Metro yolcularının sabah poğaçası Karatren’den

Güncelleme Tarihi:

Metro yolcularının sabah poğaçası Karatren’den
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2007 00:00

Son iki aydır İstanbul metrolarındaki değişimi fark ettiniz mi? Artık istasyonlar arasında sadece yolculuk etmekle kalmıyor, altı durakta açılan Karatren pastanelerinden bir şeyler de atıştırabiliyorsunuz. Poğaçadan kruvasana, soğuk sandviçten kakaolu keke kadar her türlü yiyecek ve içecek bulunan Karatrenler şimdilik Taksim, Şişli, Levent, 4. Levent, Osmanbey ve Aksaray istasyonlarında.

İstanbul metrosunun Maslak’a kadar genişleme çabaları devam ederken, belediye bir yandan da var olan istasyonları geliştirmeye başladı. Hem kendine ek kazanç sağlamak, hem de yolculara farklı hizmet sunmak amacıyla ilk önce Taksim istasyonunun girişine çiçek ve hediyelik eşya satan bir dükkan açılmıştı. Zamanla susuzluğu ya da açlığı ayaküstü giderebilecek yiyecek ve içecek otomatları konuldu. Sonra bir de baktık ki, yolculuğumuza eşlik eden farklı tarzdaki müzisyenler köşe başlarına yerleşti.

MODERN METRODA NOSTALJİK KARATREN

Son iki aydır ise istasyonlarda Karatren kafeleri açılıyor. Kırmızı tabelaları ve taze pastane mönüsüyle dikkat çeken bu büfeler, hem işe geç kalanlar hem de kahvaltıya vakit bulamayanlar için ideal. Şimdilik Taksim, Şişli, Levent, 4. Levent, Osmanbey ve Aksaray’da açılan Karatrenler’de soğuk sandviç, poğaça, ayçöreği, börek, kek çeşitlerinin yanı sıra soğuk ve sıcak içecekler de satılıyor.

Almanya’da yaşayan iki avukat ortak Mustafa Sönmez ve Hasan Yılmaz’a ait Yves şirketi bu işin arkasında. Hamburg ve çevresindeki dört merkezin metrolarında franchise hizmeti veren ikili, Karatren ismini, bu kafelerin konsepti dışında Almanya’da açtıkları oryantal bir kafeye verdiler. Bunu yapmalarının sebebi, Türklerin Avrupa yolculuğu macerasının sembolü olarak görmeleriydi. Türkiye’de de bu ismi modern metrolarda kullanarak nostaljik bir hava oluşturmak istediler.

İNŞAAT SIRASINDA PLANLANMAMIŞ

Her ne kadar Karatren, yolcular için işlevsel olsa da, sahipleri için bazı dezavantajlar içeriyor. İstanbul metrosunda kendilerine tahsis edilen 20 metrekarelik alanlarda hizmet vermeye çalışan şirketin sahiplerinden Mustafa Sönmez yaşadıkları zorlukları şöyle anlatıyor: "İstanbul metrosu inşa edilirken ne yazık ki içinde bu tür dükkanlara yer verileceği pek düşünülmemiş. Bu yüzden Almanya’da en az 50 metrekarelik alanlarda, masalı da hizmet verirken, İstanbul’da bize ayrılan 20 metrekarede ürünlerimizi depolayacak yer bulmakta bile zorlanıyoruz."

Kabataş, Zeytinburnu, Ataköy ve Yenibosna metrolarında da hizmet vermeye başlayacak olan Karatrenler’de ürünler yarı pişmiş olarak getiriliyor ve duman, koku çıkarmayacak şekilde ısıtılıyor.

BÜFE SAYILARI ARTACAK

Levent istasyonunda yine İHE’nin organik ürünler satan bir büfesi açılacak.

Aksaray-Havalimanı hafif metro hattında hizmet veren büfelerin sayısı üçe çıkarılacak.

Gayrettepe istasyonunda bulunan çarşı katında teknolojik ürünler satılacak.

Levent istasyonunda bulunan çarşı katı organik ürünlerin satılacağı bir çarşı konseptinde düzenlenecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!