Dilek ÖZDEMİR (A.A)
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2008 00:00
İzmir’in Ödemiş ilçesinde yüzyıllardır uygulanan gelenekle kış aylarında dağ zirvesinde kuyulara doldurulan doğal kar, yaz mevsiminde sıcaklardan bunalanların serinlemesini sağlıyor.
Ödemiş’te yüzyıllardır bilinen "karcılık" mesleği, babadan oğula geçerek sürüyor. Bozdağ’ın yüksek kesimlerinde açılan kar kuyuları, her yıl eylül ayında temizleniyor. Sezonun ilk ve ikinci karı geçtikten sonra, mart ayındaki kar yağışında Kemer ve Hacıhasan köylerindeki karcılar, toplanarak dağa çıkıyor. Yaklaşık 10 gün zirveden toplanan kar, kar kuyularına sıkıştırılarak konuluyor. İçerideki karın güneşten etkilenmemesi için kuyular 50 santimetre kalınlığında meşe ve eğrelti otu yapraklarıyla kapatılıyor. Yaz sıcakları bastırdığında, koyun yününden keçeler doldurularak, 20 kilometre uzaklıktaki Ödemiş merkezine getiriliyor. Şehirde, pekmezle karıştırılıp kar helvasına dönüştürülüyor. Ödemiş’in Ulus Meydanı’nda 18 yıldır kar helvası yapıp satan Lokman Şimşek, çuvalını 50 YTL’den aldığı karı, evde eşinin yaptığı vişne veya karadut pekmeziyle hazırladığını, günde 50 ile 100 bardak arası helva çıkardığını, her bardağı 1 YTL’den sattığını söyledi.