Check-up yetmez sağlaması şart

Güncelleme Tarihi:

Check-up yetmez sağlaması şart
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2016 22:25

Hastane, klinik ve laboratuvarlarda çok farklı paket, fiyat ve kampanyalarla sunulan check-up, rahat nefes aldırmaya yetmiyor. Verilerin doğru yorumlanması ve kişilerin yönlendirilmesi en az taramalar kadar önemli.

Haberin Devamı

Her yıl düzenli check-up yaptıran Coca Cola Azerbeycan Genel Müdürü Cem Becel’in (47), kalp damarlarında tıkanma

Check-up yetmez sağlaması şart

teşhisine rağmen kalp krizinden ölmesi, ‘Check-up ne kadar manalı’ tartışmasını bir kez daha gündeme taşıdı.

Çok sevdiği hayat arkadaşını kaybeden Banu Taşkın, eski basketbolcu olan Becel’in hiç sigara içmediğini, sporu bırakmadığını, alkolden uzak durup sağlıklı beslenmeye çalıştığına dikkat çekerek, “Risklere göre önlem alınmayacaksa check-up yaptırmanın manası ne?” diye isyan etti. Taşkın’ın verdiği bilgilere göre, Becel, her yıl büyük, özel hastanelerde check-up’a girdi. 4 yıldır kolesterolü yüksek çıkıyordu. 2 yıl önce anjiyo yapılmış, tıkalı damarlar saptanmıştı. Ancak uygun görülmediği için stent takılmamıştı. Ailesinde kalp hastalığı öyküsü vardı, anne-babasından biri by-pass, diğeri stentliydi. Saptanan bu risklere rağmen Becel’e, “Aynen devam et” denmiş ne kolesterol ne de kan sulandırıcı ilaç verilmesine gerek duyulmamıştı.

Haberin Devamı

‘KARDİYOLOG ŞAŞIRDI’

Taşkın, “Görüş almak için gittiğimiz kardiyolog, check-up sonrası tüm bu faktörlere rağmen hiçbir tedavi planlanmamasına şaşırdı. Cem onun önerdiği ilaçları sadece 3 gün kullanabildi ve yaşamını yitirdi. İkinci kez anjiyo istendiği halde neden tedavi planlanmadı anlayamıyorum. Check-up’ların doğru işleyip işlemediği sorgulanmalı” diye isyan etti. Bu bilgiler üzerine konuyu, Marmara Üniversitesi Hipertansiyon ve Ateroskleroz Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Serdar Fak’a sorduk. Check-up ile elde edilen risklerin değerlendirilmesi konusunda Prof. Fak, şunları söyledi:

PUAN MI, İNSAN MI

“Çok farklı isimlerde check-up formülleri var. Bunların bilimsel tarafı yok, ticari. Aslında biz check-up yerine sağlıklı yaşam, düzenli sağlık kontrolü deyimlerini tercih ediyoruz. Bir başka sorun, bugün hem kamu hem de özel sektörde hastaya ayrılan zamanın çok kısalması. Hekim daha fazla sayıda hasta görüp puan-performans yükseltmek zorunda. Bunları yorumlamaya ve hastayla tüm bu paylaşımlarda bulunmaya hekimin zamanı yok. Her yıl birçok pahalı tetkikten geçip onların sonucunda sağlıklı olduğuna inanmış, ancak kilosu, sigarası, yüksek kolesterolü, ailesel risklerinin farkında olmayan yığınlarca insanımız var.”

Haberin Devamı

Check-up yetmez sağlaması şart

‘KİŞİYE ÖZEL  OLMALI’

Lİv Hospital Check-Up Birimi’nden Dr. Eren Erenoğlu da konuyla ilgili şu bilgileri veriyor: “Kapsamlı bir check-up kişiye özel olmalı. Özel değerlendirme ışığında tetkikler düzenlenmeli ve sonuca varılmalı. 60 yaşında bir erkek ile bir genç kızın aynı tetkiklerle değerlendirilip sonuca varılması mümkün değil. Çevresel, kişisel, genetik riskler bir ön görüşmeyle detayları ile öğrenilmeli, tetkikler bu riskleri analiz etmeye yönelik olmalı.”

PAKET PAKET CHECK-UP

Sağlık kurumlarının çok farklı isimlerde check-up programları var. Tüm vücut MR, mide bağırsak, VIP erkek yönetici, VIP kadın yönetici, 40 yaş üstü kadın-erkek, üroloji check-up’ları gibi çok farklı isimlerde paket programlar satılıyor. Fiyatlar, paket programlar gibi değişken. İnternet, radyo bazen de bilbortlar üzerinden, zaman zaman kampanyalar halinde pazarlanıyor.  İnternette yerine ve hastanesine göre 99 ile 129 TL arası paket bulmak mümkün. Bazı büyük hastanelerde 400-bin 300 liradan başlayan standard check-up programları ise 2 bin 750 liraya kadar çıkabiliyor. İleri radyolojik tetkikler, endoskopik değerlendirmeler de eklenirse fiyat 2 bin 900 ile 6 bin 500 aralığına çıkabiliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!