Manda sütü bronşite ve astıma iyi gelir mi?

Güncelleme Tarihi:

Manda sütü bronşite ve astıma iyi gelir mi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2020 16:42

Manda sütü, normal süt değerlerine göre daha fazla yağ ve daha az su içerdiği için yoğun protein içermektedir. Yüksek kaloriyi içerisinde barındıran Manda sütü, yoğurt yapımında da kullanılmakta, hatta en iyi yoğurt yapımına olanak sağlamaktadır. Manda sütü bronşit ve astım gibi bazı hastalıklar içinde iyileştirici özelliğe sahip olabilmektedir. işte, manda sütü hakkında bilinmesi gereken detaylar

Haberin Devamı

Türkiye'de önceki yıllarda genellikle süt verimi için yetiştirilmekte olan mandalar, verim çağını tamamladıktan sonra et üretimi için kesime sevk edilmektedirler. Yapısal olarak manda sütü, inek sütüne göre daha az su, daha çok kuru madde, mineral, yağ ve protein içermektedir. Manda sütündeki yüksek kuru madde yanında yüksek yağ ve kalori içermesi, manda sütünün üstün ve ayırıcı özellikleri olarak
değerlendirilmektedir. Manda sütü, inek sütü gibi tereyağı, kaymak, sert ve yumuşak peynir, dondurma,yoğurt gibi pek çok ürüne  işlenmektedir. Son yıllarda özellikle manda sütünden elde edilen tereyağı miktarında bir artış söz konusudur. Manda sütü peynirine olan talep, dünyanın pek çok ülkesinde organik ürün olması nedeniyle artış göstermektedir. Örneğin ıtalya'nın dünyaca ünlü Mozzarella peynirinin en önemli özelliği,manda sütünden üretilmiş olmasından kaynaklanmaktadır.

Haberin Devamı

MANDA SÜTÜ ASTIM VE BRONŞİTE İYİ GELİR Mİ?

Yoğurt, sütün mayalanmasıyla oluşan, beyaz koyu kıvamda bir süt ürünüdür. Tam yağlı ve yarım yağlı olarak ikiye ayrılır. En iyi yoğurt koyun ve manda sütünden yapılır.

Türk Gıda Kodeksi Fermente Sütler Tebliği’ne göre Yoğurt; “Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus ve Streptococcus thermophilus bakterilerinin laktik asit fermantasyonu ile meydana gelen koagüle ürünü” olarak tanımlanmaktadır

Özellikle yoğurdun ve yoğurt üretiminde kullanılan laktik asit bakterilerinin kanser, enfeksiyonlar, gastro intestinal hastalıklar ve astım gibi hastalıkları önleyici etkilerine bakılmış ve tüm bu  hastalıkların oluşmasında en önemli nedenin bağışıklık sistemi olduğu saptanmıştır.

Yoğurdun bağışıklık sistemini uyarıcı etkisi bilinmektedir. Bu etkinin hastalıkların önlenmesinde önemli bir etken olabileceği belirtilmektedir.

Yoğurt, fazla tüketildiğinde, özellikle yaşlılar gibi bağışıklık sistemi baskılanmış gruplarda immün yanıtı ve bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklara karşı direnci arttırmaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!