Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh yazdı: Titremeler hayatınızı ele geçirmesin

Güncelleme Tarihi:

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh yazdı: Titremeler hayatınızı ele geçirmesin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2023 07:51

“Sağlıktan büyük zenginlik yoktur” demiş ABD’li düşünür-yazar Ralph Waldo Emerson. Ne kadar doğru değil mi?

Haberin Devamı

Gerçekten de sağlıktan büyük zenginlik yoktur şu hayatta. Bu serveti kaybetmeye başlayınca azalıyor hayatla bağımız.
Bazen bir kaşığı tutamamak, adım atamamak, bir bardak suyu içememek, bazen de bir düğmeyi ilikleyememek ya da bir imza bile atamamak...
Ne kadar kıymetli olduğunu yapamadığımız zaman anladığımız yaşamımızın rutin parçaları...
Kimi zaman önemini unutuyor, günlük koşuşturmalar arasında kayboluyor ve vücudumuzun yolladığı sinyalleri önemsemeden sağlığımızı ihmal ediyoruz.
İşte o sinyallerden biri de titreme... Yemek yerken, su içerken, üstünüzü giyinirken hayatınızı ciddi şekilde etkileyen titreme...
“Esansiyel Tremor” olarak adlandırdığımız, bir işlem yaparken karşımıza çıkan bu hastalık, günlük aktivitelerin güçlükle yapılmasına, daha da ilerisinde ise kişinin kendi ihtiyaçlarını karşılayamamasına ve başkalarına bağımlı yaşamasına yol açabilen bir hastalıktır.
Titremeyi kontrol edememek strese, stres ise daha fazla titremeye neden olabiliyor. Ayrıca birçok kişi bu belirtileriyle ilgili utanç veya endişe duygularıyla da mücadele ediyor ve bu durumu çevresinden saklama ihtiyacı hissedebiliyor.
Neyse ki, bu hastalığı tedavi etmenin birden fazla yolu var.
Dünyada en sık görülen hareket bozukluğu hastalıklarından biri: Esansiyel Tremor
Esansiyel Tremoru, vücudun bir bölümünde istemsiz ritmik bir hareket oluşmasına neden olan nörolojik bir hastalık olarak tanımlayabiliriz.
Titreme, ellerde, kollarda, başta, bacaklarda veya diğer vücut bölgelerinde olabilir.
Bu hastalığın belirtileri arasında, yazı yazmakta ve imza atmakta güçlük, yemek yemekte ve bir şeyler içmekte zorlanma, stresli dönemlerde titremelerin artması ve denge problemlerinin ortaya çıkması gösterilebilir.
Altında belirli bir neden yatmadan ve sıklıkla genetik aktarmayla karşımıza çıkan Esansiyel Tremor hastalığı diğer aile fertlerinde de görülebilir.
Dünyada en sık görülen hareket bozukluğu hastalıklarından biri olan Esansiyel Tremor, Parkinson hastalığından 10 kat daha fazla görülür.
Ülkemizde 40 yaş üzerindeki her 100 kişinin 4’ünde rastlanan el ve baş titremesi, bu hastalıktan kaynaklanmaktadır.
Bu tip titreme şikayetleri yaşayan kişilerin Hareket Bozukluğu uzmanı olan bir Nöroloji doktoruna başvurmaları gerekir.
Tanının doğru ve erken konulması, uygun görülen tedavinin geciktirilmemesi yaşam kalitelisini etkiler.
Parkinson titremesinden nasıl ayırt edilir?
Esansiyel Tremor genellikle titreme dediğimizde ilk akla gelen Parkinson hastalığıyla karıştırılır.
Parkinson titremesi, istirahat halinde ortaya çıkar. Yani dinlenirken ellerinizi dizinizin üstünüze koyduğunuzda elleriniz titrer.
Esansiyel Tremor hastalığının en temel belirtisi ve Parkinson tanısından farkı, titremelerin fiziksel bir aktivite sırasında görülmesidir.
Eller, örneğin yemek yerken, su içerken titrer. Kısaca, titreme, günlük rutin alışkanlıklar sırasında ve bir eylem yaparken ortaya çıkar.
Titreme yakınmaları, tipi ne olursa olsun genellikle gündüz saatlerinde ortaya çıkar ve hastaların endişeli veya düşünceli olma durumlarında, sinirsel gerginliğin arttığı hallerde şiddetlenir.
Uykuda ise titreme durumu gözlenmez.
Esansiyel Tremor’da
en etkili tedavi
yöntemleri nelerdir?
Titremeyle ortaya çıkan bütün hareket bozuklukları başlangıçta, ilaç ile tedavi edilir.
Baştan ilaçlara yeterli cevap vermeyen, ilaçla tedavi edilirken zaman içinde titremenin daha da arttığı ya da tıbbi tedaviyle kontrol edilemediği hastalara beyin pili ameliyatları önerilmekte ve başarılı sonuçlar vermektedir.
Son zamanlarda uygulanan bir başka teknoloji ise Akıllı Sesötesi Tedavi’dir (MRgFUS).
Beyin pili ameliyatının uygun olmadığı ya da bu cerrahi uygulama arzu edilmeyen olgularda “Akıllı Sesötesi Tedavi” yöntemi de titremelerin durdurulmasında önemli ölçüde yararlı olmaktadır.
Ayaktan gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir.
Kafatasını açmadan ve MR ünitesinde uygulanan, aynı hedefe odaklanan çok sayıdaki ultrason dalgalarının birleştiği noktada ısı artımı sağlayarak hedeflenen noktada kontrollü hasar oluşturan bu yöntem sayesinde, beyindeki titremeden sorumlu hücreler tespit edilir.
Bulunduğu bölgede sınırları net belirlenebilen bir hasar alanı yaratılması, böylelikle de titremelerin durdurulması mümkün olmaktadır.

 

BAKMADAN GEÇME!