Gebelik Kanda Ne Zaman Belli Olur Ve Çıkar? Gebelik İçin Kanda Neye Bakılır, Kesin Çıkar Mı Ve Çıkmayabilir Mi

Güncelleme Tarihi:

Gebelik Kanda Ne Zaman Belli Olur Ve Çıkar Gebelik İçin Kanda Neye Bakılır, Kesin Çıkar Mı Ve Çıkmayabilir Mi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2022 13:54

HCG testi halk arasında hamilelik testi olarak bilinmektedir. Kişilerin gebe olup olmadığını kesin olarak sonuç veren bir laboratuvar testi olarak bilinmektedir. Genellikle adet döneminin gecikmesinden 11 gün sonra yapılan kan testinde HCG hormonunun saptanması ile hamileliğin var olup olmadığı anlaşılabilir. Gebelik kanda ne zaman belli olur ve çıkar? Gebelik için kanda neye bakılır, kesin çıkar mı ve çıkmayabilir mi? Sizlere gebelik testi hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

Diğer yöntemlerin tersine damardan alınan kan örneğinin laboratuvar ortamında incelenmesi ile yapılan beta HCG testinde yanılma payı sıfıra yakındır. Bu sebeple hamileliğin olup olmadığı kesin olarak bu test ile anlaşılabilir. 

 Gebelik Kanda Ne Zaman Belli Olur ve Çıkar? 

 Hamilelik kan testi kişinin gebelik belirtilerinin bazılarını fark etmesi ile yapılan bir hamilelik testidir. Kanda gebelik testi bir laboratuvar testidir. Hastane laboratuvarlarında yapılan bu test sonucunda kişilerin gebe olup olmadığı kesin bir şekilde anlaşılabilir.

  Gebeliğin anlaşılması için yapılan testte HCG seviyesinin ölçülmesi gerekmektedir. Hamilelik kan testi türleri nitel ve kantitatif olmak üzere iki çeşide ayrılmaktadır. Nitel HCG testinde sadece kan düzeyinde HCG hormonunun varlığına ve yokluğuna bakılmaktadır. Çoğunlukla adet döneminin gecikmesinden 11 gün sonra yapılan kan testinde kişilerin HCG hormonlarının saptanması testin pozitif olduğunu göstermektedir. 

Haberin Devamı

 Kantitatif HCG testinde ise kandaki HCG hormonunun miktarı ölçülmektedir. Döllenmenin ardından 6. günden itibaren yükselişe geçen beta HCG hormon seviyesinin saptandığı bu test gebeliğin araştırılmasının dışında düşük ve dış gebelik gibi problemlerin belirlenmesi için de kullanılmaktadır. Kanda gebeliğin çıkması genellikle adet gecikmesinden 11 gün sonra çıkmaktadır. Test doğruluğunun anlaşılması için test 48 ile 72 saat sonra tekrarlanabilir. 

 Gebelik haftaları ilerledikçe kandaki beta HCG değeri de yükselmektedir. 4 haftalık gebelikte 5 ile 425 mIU/ml olan değer 5. haftada artarak 20 ile 7.300 mIU/ml seviyesine çıkmaktadır. Bu değerler gebeliğin 12. haftasına kadar artmaya devam etmektedir. Daha sonra ise yavaş yavaş düşüş görülür.

  Gebelik Kanda Kesin Çıkar mı, Çıkmayabilir mi? 

 Evde yapılan idrar gebelik testlerinde bir miktar yanılma payı bulunmaktadır. Fakat kanda bakılan gebelik testlerinin yanılma payı oldukça düşüktür. Gebelik varlığının erken bir dönemde saptanması için yapılan kanda gebelik testi bazı durumlarda da yanlış sonuçlar verebilmektedir. Beta HCG değerinin düşük çıkması kişinin gebe olmadığını gösterse de dış gebelik, gebelik haftasının hatalı olarak hesaplanması ve testin erken dönemde yapılması gibi etkenler beta HCG değerinde düşüklüğe neden olabilir.

Haberin Devamı

  Bununla birlikte düşük ile sonuçlanan gebeliklerde de beta HCG seviyesi düşük çıkabilir. Bu gibi durumları engellemek ve önlemek için test 48 saat ile 72 saat sonra tekrar yapılır. Tekrar yapılan test sonucunda beta HCG hormonunun yüksek çıkması kişinin hamile olduğunu göstermektedir.

  İdrardan yapılan hamilelik testi evlerde eczanelerden alınan testler ile yapılabilir. Adet gecikmesinden sonraki hafta içerisinde yapılan bu testin hata payını en aza indirmek için test adet gecikmesinin ardından 14. günde yapılmalıdır. Bu nedenle hamileliğin belirlenmesi için kan testinde de idrar testinde de hatalar çıkabilmektedir. Bu hataların çıkmaması için kan testi adet döneminden en erken 11 gün sonra idrar testi ise adet döneminden en erken 14 gün sonra yapılmalıdır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!