Zeki Müren’i de Testament’i de ağırlayan Maçka Küçükçiftlik Parkı

Güncelleme Tarihi:

Zeki Müren’i de Testament’i de ağırlayan Maçka Küçükçiftlik Parkı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2009 00:00

Kadrosunda Gönül Yazar’ı bulunduran Zeki Müren ilk kez burada sahneye çıktı. 50’lı yıllarda mutena bir aile gazinosuyken, 70’li yıllarda sevimli bir lunaparka dönüştü Maçka Küçükçiftlik Parkı. Merkezi konumundan dolayı her zaman cezbedeci bir hali vardı.

İstanbul eğlence tarihine irice bir not düşen bu nostaljik mekân, artık ‘çok amaçlı bir açıkhava etkinlik merkezi’. Dönme dolaplara, atlı karıncalara ve çarpışan arabalara veda etmeye hazırlanan Maçka Küçükçiftlik Parkı’nın yeni adı da belli: KCP (Küçük Çiftlik Park). İçindeki pembe atlıkarıncadan daha hızlı dönerek, değişip duran mekânın hikayesi de kendisi gibi renkli.

Mahmut Anlar ismini hiç duydunuz mu? “Duymadım” diyorsanız demek ki gece hayatınız yok gibi bir şey. Çünkü bütün gece kuşları Anlar’ı bilir, sever, sayar. İstanbul’un en havalı, en şık mekanlarının görünür bir yerine imzasını atmış bir mimardır kendisi. Bu etkileyici liste Buz-Safran, Laila, kışlık Havana, Vogue, Pasha Disco, Longtable, It’s a Joke, Num Num, Anjelique, Spice Market, Mikla ve Der-Die-Das diye uzar gider.
Mahmut Anlar birkaç ay önce 47’nci doğumgünü için Maçka Küçükçiftlik Parkı’nı kapatarak çok konuşulan bir parti verdi. Özenle hazırlanan gazino dekorunda Popstar Yarışması’nın birincisi Mehtap şarkılar söyledi, elbette bir DJ de vardı. Aralarında son derece popüler simaların bulunduğu 500 kişi katıldı bu eğlenceli partiye.
Anlar’ın Maçka Küçükçiftlik Parkı’na olan düşkünlüğünün gayet anlaşılır bir açıklaması var. Zira Anlar ile aynı adı taşıyan merhum dedesi Mahmut Anlar 1950’li yılların en ünlü gazinocularından. O zamanki adıyla Dolmabahçe Küçükçiftlik Parkı’nı uzun yıllar mutena bir aile gazinosu olarak işletmiş dede Mahmut Anlar.
Tepebaşı’ndaki meşhur Kazablanka Gazinosu’nun yazlığı olarak düzenlenen Küçükçiftlik Gazinosu’nda Behiye Aksoy ve Hamiyet Yüceses gibi efsane isimler alaturka söylemiş. Ama asıl bombası Zeki Müren: “Sanat Güneşimiz” ilk kez burada gazino sahnelerine adım atmış. “Sanırım sene 1956 olmalı. O zamana kadar radyo sanatçısı olan Zeki Müren’i ikna ederek burada sahneye çıkarmış dedem. Diğer sanatçılar 80 lira gibi bir rakama çıkarken, Müren’e gecede 500 lira teklif etmiş. Zeki Müren’in o zamanki kadrosunda Gönül Yazar da varmış” diye anlatıyor o günleri Mahmut Anlar. Küçükçiftlik Gazinosu’nun en parlak zamanları 1965’e kadar sürmüş. Yine Anlar’dan dinleyelim: “O tarihten sonra yavaş yavaş eğlence sektöründen ellerini eteklerini çekmiş babam ve amcam.”

ÜNLÜ BİR GAZİNOYDU LUNAPARK OLDU

Şaşaalı gazino dönemi bittikten sonra bir süre atıl kalmış Küçükçiftlik Parkı. Neyse ki Anlar ailesi mekânı devrettiğinde yedi kat yabancıya gitmemiş. Ahbapları olan ünlü gazinocu Osman Kavran burayı eğlence parkı, hadi dümdüz söyleyelim, lunapark olarak işletmeye başlamış. Tarih 1970’lerin başı.

Osman Kavran her ne kadar “gazinocular kralı” olarak bilinse de mesleğe 1957’de lunaparkçılık yaparak başladı. 1962’de Aksaray Vatan Caddesi’ndeki araziye ünlü Aksaray Lunaparkı’nı açtı. Aynı yerde işlettiği Lunapark Gazinosu da dönemin en sükseli mekânıydı. Ne yazık ki alaturkadan anlayan müşteri giderek kayboldu, sanatçılar değişti ve gazinoculuk bitti. 1996’da tarihe karıştı Aksaray Lunapark Gazinosu. Bu arada 1983’te kapanan ünlü Bebek Aşiyan Gazinosu’nun da sahibiydi Osman Kavran.

Osman Kavran, Dolmabahçe Küçükçiftlik Parkı’nın adını Maçka Küçükçiftlik olarak değiştirse de gazino olarak işletmeyi hiç aklından geçirmedi. Kiraladığı mekânda yaz aylarında lunaparkçılık yaptı. Daha sonra mülkünü de satın aldı, ancak kimliğini değiştirmedi. Uzun yıllar İstanbul’un en sıcak, ensevimli lunaparklarından biri olarak kaldı Maçka Küçükçiftlik Parkı.

YÖNETİMİ ÜÇÜNCÜ KUŞAK DEVRALIYOR

“Lunapark sektörü ve eğlence parkı işletmeciliği bizimle beraber bitecek. Önümüzdeki yıl bütün aletleri buradan kaldırıp başka bir yere, muhtemelen karşı tarafa, taşıyacağız. Nisan’dan itibaren de yeniden ele alıp canlandıracağız” diyor Mahmut Kavran. İşleri artık Osman Kavran’ın oğlu Mahmut Bey (50) ve kardeşi Ahmet Kavran yürütüyor. Lunaparktan vazgeçme nedenlerini şöyle açıklıyor: “Bu sektör yavaş yavaş boyut değiştiriyor. Eskisi kadar kazançlı değil ve çok meşakkatli. Rahmetli babamın 6 torunundan 5’i kız. Onlara böyle bir yük bırakmak istemiyorum” diyor Mahmut Kavran: “Burayı çok amaçlı açıkhava etkinlik merkezine dönüştürüyoruz, kışın da üç dört aylık çadırlar kurup etkinlikleri oraya taşıyacağız. Kafeterya ve yeme içme mekânları olacak. Her türlü etkinliğe açığız, yeter ki kaliteli ve düzgün olsun. Bana biraz eski gazino işletmeciliğini hatırlatan konser ve müzik organizasyonlarını özellikle seviyorum.”

Merak edenler vardır hemen söyleyelim; buranın imar izni yok. Kısmen SİT alanı, korunması gereken bazı tarihi ağaçlar var. Zaten Demokrasi Parkı’nın içinde yer alıyor.

Nostaljik park “modern KCP” olurken, aile kuruluşu hassasiyetinden de vazgeçilmiyor. İşleri yavaş yavaş üçünçü kuşak devralıyor. Organizasyon bölümünden Mahmut Kavran’ın 25 yaşındaki yeğeni Naz sorumlu. Dekorasyonla da İtalya’da iç mimari okuyan kızı Melike ilgileniyor.

CIRQUE DU SOLEIL NASIL DİREKTEN DÖNDÜ

“Biz aynı zamanda Medrano Sirki’nin Türkiye temsilcisiyiz. 1996, 2002 ve 2003’te getirdik. Şimdilerde Circo di Madrid’i İçerenköy Carrefour’a taşıyoruz. Getirdiğimiz sirkler 6 ay boyunca Türkiye’yi dolaşır. Cirque du Soleil’e bayılırım. En az 7-8 şovlarını izledim, Las Vegas’takini de izleyeceğim. Onlarla 2007 başında Dubai’de bir görüşme yaptık. Her şey çok iyi gitti ve 2008 Nisan’ı için sözleştik. Ama finans yöneticisi ayrılınca yeni gelenle pek anlaşamadık. Bir kez daha Londra’da buluştuk, 2009’u önerdiler. Türkiye şartlarında üç yıl sonrası için önümü göremediğimi ve bu kadar ilerisi için yatırım yapmaya cesaret edemeyeceğimi söyledim. Bu çok ciddi bir iş. Bizim şirketin boyutunu aşıyor, sponsorsuz yapmamız mümkün değil. En az 80 dönüm bir arazi istiyorlardı ve 35 dönüm otopark şartları vardı. Onlara 2 yer göstermiştim. Bunlardan biri artık yok, üzerine inşaat yapılıyor.”

CEM MUMCU’NUN DÜĞÜNÜNDEN BALKAN FESTİVALİNE

15 dönümlük bir alana yayılan Maçka Küçükçiftlik Parkı; 600 metrekarelik sahnesiyle ayakta 6000, tribünde 3000 kişiyi ağırlayabilecek kapasitede. 500 kişilik VIP Lounge alanı, içki ruhsatı ve 200 araçlık otoparkı var. Burada yalnızca konserler ve festivaller değil; partiler, açılışlar, ürün lansmanları, dizi/reklam çekimleri, bayi toplantısı, dans gösterisi, seminer, tiyatro, lansman, müzikal, fuar ve düğün törenleri de yapılıyor. Mahmut Anlar’ın doğumgünü partisinin yanı sıra ünlü edebiyatçı ve psikiyatr Cem Mumcu’nun “avangart” düğünü de epeyce ses getirmişti.

2008’den beri hareketli günler yaşayan Küçükçiftlik Parkı’nda şimdiye dek Sezen Aksu, Nilüfer, Sibel Can, Emre Aydın, Erol Evgin, MFÖ, Bülent Ortaçgil, Gülben Ergen, Ferhat Göçer, Kenan Doğulu gibi isimler sahneye çıktı.

Yakın zamanda Balkan Sound Festival Vol II Sulukule Eğlencesi, Sivil Sesler Festivali ve Vespa marka motosikletlerin yarıştığı “Art Vespa” yapıldı.

Rock festivalleri Unirock ve Tanışarock’ın yanı sıra ünlü rock grupları da şenlendirdi parkı. Faith No More ve Testament ilk akla gelenler.

Program tam olarak kesinleşmese de 29 Kasım’da WASP konseri ve 31 Aralık’ta Serdar Ortaç ile yılbaşı partisi yapılması planlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!