Sinan Erdem vefat etti

Güncelleme Tarihi:

Sinan Erdem vefat etti
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 24, 2003 10:57

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Sinan Erdem, tedavi gördüğü Paris'te öldü. Bir süre önce ameliyat olan Erdem'in, dün gece yoğun bakıma alındığı, bu sabaha karşı da vefat ettiği bildirildi. 76 yaşında hayata gözlerini yuman Erdem, İstanbul'un olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapması için büyük çaba harcamıştı.

Haberin Devamı

Karaciğerindeki tümör nedeniyle bir süre önce Fransa'da ikinci kez ameliyat olan Erdem'in dün gece sağlık durumu ciddileşmesiüzerine yoğun bakıma alındığı, ancak doktorların bütün çabalarına rağmen bu sabaha karşı vefat ettiği açıklandı.
 
SPORA ADANMIÅž BÄ°R HAYAT
   Â
9 Mayıs 1927 tarihinde Manisa'da doÄŸan Sinan Erdem, ilköğrenimini Ä°stanbul YeÅŸilköy Ä°lkokulu'nda, ortaokul ve liseyi Galatasaray Lisesi'nde tamamladı. Ä°stanbul Ãœniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezunoldu. Spor hayatına 1943 yılında voleybol ve tenis oynayarak baÅŸlayan Erdem, profesyonel voleybol kariyerine 1949'da BeyoÄŸluspor Kulübü'nde baÅŸladı ve 1951 yılında Galatasaray Kulübü'ne geçti. Voleybol Milli Takımı'nda uzun yıllar forma giydi. 12 kez milli oldu. Milli Takım kaptanlığı ve antrenörlük yaptı.Â

Haberin Devamı

1957-67 yılları arasında Türkiye Voleybol Federasyonu'nda genel sekreterlik yaptı. 1966 yılında Uluslararası Voleybol Federasyonu'na (FIVB) üye oldu ve 1972'den 1984'e kadar Organizasyon Komitesi Başkanlığı yaptı. 1975-1982 yılları arasında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) genel sekreter yardımcılığı yaptı. 1977 yılında Galatasaray Kulübü Divan Heyeti'ne girdi. 1982-1989 tarihleri arasındaTMOK genel sekreterliği yaptı. 1982'de İslam Oyunları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi, 1983'de ise Akdeniz Oyunları Teknik Komite Üyesi olarak görevde bulundu. 1987-88 sezonunda İstanbul Yeşilyurt Spor Kulübü Başkanlığı'nı üstlendi. 1988 Seul Olimpiyat Oyunları sırasında yapılan Uluslararası Olimpiyat Komitesi toplantısında adı geçen komiteye üye oldu. Aynı yıl Akdeniz Oyunları Yönetim kurulu Üyeliğine sçildi.

Meksika, Münih, Montreal, Moskova, Los Angeles Olimpiyat Oyunları'nda teknik delege olarak, Seul, Barcelona, Atlanta ve Sidney Olimpiyat Oyunları'nda ise Uluslarasası Olimpiyat Komitesi Ãœyesi olarak görev yaptı.Â

Sinan Erdem, 25 Şubat 1989 tarihinden itibaren TMOK Başkanlığı görevine devam etmekteydi. Fransa Spor Bakanlığı altın madaya ödülü ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi liyakat ödülü sahibi Sinan Erdem'e, Japon Hükümeti tarafından kültür günü olan 3 Kasım 1992 tarihinde Japon-Türk ilişkileri ve iki ülke arasındaki dostluğun gelişmesi nedeniyle Japon İmparataroru Akihito adına nişan verildi.

2004 yılında Atina'da yapılacak olimpiyat oyunları için kurulan koordinasyon komitesine de üye olan Sinan Erdem, spora verdiği hizmetlerden dolayı 1998 yılında Anadolu Üniversitesi, 1999 yılında da Marmara Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı aldı. 1999 yılında Fransa'da yapılan resmi bir törenle Fransa Cumhurbaşkanı adına nişan verilen Erdem, evli ve iki çocuk babasıydı.

TMOK'TAN AÇIKLAMA

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK), başkan Sinan Erdem'in ölümü nedeniyle bir bildiri yayınladı. Bildiride, ''Türkiye'de olimpiyat fikrinin temelini atan, ülke sporu için hayatını vakfeden başkanımızı kaybetmekten üzüntülüyüz. Onu sevgi ve rahmetle anarken, onun yaktığı olimpiyat ateşini TMOK üyeleri aynı heyecanla geleceğe taşıyacaktır'' denildi.

Ayrıca, Sinan Erdem'in cenaze töreni ile ilgili programın, cenazenin İstanbul'a gelişinden sonra açıklanacağı duyuruldu.

Diğer yandan, Galatasaray ve Fenerbahçe kulüpleri, resmi internet sitelerinden Sinan
Erdem'in ölümü nedeniyle başsağlığı mesajı yayınladı.

ÅžAHÄ°N: ADI YAÅžATILACAKÂ

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Sinan Erdem'in vefatı nedeniyle bir başsağlığı mesajı yayımlayarak, "1989 yılından buyana Türkiye'de olimpiyat ruhunun gelişmesi ve olimpiyat oyunlarının İstanbul'da düzenlenebilmesi için büyük mücadele veren, hayatının 60 yılını spora adayan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Sinan Erdem'in vefatını büyük üzüntüyle öğrendim. İstanbul'da olimpiyat oyunlarının düzünlenebilmesi için yapılan çalışmalar, Sinan Erdem'in manevi mirasına uygun olarak bundan böyle daha da büyük bir gayret ve inançla sürdürülecektir. Ayrıca İstanbul Ataköy Olimpiyat Evi'nin yanında yapımı devam eden çok amaçlı spor kompleksine merhum Sinan Erdem'in adı verilerek, ismi ölümsüzleştirilecek, gelecek nesillerin de bu büyük spor adamını tanıma ve örnek alması sağlanacaktır. Merhuma Allah'tan rahmet, eşi, ailesi ve bütün spor camiasına başsağlığı diliyorum.'' dedi.

   Â
KKTC Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Eyüp Zafer Gökbilen de TMOK Başkanı Sinan Erdem'in vefatı nedeniyle yayınladığı başsağlığı mesajında, ''Türk sporu bir duayenini kaybetti. uluslararsı alanda çok değerli hizmetleriyle, ismini spor tarihine altın harflerle yazdıran, değerli ağbeyimiz Sinan Erdem'i kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz." dedi.

TSYD: SAĞLIĞINI HİÇE SAYDI
 
Türkiye Spor Yazarları Derneği'nin(TSYD) yayınladığı başsağlığı mesajında ise  "Ömrünü Türkiye'de olimpiyat oyunları düzenlenmesine adayan ve bu uğurda sağlığını da hiçe sayarak gece gündüz koşuşturmaktan kaçınmayan olimpiyat duayeni TMOK Başkanı Sayın Sinan Erdem'in Paris'te hayata gözlerini yumduğunu büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Türkiye Spor Yazarları Derneği olarak Türk spor kamuoyunu ve TMOK camiasının acısını paylaşır, merhuma Allah'tan rahmet, Erdem ailesine de sabır dileriz.'' denildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!