüzmede gelişme gösterdiğini anlattı. Yüzmenin yanı sıra, basketbol ve tekvandoya da vakit ayırdığını belirten Kotan, “Yüzmeyi çok seviyorum, turnuvalardan aldığım toplam 37 madalyam var. Ercüment hocamla aramız çok iyi, ona çok güveniyorum” dedi.
Aynı zamanda Türk Telekom Genel Müdürlüğü'nde çalışan 24 yaşındaki Kotan, "Her şey iyi gidiyor, yoğun çalışıyorum. İşimi seviyorum ve üst noktalara gelmek istiyorum. Yüzmedeki hedefim, gelecek yıl kasım ayında Meksika düzenlenecek dünya şampiyonasına katılmak. Engelli arkadaşlarıma buradan çağrıda bulunmak istiyorum, spor yapsınlar, basketbol oynasınlar, yüzsünler ve benim gibi başarılı olsunlar. Hayallerinin peşinden gitsinler” diye konuştu.
Kotan'ın antrenörü Ercüment Kantar da milli yüzücüyle 7 yıl önce Anıttepe yüzme havuzunda tanıştıklarını, Kotan'ın yüzmeyi bildiğini ancak stil bilmemesinden kaynaklı problemleri sabırla aştıklarını söyledi. Kantar, “Hasan Gökhan, Türkiye şampiyonlarına girdi, dereceler aldı. İki engelli sporcum, 19-23 Eylül tarihlerinde Portekiz'in evsahipliği yaptığı Down Sendromlular Avrupa Şampiyonası'na katıldı. Bunlardan biri Hasan Gökhan oldu. Ben de ailesinin sponsorluğunda yanlarında katıldım” ifadelerini kullandı.
Kantar, birlikte çalışmaya başladıkları ilk dönemlerde, sporcusunun hırçınlıklarının, zamanla yerini yumuşak huya, anlayışa ve azme bıraktığını belirterek, Kotan'a ilgi ve şevkatle yaklaştığını, bütün sorunları aştıklarını kaydetti. Kotan'a, arkadaş gibi davranmaya çalıştığını söyleyen Kantar, bu işin öncelikle sabır gerektirdiğini vurguladı.
Kantar, şöyle devam etti:
“İnsanı sevmek çok önemli. Özel sporculara güler yüzle davranıldığında iletişim kuramamanız imkansız. Sevgiyle, güler yüzle anlatılan her şeyi anlıyorlar. Vermeye çalıştığımız şeylerin karşılığını bu sayede alıyoruz. Bu anlamda özel sporcularımızın başaramayacağı hiçbir şey yok diye düşünüyorum.
Hasan Gökhan, sporu, yüzmeyi çok seviyor. Biz sporla her şeyi gerçekleştirdik ve kendi kabuğumuzdan çıktık. Biz diyorum, çünkü Hasan Gökhan'la dostuz, arkadaşız. Önümüzdeki hedef, 7-17 Kasım 2014'te Meksika'da yapılacak Down Sendromlular Dünya Şampiyonası'nda İstiklal Marşımızı dinlettirmek. Zorlu bir süreç bizi bekliyor.”
“Hiç yılmadık”
Milli yüzücü Kotan'ın, kreş döneminde yüzmeye başladığnı belirten anne Nuray Kotan, oğlunun o zamanlar suyu pek sevmediğini fakat antrenör Kantar ile tanışmasının ardından yüzmeye ilgi duyduğunu ve bırakamadığını söyledi. Anne Kotan, oğlunun bu yaşa gelmesinde büyük zorluklar ve sıkıntılar yaşadıklarını dile getirerek, “Çocuğunuza insanların bakış açışı çok farklı. Toplumun ön yargılarını kırmak için çok mücadele verdik, hiç kolay olmadı. Çalışan bir anneydim ve oğlum için erken emekli oldum. Gelen tepkilere, bakışlara rağmen hiç yılmadık ve bugünlere geldik” diye konuştu.
Down sendromlu çocukların kas ve bağışıklık sisteminin, diğerlerine oranla daha zayıf olduğuna işaret eden anne Kotan, bu sıkıntıların sporla giderildiğine bizzat şahit olduğunu da ifade etti.
Anne Kotan, tüm engelli bireylerin ebeveynlerine, çocuklarını spora yönlendirmeleri konusunda tavsiyelerde bulundu. Kotan, sözlerini, “Engelli çocukların sporla neler başarabileceklerini göreceksiniz. Ben onu oğlumda gördüm ve başarısıyla da övünüyorum, gurur duyuyorum. Hasan Gökhan'ın Meksika'ya gitmesini can-ı gönülden destekliyoruz. İnşallah oralarda da başarısını görürürüz” şeklinde tamamladı.