Sigara içenin tedavi masrafı karşılanmasın

Güncelleme Tarihi:

Sigara içenin tedavi masrafı karşılanmasın
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2007 00:00

AKP Adana Milletvekili Zeynep Tekin Börü, "sigaradan kaynaklanan hastalıkların tedavi masraflarının sigortadan karşılanmaması" için verdiği yasa teklifi ile dikkatleri üzerine çekti. Börü, bazı arkadaşlarının kendisini "despot" olarak nitelendirdiğini belirterek, bu önerisinin Anayasa ve insan haklarına aykırı olmadığını iddia etti.

Börü’nün TBMM Başkanlığına verdiği yasa teklifinde, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 68’inci maddesine, "İlk defa mesleğe başlayanlarla imzalanacak sözleşme gereği sigaradan kaynaklanan rahatsızlıkların tedavi hizmetleri karşılanmaz" hükmünün konulması öngörülüyor. Börü, teklifinin gerekçesinde, şu görüşe yer verdi:

"İlk defa mesleğe atılacak gençlerimiz, sigaradan kaynaklanan rahatsızlıkların tedavi masraflarının sosyal güvenlik kurumlarınca karşılanmayacağı hususunu içeren sözleşme ile sigarının insan sağlığı üzerindeki zararları ve sonuçlarını kabul etmiş olacaklar. Bu kişiler, sigaradan kaynaklanan rahatsızlıklarının faturasını sosyal sigorta kurumlara yüklemenin haksızlık olduğunu bilerek işe girecekler."

Börü, özel sektörde birçok şirketin eleman alırken sigara içmeyenleri tercih ettiğini söyledi. AKP grubunda sigara içen birçok milletvekili arkadaşının sigara karşıtı çalışmaları nedeniyle kendisine kızdığını belirten Börü, "Partili arkadaşlarımdan bana kızan çok ama, ben onların iyiliğini düşünüyorum. Sigara içme yaşı çok küçüldü. Yurtdışı gezilerinde görüyorum. Koca koca parti yöneticisi arkadaşlar, lokantaların ve otellerin kapılarına sigara içmeye çıkıyorlar. Avrupa’da sigara içenler üçüncü sınıf vatandaş muamelesi görüyor. İşe giriş sözleşmelerine konulacak bu maddenin caydırıcı olacağını düşünüyorum" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!