Şaşılık fotoğraflardan daha iyi tespit edilebilir

Güncelleme Tarihi:

Şaşılık fotoğraflardan daha iyi tespit edilebilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2013 00:00

Fotoğraf karesi, sadece anı olmaktan ziyade, özellikle şaşılık tanısında da kullanılıyor. Ailelerin, günlük hayatın dışında fotoğraflarda da çocuklarının gözlerinin nasıl çıktığına dikkat etmesi, kaymanın olduğu fotoğrafın uzman hekime göstermesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Uğur Emrah Altıparmak, şaşılığın çocukluk çağında en sık görülen sorunlardan biri olduğunu belirtti.

Şaşılığın, doğumsal olarak görülebildiği gibi sonradan da ortaya çıkabildiğine dikkati çeken Altıparmak, bunun tedavi edilebildiğini, ancak erken teşhisin çok önem taşıdığını vurguladı.

Anne ve babaların çocuklarının gözlerine dikkatli bakması gerektiğinin altını çizen Altıparmak, "Gözler birlikte hareket etmiyorsa çocuk bir cisme yüzünü yan veya eğik dönerek bakıyorsa parlak gün ışığında gözlerini kısıyor veya kapatıyorsa fotoğraflarda gözü kaymış gibi görünüyorsa, şaşılık söz konusu olabilir" uyarısında bulundu.

Altıparmak, bunlardan birinin fark edilmesi halinde en kısa sürede göz muayenesinin yapılması gerektiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

"İLK 7-8 YAŞ KRİTİK"

Yeni doğan bir bebekte zaman zaman gözlerin kaydığının gözlenebildiğini, ancak 4-6 aylar arasındaki tüm bebeklerde gözlerin paralel olması ve iki yöne birlikte hareket etmesi gerektiğini anlatan Altıparmak, çocuğun gözündeki kaymaların "yalancı şaşılık" olarak kabul edilmesi ve göz doktoruna başvurulmaması halinde, kayan gözde tembelleşme söz konusu olabildiğine dikkati çekti.

Tedaviye geç başlandığında, tembelliğin kalıcı hale gelebildiğine işaret eden Altıparmak, şöyle devam etti:

"Şaşılık gözü hareket ettiren kaslara bağlı bir dengesizlik sonucu ortaya çıkabildiği gibi, yüksek kırma kusurlarına bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Sadece bir gözün kayması şeklinde veya iki gözün farklı zamanlarda sırayla kayması şeklinde de ortaya çıkabilir. Ara sıra ortaya çıkan şaşılık çeşitleri de söz konusudur. Kaymanın türüne göre hastada belirgin bir baş/bakış pozisyonu aile tarafından fark edilebilir.

Zamanında tedavi edilmediğinde gelişen tembellik, sürekli kayan gözün, beyindeki görme merkezine yetersiz sinyal göndermesi sonucu, görme merkezinin yeterince gelişmemesiyle gerçekleşiyor.

Kritik yaş tabir edilen ilk 7-8 yıl içinde gözdeki kayma göz tembelliği ile sonuçlanabiliyor. Göz tembelliğinin tedavisi iki göze eşit uyaranın düşmesini sağlayacak uygun gözlük tedavisi, gözlerin aynı hizaya gelmesinin sağlanması ve sağlam gözün belli sürelerle kapatılması gibi temel prensiplere dayanıyor. Son yıllarda çeşitli cihazlar ve bilgisayar yazılımları da göz tembelliği tedavisinde kendisine yer buluyor."

Haberin Devamı

"GÖZDE KAYMA FARK EDİLEN FOTOĞRAF HEKİMLE PAYLAŞILMALI"

Altıparmak, tembellik tedavisine ne kadar erken başlanırsa sonucun o kadar çabuk alındığını vurgulayarak, yaş ilerledikçe göz tembelliği tedavisine olumlu sonuç almanın zayıfladığını ve düzelme süresinin de uzadığını söyledi.

Şaşılık muayenesinde gözlerde hareket kısıtlılığı olup olmamasına, kaymanın hangi gözde olduğuna, eşlik eden nörolojik bir rahatsızlık olup olmadığına bakıldığını ifade eden Altıparmak, detaylı göz muayenesiyle gözün ön segmentinin incelendiğini kaydetti.

Altıparmak, şöyle devam etti:

"Çocukluk çağında gözün uyum yeteneği çok etkin olduğundan, gözbebek damlalar yardımıyla büyütülerek detaylı kırma kusuru muayenesi yapılıyor. Bu sırada gözün ağ tabakası da detaylı olarak inceleniyor.

Yenidoğan döneminde bazı bebeklerde burun kökünün geniş olmasından kaynaklanan ve halk arasında 'yalancı şaşılık' tabir edilen bir durum olabiliyor. Muayenede bu da etraflıca değerlendiriliyor. Kayma, özellikle fotoğraflarda belirgin olarak ortaya çıkıyor. Ailenin gözde kayma fark ettiği fotoğrafları muayeneye getirmesi ve hekimi ile paylaşması öneriliyor."

Ailelerin günlük yaşam dışında fotoğraflarda da çocuklarının gözlerinin nasıl çıktığına dikkat etmesi gerektiği uyarısında bulunan Altıparmak, çocuklarda şaşılığın ihmale gelmeyeceğine dikkati çekti.

Altıparmak, her şaşılık için ameliyat gerekmediğini, bazı şaşılık türlerinin sadece gözlük ve kapama tedavisiyle başarılı biçimde çözümlendiğini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!